perjantai 26. helmikuuta 2021

Työhuoneen remonttia osa 2 savimaali


Maalauksen aika oli työhuoneessa ja mielessä oli tummansinisen harmaa tai harmahtava tummansininen, miten sen nyt sitten ajattelisi. Tein ankarasti testailuja eri sinisillä, preussin, ultramariinin ja monasterin sinisillä yhdistettynä mustaan ja vaikka muuta.


Ja kun sävy ei millään tuntunut löytyvän tein vielä lisää kokeiluja! Seinä alkoi näyttää ja tilkkutäkiltä ja välillä lannistui melkein kun oikea sävy ei alkanut löytymään, joko se meni heti likaisen harmaaksi jos pohja ei ollut tarpeeksi vahvan sininen ja sävy oli liian petrooli, liian violetti, liian sitä ja liian vähän tätä.


Mutta sitten se löytyi.

Se tavoiteltu harmahtavan sininen värisävy 
ja tässä suunnilleen resepti:

10 litraa savimaalia
n. 60 ml yön sinistä (monasterin sininen) vesivärisävytettä
n. 650 ml ultramariinin sinistä vesivärisävytettä
n. 180-200 ml mustaa vesivärisävytettä

Väripohjan pitää olla kunnolla sininen että sitä voi tummentaa, muuten siitä tulee likainen, epämääräinen sävy. Resepti ei ole tasan tarkka! Joten tee kokeiluja ihmeessä ja testaa sävyä 

Savimaali sekä sävytteet ovat Domus Classicalta, sävytteet ovat muovittomia Sateenkaari Perinnetaidon valmistamia ja ostin monta purkkia ultramariininsinistä ja sehän loppui silti kesken.

Akuuttiin sinisen tarpeeseen sillä maali piti vihdoin viimein saada seinään, päätin testata että olisiko tämä niitä helppoja pigmenttejä joista itse tehdä pastaa, ja olihan se. Yhtä helppoa kuin vihreä umbra-pigmentti, lisää vettä, tee paksua pastaa, odota yön yli ja sinulla on valmista sävytettä. Ei onnistu kaikilla pigmenteillä mutta ultramariininsininen onnistuu. Tämä pigmenttikin löytyi Domus Classicalta ja on kyllä ihanan edullinen kilon pussi.Savimaali on oma ehdoton maalisuosikki, kuivuu nopeasti, eläväinen lopputulos ja kuuluukin maalata ristiin rastiin pensselillä, hengittävä, ekologinen ja vaikka mitä muuta. Telalla lopputuloksesta tulee loputtoman tylsä ja maalia kuluu ainakin 1,5 kertaa enemmän. 

Sekoitin koko pönikän kun en ollut varma kuinka nälkäinen on uusi pinkopahvi. Tällä purkilla maalaa noin 60 m2 ja maalia jäi aikalailla vaikka sitä olisi pitänyt kulua enemmän näihin neliöihin.

Ai niin joo, ja yksi maalauskerta riittää, se on mahtavaa.Siitä tuli niin mieletön että en olisi uskonut! 


Huoneesta on muinoin purettu kaakeliuuni ja halusimme että muuri sulautuu seiniin sen sijaan että se pomppaisi valkoisena esiin, joten se sai saman värin pintaansa. Alaosaa jouduttiin alta paikkaamaan antiikkilaastilla vanhojen vaurioiden takia mutta nyt paikkauksia ei enää edes näe.


Seuraavaksi vielä patterit saavat tumman sävyn öljymaalista, asemalla kaikissa huoneissa nämä 70-luvun patterit on häivytetty näkyvistä sulauttamalla ne seinien väriin niin jatketaan samaa. Jos patterit olisivat komeammat, saisivat ne näyttävämmän värinkin.


Ihanaa miten sininen häipyy mustaan, älyttömän tunnelmallinen sävy. Savimaalin sävy hivenen muuttuu valon mukaan ja on usein ihan erilainen aamulla kuin illalla ja tämähän sopii. Huoneeseen tulee tummia puunsävyjä ja sininen tulee olemaan niiden paras kaveri. En malta odottaa!

Claypaint is one of my favorite paints. Full matt, lively surface, covers well and you are supposed to paint it criss cross, ecological . Only challenge is that you have to create the tint yourself. So I made a wonderful dark greyish blue with two different blues and black. Hubbys study turned a beautiful moody blue and it's going to highlight all the wood tones that are coming in the room, can't wait to finish it!

3 kommenttia:

 1. Voi, miten ihana väri <3 Savimaalia en ole koskaan käyttänyt, mutta tämä postauksesi siihen todellakin innostaa! Mietin tässä jopa sellaista, että voisiko pinkopahvin laittaa lastulevyseinään, missä on lasikuitutapettia (jota ei tulla saamaan pois kuin moottorisahalla...).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan pinkopahvin laittaa lastulevyn ja lasikuitutapetin päälle mutta tiiätkö, pääset helpommalla jos vain tasoitetapetilla tasoitat sen lasikuitutapetin, jos sen jättää sinne alle :)

   Poista
 2. Oikeesti... No, nyt kyllä riemastuttavia ilosta! Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista