keskiviikko 10. helmikuuta 2021

Työhuoneen remonttia osa 1


 Hei pitkästä aikaa! 
Johan vierähti mutta on täällä asemalla puuhattukin. 

Tärkeimpänä asiana oli että tuli levättyä syksy, sillä osaan nykyään jopa vähän tunnistaa oman väsyn ja silloin tarvitaan kunnon paussia. Ihan puhdasta lepoa ja sitä tuli nyt haalittua. 

Oikeastaan pidin ensin pienen paussin lokakuussa ja se vasta näytti itselle että jestas, mä tarvitsen paljon lisää, olo on rätti. Freelancerina lomat jäävät pitämättä ja ovat jääneet pitämättä jo vuosia. Normaalisti jos pidän toisesta työstä taukoa teen sillä tauolla aina jotain muuta, tapahtumaa jne., ja jossain vaiheessa huomaa menevänsä jo autopilotilla ja todella lujaa.

No, nyt vointi on jo parempi mutta tekee mieli silti yhä ottaa iisisti ja keskittyä kotiin. Vuosi 2020 antoi oikeastaan tähän mahdollisuuksia aivan eri tavalla kuin koskaan ennen meillä.

Mutta sitten remonttia!

Remontti onneksi voi olla joskus terapeuttistakin ja joulukuussa aloitettiin miehen työhuoneen remontti. Tämä on ihan uusi huone, siis remontin suhteen. Kyseessä on asemapäällikön huone, jolle ei ole tehty tähän asti muuta kuin paikkailuja (sekä asbestilattian poisto ammattilaisten toimesta jo 2009).

Pinkopahvia oli pakko repiä ulkoseinältä kun tukkimattomat vanhat lähetinlankojen reiät olivat houkutelleet ampiaisen pesiä ja pesäkoisaa nurkkaan ja tätä emme olisi halunneet tehd,ä sillä paperit olivat täällä täysin ehjät. Mutta pakko mikä pakko. Nyt viisaampana tiedän että oltaisiin voitu vain leikata yhden seinän pahvit pois ja paikata tämä kohta, mutta tuli vähän hotastua, hups ja lähti liikaa. 

Pikaiset räpsyt huoneesta ennen kuin remontti tosissaan lähti vauhtiin, tässä siis ENNEN:Työhuone todellakin ennen! Kittauksia vähän lattiassa, lattiasta lisää myöhemmin. Mutta siis se oli aika pinkopahvittaa sitten, ensimmäistä kertaa meille itseasiassa. 

En jaarittele hulluna aiheesta mutta tässä meidän parhaat huomatut vinkit:

1. Paras ja perusteellinen ohje mikä katsoa on Krista Lintulan opinnäytetyö pinkopahvituksesta, todella hyvät ohjeet, klikkaa tuosta linkkiä!

2. Ainoana erona oppaaseen, teimme liima-liisteri seoksen selluloosa-liisteristä, joka on muovitonta (saa Domus Classicalta) ja Erikeeper-liimasta 1/1 suhteella eli suhde sama. Käytimme myös pahvien kostutukseen vain puolet suositellusta vesimäärästä ja käytimme siihen suurta painesuihkupulloa.

3. Tee suunnitelma, piirrä paperille jokainen seinä, mittaa tarkkaan ja kirjoita millaisia arkkeja ja minkä kokoisia tarvitset. Numeroi ne paperille ja tee asennusjärjestys. Leikkaa arkit ja kun aloitat kostuttamaan, lado ne tosiaan lattialle alimmaiseksi viimeinen arkki jne. Tee yksi seinä kerrallaan, me tehtiin 2 seinää/päivä ja kaikessa rauhassa kahdessa päivässä huone. Pahvit olivat siis muoveissa yhteensä 2,5 päivää ja hienosti toimi. Leikkasimme pahvit sellaisen akkuleikkurin avulla rullasta, nopeutti valtavasti tätä vaihetta.

4. Ostettiin rulla aika tukevaa kasvihuonemuovia jo aikoja sitten ja levitettiin pahvit suorana lattialle kahden muovin väliin, toimi meillä hyvin. Seinien nurkkiin naulattiin kuivana pinkopahvisuikaleet pohjalle ihan muutamalla nupinaulalla, näiden nurkkapahvien täytyy saada liikkua alla. Nämä suikaleet leikattiin pinkopahvista itse, ei tarvinnut olla valmiita nurkkapaloja. Suikaleiden ei edes tarvinnut olla täydelliset sillä nehän jäävät täysin piiloon. Suosittelen myös mittaamaan seinien korkeudet ja jättämään turhat suositellut 5-10 cm ekstravarat pois vuotien pituuksista, ne olivat niin tiellä asentaessa. Kostea sieniliina on paras liimaus-apuväline, tapettiharjaa ei tarvittu lainkaan.

5. Oli avuksi olla ensikertalaisille apuri ja meitä siis kaksi henkilöä, eli yhteensä kolme tekemässä. Kun kaksi seinää oli tehty, meni loput kaksi seinää helposti kahdestaan, toinen raksatelineillä ja toinen lattianrajassa. Kiire tuli jos pahvit olivat liian kuivia, suihkupullo auttaa tähän. Parhaiten meni viimeinen vuota, joka tuntui liian kostealta mutta olikin täydellinen. 

