torstai 7. marraskuuta 2019

Kranssi saniaisista


Vielä ehdin ennen lumia, tai siis eihän täällä etelässä vielä lunta ole, mutta ehdin kuin ehdinkin kerätä kranssimateriaalia. Ystävä teki huippukransseja pajusta ja minä olin todellakin siinä vaiheessa syksyä niin hitaalla että en ennättänyt kerätä vihreitä oksia kun kaikki puut olivat jo tiputtaneet lehtensä. Mutta ei haitannut, tuli testattua pitkään mietinnöissä olleita saniaisia.

Juuri niitä syksyn ruskeita, saniaisien rippeitä mitä ei enää ehkä arvosta mutta voi miten kauniit ruskean sävyt niissä on. Kesällä kun poimii suuren saniaisen oksan niin sitä ei kotiin saa ilman että se kihartuu käkkärälle jos sitä ei laita veteen matkan ajaksi, joten tiesin että nämä käyttäytyvät samoin syksylläkin. Ihanaa herkkää kiharaa luvassa kun saavat kuivua hitaasti. 


Keräsin naapurin tontilta luvan kanssa ison korillisen saniaisia ja lisääkin kävin hakemassa ja tein kaksi jättikranssia.

Pohjana käytin Parolan rottingin rottinkirenkaita ja ohuella, hyvin ohuella rautalangalla kiinnitin saniaiset paikalleen. Kokoaminen täytyy tehdä kun oksat ovat pihalta juuri haettuja, anna niiden kuivua enintään pari tuntia. Rutikuivat saniaiset murenevat sormiin.

Sitten annetaan kuivua rauhassa vaikka vähän viileässä ja voi miten sitä kiharaa onkaan luvassa. Mitä viileämmässä kranssit kuivuvat, huomasin että sitä vähemmän oksat rypistyvät. Aivan mahtavia kiharapilviä niistä tuli! En tiedä kuinka kranssit ulkona kovassa tuulessa ainakaan pärjäisivät mutta laitetaan ehkä testiin niin tiedetään, toinen ainakin jää sisälle ihastuttamaan, tai sitten molemmat. 


Vielä pitäisi ehtiä keräämään etelässä saniaisen oksia ja jos ne ovat jäässä, tuo oksat sisälle hetkeksi ja tee kranssi sitten heti kohta tai kokeile onnistuuko vielä. Nämä väsäsin itse juuri viime sunnuntaina.

Nämäkin kranssit pääsevät koristamaan jouluksi kotia ja tottakai Joulumarkkinoilla aulaa. Ihan pian ovat markkinat taas luvassa, aivan mahtavaa fiilistä luvassa jälleen kerran!

I made wreaths, really big ones with a rattan ring in the center, and I made them from dead ferns. That's right, dried up ferns turned beautifully tanned and all different shades of brown after frost and autumn. Winter is just around the corner here in the southern Finland, but there is still time to gather some of these and DIY some curly fern wreaths. They turned out lovely, didn't they?

4 kommenttia:

 1. Tulipa kaunis kranssi. Jotenkin en ollut koskaan ajatellut, että saniaisesta saisi näin kauniita kransseja tehtyä.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä tuli kyllä kiva! Onnistuu varmasti kunhan ei odota saniaisten kuivumista sillä muuttuvat kyllä niin herkiksi ja rapsakoiksi sitten :D Ihanaa viikkoa sinulle!

   Poista
 2. Kappas! Saniaisistakin voi tehdä kranssin. Mielenkiintoista! Täällä on nyt jo saniaiset lumen alla, mutta lumet kohta varmaan sulaa. Ja näkyyhän tuolla varmaan lumen päällä saniaisia. Täytyy kyllä tuota kokeilla edes pienellä määrällä. Tuotahan voisi laittaa pienen tupsun kranssiin johonkin kohtaan jonkun muun kaveriksi. Hauska idea. Ja tuo sinun kranssisi on tosi upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis! Kokeile ihmeessä jos vielä lumen alta paljastuneet onnistuu kranssiin laittaa, katso sellaisia ryhdikkäitä (kippuraisia ne jo ovat mutta se ei haittaa) ja anna kuivaa ihan pari tuntia niin sitten on hyvä kranssi sitoa ja antaa kuivua loppuun :)

   Poista