torstai 23. huhtikuuta 2009

Suuri valaisinprojekti

Kuvat: kollaasi netistä

Olette ehkä nähneet näitä capiz-helmivalaisimia, herkkää valoa ja putousmaisia usein muodoltaan? Näissä helmissä on jotain niin kovin kaunista ja mieltä kiehtovaa, en ole vielä vain nähnyt sellaista valaisinmallia tästä materiaalista, joka olisi oikein jäänyt kutkuttamaan mieltä, että tuossa on se unelmieni ihanuus. Hintakin on usein aika huikea, netin kautta voi ihailla mutta hankinta jäisi niillä hinnoilla haaveen tasolle. Valaisimien rakentaminen ja suunnittelu on minulle intohimo, joten päätin alkaa metsästämään, josko löytäisin materiaalit itse joista rakentaa juuri se omien unelmieni capiz-valaisin. Suunnitteluun meni pari kuukautta ja kävin erittäin innoissani tuumasta toimeen.

Rungon materiaalina toimi hyvin tarpeeksi tukeva metallinen asennusnauha, kierretanko sekä suuri kasa muttereita joiden avulla eri kehät saisi liitettyä toisiinsa. Kierrätysperiaatteella nämä löytyivät kaikki romumetallia kierrättävästä yrityksestä.

Päämateriaalina tottakai vähän kookkaammat capiz-helmet, mukavan epätasaisia kooltaan ja vaihtelevia muodoiltaan, näistä saisi eläväisen rakenteen valaisimeen, täsmälleen pyöreäksi leikattujen helmien sijaan.

Ensin täytyi rakentaa tottakai kehikko valaisimelle, suurin kehä on kooltaan n. 90 cm halkaisijaltaan ja kehiä on yhteensä 8. Tässä menikin oma aikansa kun huonolaskupäisenä yritin laskea mittoja, reikiä ja millä kaikki on jaollisia, huh. Ripustusketjua haimme rautakaupasta ja vanha kevyt vaateteline toimi hyvänä asennustelineenä, johon valaisimen sai ripustettua.

Sitten olikin vuorossa useita päiviä helmien jatkuvaa ripustusta kehälle, sommittelua ja mittanauhan kanssa mallailua..
Aivan hulluihinkin kellonaikoihin...

Kunnes kaikki kehät olivat täynnä, yhteensä n. 600 kappaletta helmiä oli paikallaan ja pari sataa metriä siimaa sidottuna näihin muodostaen helminauhoja.

Johtona käytimme kangaspäällysteistä harmaanväristä johtoa, joka sopi hyvin valaisimen rungon sävyyn. Sokeripala sekä muut rumemmat, välttämättömät yksityiskohdat asennuksesta piiloutuivat täysin vanhaan pieneen leivosvuokaan, joka pääsi uusiokäyttöön. Valonlähteenä on suurikokoinen mutta pienkulutuksinen energiansäästölamppu.




Valaisin valmiina.

Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen, suorastaan haltioissani totta puhuen. Suunnitelmat toteutuivat täsmälleen ideasta valmiiseen, valaisin ihastuttaa nyt makuuhuoneessa ja enää ei tarvitse pärjätä vain pöytävalaisimilla tässä huoneessa. Materiaalit valaisimeen tulivat maksamaan siinä sadan euron hujakoilla, suuri säästö siihen nähden että ulkomailta tilattuna tämän tyyppisen valaisimen kanssa joutuisi maksamaan itsensä aivan kipeäksi. Ihanaa että se on vihdoin valmis eikä tarvitse enää malttamattomana vain odottaa.

Näihin tunnelmiin erittäin valoisaa ja lämmintä viikonloppua teille kaikille!

44 kommenttia:

  1. Aivan upea valaisin! Olet kyllä aika kärsivällinen tuunaaja, ei olisi onnistunut minulta. :)

    VastaaPoista
  2. Ooh, ihana! Ja miten nerokkaita ideoita, kakkuvuoka eritoten. Todella hienoa työtä. Täytyy tulla livenä katsastamaan valaisin.

