keskiviikko 30. lokakuuta 2019

Ulko-ovia


Meinasi aivan unohtua näyttää meidän vartiotuvan ovi-vaihdoksia nimittäin nämä kuvat ovat jo hetkisen odottaneet vuoroaan mutta ei se mitään, nyt on ovia ainakin testattu jo hetkisen ja yhä voi hymyissä suin kehua.

Tässä näkeekin vanhat ovet, eli vartiotuvan ovet oli vaihdettu joskus 60-luvulla falskaaviin, erityisen rumiin paneelioviin, jotka eivät ihastuttaneet silmää taikka asujia, kylmää kyytiä sai näissä eteisissä.

Onneksi Museovirasto on tehnyt ihania julkaisuja ja korjauskortistoja ja ihan omat kortit rautatierakennuksista (linkkejä joka kohdassa), mm. kaksoisvahtitupien yksityiskohdista ja muista detaljeista. Sieltä löysimme tasan tämän kaksoisvahtituvan ovien mallin ja sellaisethan tähän piti saada, tottakai!

Vain täyspuinen ovi tuli kyseeseen, meillä ei edes harkita perusrautakauppojen muovikalvo-päällysteisiä huttu-ovia koska en halua laittaa rahojani sellaiseen. Domus Classican ulko-ovet ovat tulleet tutuksi jo töiden kautta joten sellaiset myös tilattiin. Tämä ei ole siis yhteistyöpostaus vaan hyvät ovet haluttiin niin sellaiset myös tilattiin.


Emme tienneet odottaako kynnysten alla mahdollisesti lahoja hirsiä tai kaikkea muuta superkivaa niin palkkasimme ammattilaisen vaihtamaan ovet. Hirsiberian Ville hoiti homman nopsasti ja tutun taitavasti. Pientä paikkapalaahan totta tosiaan tarvittiin kynnysten alle mutta ei onneksi mitään suurta kuitenkaan.


Tässä vielä pikaräpsy kun ovet olivat hetken rinnakkain, aika hurja ero eikö!


Oviin valitsin värin samoista korjauskortistoista, ihanat vihkoset! Tämän olin tilannut paperisena vielä kun niitä sai, jotta näin värityskarttojen värit oikein. Värityskortissa olevaa, aikakauden ihanaa umbranharmaan koodia en löytänyt enää mistään mutta mielestäni Ottossonin umbranharmaa pellavaöljymaali oli tasan sama sävy, joten sillä mentiin.

Ovet teetettiin karmeineen ja nelipeilisinä peiliovina mutta niin että peilit paneloitiin sen sijaan että niissä olisi perinteinen ovipeili. Tämä malli oli siis tasan vanhan ovimallin mukaan. Ulko-ovi on rakenteeltaan oikeasti kaksi puuovea yhdessä, erittäin jykevä siis ja paksuus ainakin 8 cm, ja välissä on uretaani-eriste. Uretaania en fanita ja sitä ei meillä tule yhtään mihinkään muualle mutta tässä on niin pienestä eristetilasta kyse että se on hyvä valinta, tämän kerran.

Oven sisäpuolella taas on perinteiset puupeilit joiden jako otettiin sisällä olevien väliovien mukaan. 


Painikkeena on Ellen-messinkipainike ja ainoa messinkinen lukkopesä jonka löysimme joka edes jotenkin muistutti lakkaamatonta painiketta, oli harjattu messinkinen lukkopesä, joten sillä mentiin. Ovenpainikkeet patinoituvat siis kauniista ajan kanssa mutta lukkopesät eivät harmi pintakäsittelyn takia muutu miksikään. 


Mutta tämä ei haittaa menoa! Ovet näyttävät kertakaikkiaan upeilta. Eristävät lämpöä ja ääntä ihan eri tavalla kuin hattarat 60-luvun ovet, tuntuma on jykevä ja turvallinen. Nämä sivellinmaalattiin valmiiksi pellavaöljymaalilla joten ei tarvittu kuin asentaa ovet paikalleen. Nämä painaa niin tavattoman paljon että en olisi kyllä halunnut niitä itse maalata. Nimittäin 3 maalikerrosta, kuivumiset ja kaikki kääntelyt, kyllä on paras antaa ammattilaisten hoitaa. 


Ovet ovat nyt olleet käytössä jo yli vuoden ja ei voi kuin hehkuttaa, vuokralaiset ovat tyytyväisiä ja niin mekin. Karmin väliraot tilkittiin tiukkaan sisäpuolelta pellavariveellä, tottakai milläs muullakaan ja vielä olisi työ kesken, hups. Nimittäin sisäpuolella olevat listat jouduttiin poistamaan uusien karmien tieltä mutta kyllä valmista tulee vielä!

Me teetimme ovet talvella kun ei ollut ruuhkaa ja asennus pistettiin kehiin huhtikuussa kun tuntui että kestää olla ovet sepposellaan muutamat tunnit. Eteisessä on siis vielä väliovet mutta ei ihan tosipakkasilla halunnut taloa kylmettää.

Yksi ovi asemallakin on 60-luvun ovi joka tekisi mieli sitten seuraavaksi vaihtaa mutta siihen sitten tovin päästä, ihanaa keskiviikkoa!

We ordered custom made full wooden doors to our guard house from Domus Classica and they are looking so good and working so well that it is a pleasure to even look at them! Linseed oil paint and the model is exactly according to old drawings of this railroad house, nothing like the before-picture of the doors from the 60s. The color is umbra grey from Ottosson färgmakeri.

1 kommentti:

  1. Doskonałe pomysły i ich wykonanie, Bardzo inspirujące. Zdjęcia piękne, zachęcają do działania, do zmian, do tworzenia, by nasze otoczenie było piękne! Powodzenia!

    VastaaPoista