6. Jätettiin vanhat pinkopahvit pattereiden/ikkunoiden alle ja yhdistettiin uudet pinkopahvit niihin. Makulatuurit vain niiden päälle, upea tuli. Muista erilliset vuodat aina ovien ja ikkunoiden ylle, L:n muotoisia vuotia ei pidä asentaa, lupaan, ne repeävät. Missään pinkopahvitus-ohjeissa ei neuvota mitä tehdä tuuletusräppänöiden kohdalla, joten me tehtiin kuten kuvassa näkyy. Leikattiin aukko, nupinaulattiin ympäriltä. Päälle sitten ohennetut liimasuikaleet niin nupinaulat katosivat näkyvistä. Toivottavasti ei repeä ja toimii tämä taktiikka.

7. Aivan parhaat vinkit pinkopahvin ohentamiseen löytyy tuosta opinnäytetyöstä, kuvien kera. Suuria arkkeja ei pahemmin tarvinnut ohentaa kun niitä pystyttiin suunnittelemaan valmiiden ohennusten suhteen ja lomittamaan. Suurin työ ohentamisen suhteen oli nurkkasuikaleiden ym. ohentaminen mutta ei tämä vaikeaa ole, vie vain aikaa. Nekin saivat vuorostaan kostua yön yli. Liima ottaa parhaiten oikean kosteaan pinkopahviin!

8. Varmaan paras vinkki kaikesta on tämä: Max. 20 mm nupinauloja (Domus Classicalta saa sekä pinkopahvia) mutta vielä parempia olisi 15 mm lautaseinällä. Lyö tarpeeksi harvaan nupit, aivan max. 3 cm lomituksella nupinauhan päälle, me mentiin ihan naurettavan tiheällä ekat seinät, mutta opittiin. 

Lyö aivan kaikki nupinaulat puolipänniin, voit rauhassa lyödä ne alas seuraavien päivien ajan kun pahvit ovat kiristyneet, ei kiirettä. Jos naula lähtee menemään vinkuraan, ota pois, lyö viereen toinen tai anna olla ilman jos mahdollista.
Meillä oli myös apurina huoneen remontissa auttamassa tehopakkaus ystävä Julia Tmi Oldscoolilta. Puuduttava työvaihe, miljoonan vanhan nupin poisto alta kävi häneltä vauhdilla ja apua oli valtavasti mm. lattian kanssa, tästä myös lisää pian.

Pinkopahvi on kyllä ihana materiaali, vaimentava, pehmeän oloinen ja antaa lämpimän tunnun. Ohennetut reunat häviävät täysin maalatessa kadoksiin ja me tykästyttiin tähän materiaaliin. 

Nyt me ymmärretään pinkopahvin ihanuus.

Sitten oli vuoro aloittaa värikokeiluja, tästä seuraavaksi, ihanaa keskiviikko-iltaa!

It's been a while since an update but I have had a pause and a lot of rest that did me good and we started renovations on my hubby's study. The before pictures are good to have and they do look quite startling. The first thing we had to do in the room was to install traditional backing paper on the walls, our first time. It was scary at first but then we got better at it and once the stress was gone, we could actually enjoy the installation with the last wall.

The feeling with the new matte paper is soft and the acoustics is great and it has a nice warmth to it. Next, time for some ecopainting with clay paint, gonna mix the color myself, stay tuned! 

5 kommenttia:

 1. Ihanaa kun olet palannut! Nämä tekstisi ja kuvasi ovat NIIN kiinnostavia. Mutta tosiaan, muista ihmeessä levätä välillä!! Itse taisin loksahtaa jonkinasteiseen työuupumukseen vuosi sitten (juuri ennen koronaa) ja syksylläkin olin vielä ihan puhki ja tympääntynyt. Kuukauden kesäloma ei riittänyt mihinkään. Nyt kotoilen sitten sitäkin enemmän ja kerään voimia taas tulevaan työsuhteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa on palata kun saa näin upeita sanoja!! Vau, kiitos :D Tympääntynyt on todella hyvä sana sille kun väsy vie iloa mukaviltakin asioilta, todella hyvin puit sen sanoiksi. Mahtavaa kun kotoilet, se tekee hyvää ja en tiedä mitään yhtä terapeuttista :)

   Poista
 2. On niin mukava olla postauksesi ääressä! Pinkopahviseinät ovat sieviä. Olette saaneet tehtyä supersiistiä jälkeä! Kirjoittamasi ohje oli niin selkeä ja vinkkisi hyviä, että kävi mielessä,josko laittaisin pinkopahvia seinään. Kuten kerroit, niin samat ajatukset on minullakin pinkopahvista; tuo lämpimän ja pehmeän tunnelman. Pinkopahvia olen viimeksi nähnyt muistaakseni Puolangan kotiseututalossa Askanmäessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla :) Pinkopahvi kyllä toimii ja onhan sitä täällä joka huoneessa vanhana, on vain tullut kammottua sen asentamista näin uutena ja ihan turhaan jännättiin. Niin hyvä pohja kaikelle että en keksi moitittavaa :D

   Poista
  2. Kiitos! Tämä voisi siis olla ratkaisu tuohon meidän ongelmaseinään.

   Poista