    VastaaPoista
  3. Vau, miten ihanan valaisimen olet tehnyt!

    VastaaPoista
  4. Wau, onpas hieno valaisin! Kyllä olet kätevä ja kärsivällinen. Hyvä idea tuo leivosvuoka, paljon parempi/kauniimpi kuin tavalliset muoviset tötteröt.

    VastaaPoista
  5. hieno on! samoin astiakaappi ja varsinkin hopeaorkideat!

    blogivinkki:

    koska olet noin taitava ja toimelias ja kekseliäs käsityöläinen sinua ehkä kiinnostaa http://diagnoosisisustusmania.blogspot.com/

    hän on myös taitava tekemään kaikennäköistä (taloremppaa, huonekalutuunauksia, nukkekodin huonekaluja -mieletön työtuoli!!-, asuntovaunua) jne.

    VastaaPoista
  6. wau. siitähän tuli todella hieeno!!

    VastaaPoista
  7. hienoa työtä!! olet suoranainen idearoottori! kekseliäisyyttä käytetty. ei kaiken tarvitse olla kallista..

    VastaaPoista
  8. Vau, hieno! Ostin itse tuollaisen valaisimen viime kesänä kesälomamatkalta Hämeenlinnasta. Se oli vähän kuin heräteostos, vaikka valaisinta olohuoneeseen olinkin etsinyt. Se oli vaan niin ihana, kun näin sen liikkeen ikkunan läpi, se oli pakko käydä ostamassa. Ei minusta olisi ollut tekijäksi.

    VastaaPoista
  9. Mahtava voimainponnistus:) tuli kyllä todella kaunis valaisin.

    VastaaPoista
  10. Todella kaunis lopputulos.Noin sitä saa,kun ryhtyy tuumastatoimeen.

    Aurinkoa viikonloppuun:))

    VastaaPoista
  11. Aivan ihana valaisin! Olen ihaillut muutenkin ideoitasi täällä blogissasi ja tyyliä. Kaunista. Tuo kakkuvuoka kruunaa kaiken :)

    VastaaPoista
  12. Kiitokset valtavasti kehuista ja kommenteista, pelkkää hymyä koko nainen :) :)

    Laura, aina tervetullut, nähdään!

    VastaaPoista
  13. Tuo leivosvuoka on kyllä piste i:n päällä tuossa nerokkaasti kootussa lampussa! Vau, saat ihailuni!

    Mulla on tuon tyylinen lamppu ostettuna jo viime kesältä. Sekin pitää vain koota itse (siis nuo helmet ripustaa) joten on jäänyt odottamaan sitä hetkeä..

    Inspiroit nyt kyllä minua kokoamaan omani mahdollisimman pian!

    VastaaPoista
  14. Kaunis valaisin! Sopii ihanasti makkariinne. Näppärä nainen olet:) Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  15. Voi hitsi! Hurja projekti!!!!!
    Ja kunnialla viety loppuun asti! Wau!!
    Todella kaunista työtä! ja ihailen tuota ideaa laittaa vuoka johdon ja sokeripalan suojaksi! Suorastaan nerokasta!!!

    Mukavaa viikonloppua. Taitaa se lämpökin nyt tulla!

    VastaaPoista
  16. Olen aivan häkeltynyt ja ihastuksissani, todella vaikuttava aikaansaannos! Mielettömän upeaa!

    VastaaPoista
  17. !Oh! Huikean ihana, ja tuo reilu koko tekee siitä vieläkin näyttävämmän... Meiltäkin puuttuu makkarin lamppu vielä... hmm...

    VastaaPoista
  18. Aivan ihana valaisin ja mahtavaa päättäväisyyttä tehdä tuollainen vaan itse! :) Tuo leivosvuoka sopii tarkoitukseen tosi hyvin. Lopputulos on huikea jo kuvissakin ja varmaan luonnossa vielä huikeampi! :)

    VastaaPoista
  19. Wau wau wau! Olen mykistynyt ihastuksesta!

    VastaaPoista
  20. Aivan mahtavaa että teit tuon itse, todella upea lopputulos! Makuuhuone näyttää myös kauniilta!

    VastaaPoista
  21. Kerrassaan upea valaisin ja pieni kakkuvuoka kruunaa koko komeuden.

    Mukavaa Wiikkoa!

    Kirsi

    VastaaPoista
  22. Huikeeta! Poksadin just nyt kateudesta kädentaitojasi ja kärsivällisyyttäsi kohtaan :-)

    VastaaPoista
  23. Upea on ja varmaan ihanan valon antaa.

    VastaaPoista
  24. Oi,aivan ihana!
    Riittäiskö sun hermot tekeen noita useampiakin? Mä ostaisin ainakin heti yhden!..Tai vaikka kaksi:)

    VastaaPoista
  25. Kiitos valtavasti ihanista kommenteista, kylläpäs lämmittää :)
    niina, kyllä minä näitä voisin vaikka tehdäkin lisää, kuinka kookkaita olisit toivomassa? kun tuo kappale on melkein metrin halkaisijaltaan. pistä vaikka sähköpostia parolanasema@gmail.com osoitteeseen niin kerron lisää :)

    VastaaPoista
  26. Aivan mahtava valaisin ja ihan tuo leivosvuoka muovikuvun sijasta :)Wau!

    VastaaPoista
  27. oi, ompa upea valaisin. Haluan kyllä kans, täytyykin miettiä olisiko itsestä rakentajaa moiseen:) upea!

    VastaaPoista
  28. Mielettömän hieno! Ja aivan ihana blogi!

    VastaaPoista
  29. Kaunis. Ihana. Kekseliäs. Ihailen.

    VastaaPoista
  30. Kylläpä olikin ihanaa löytää blogisi, oikea inspiraatioiden lähde - ideasi ja valmiit tuotokset jättävät sanattomaksi! Valaisin on täydellinen, ja kuten niin monet jo ennen minua ovat todenneet, leivosvuoka kruunaa kaiken!

    VastaaPoista
  31. Aivan järjettömän kova homma ja aivan järjettömän kaunis! Haaveilen itse silmälasinlinssi-kattokruunusta, mutta itse linssien kerääminen taitaa kestää loppuiän. Juuri tuollaisen haluaisin, pehmeän tummanruskean ja vanhojen kalusteiden seuraksi, jotain prameaa ja kiiltävää.

    VastaaPoista
  32. Hei, löysin blogisi vahingossa ja innostuin kovin tuosta Capiz helmi valaisimesta! Mistä olet löytänyt noita helmiä, edulliseen hintaan oletan...

    VastaaPoista
  33. Mieletön blogi ja aivan ihania juttuja olette tehneet. Löysin tänne aivan sattumalta! Nyt aion vierailla täällä aina...

    VastaaPoista
  34. Iiihana! Olen joskus etsinyt (laiskanpuoleisesti) noita läpysköitä tehdäkseni samantapaisen mutten hoksannut millä nimellä niitä kannattaisi etsiä, kiitos siis tästä :) melkin kuulen korvissani kuinka tuo helisee ja kilisee ja kahisee :)

    VastaaPoista
  35. Ajattelin itse tehdä tuollaisen valaisimen ja satuin googlaamalla löytämään blogisi. Tosi hienon valaisimen olet saanut tehtyä. Saan nähdä onnistuuko itseltä vai päädynkö ostamaan valmiin. Mistä löysit Capiz helmiä?

    VastaaPoista
  36. Lamppu on aivan ihana.
    Mutta mistä noita litteitä kuultavia capiz-helmiä oikein saa?

    VastaaPoista