tiistai 23. tammikuuta 2018

Kodinhoitohuoneen remontti osa 1


Sitten olikin kiire-lokakuun hurjin remppa vuorossa, nimittäin yläkerran kodinhoitohuone. Päätettiin ottaa samalla puukuitupuhallus koko yläpohjaan ja siinä samalla meidän kannatti korjata tulevan kodinhoitohuoneen eristys. 


Huone on aina ollut keittiön yhteydessä lisä-apuhuoneena selkeästi ja talon toisessa päädyssä lähes identtinen mutta peilikuva huone (miehen työhuone, klik tästä sinne) on talvella aivan tavattoman kylmä. Eli tämän tilan eristys piti tehdä ihan uusiksi (niin kuin myös sen toisen huoneen joku päivä). Seinät voitaisiin puhaltaa samalla puukuidulla jos vain tehtäisiin lokerot joita puhaltaa. Kun kerran 10 cm naurettavan ohut eristys ei toimi niin laitettiin sitten 25 cm!

Ihanat oikein leveät panelit ovat kahdella seinällä ja nämä saavat jäädä, maalin vedän kyllä pintaan sillä tänne kaivataan valoa ja huoneessa on vain yksi pikkuinen ikkuna ylhäällä korkealla erkkerissä.


Tässä tarvittiin apua että ehdittäisiin aivan hullun pian tulevaan puhallus-päivään joten Hirsiberian Ville ehti onneksi jäämään meille vielä hommiin.


Uudet palkit rakennettiin mitallistetusta kuusesta ja kakkoskakkosesta, taakse piti jättää tuuletusrako kattoa vasten (vanhat pystyt hirsipalkit antoivat siinä riittävän syvyyden) ja seinien takana ovatkin mansardikaton helman tuuletustilat. Tuulensuojalevyllä vuorattiin seinät kauttaaltaan ja kaikki raot piti huolella tilkitä pellavalla tai ilmansulkupahvilla, ettei puhallettaessa puukuitu tursuaisi sinne tuuletustiloihin. Vaikein oli tuo mansardi-aumakaton sisänurkka, se eristettiin puukuitueristelevyllä, sillä sitä ei voinut puhaltaa, tiukka kolo ja se olisi jäänyt arvailuksi että menikö puhallusvilla kolon pohjalle asti.


Toiselle pintapuolelle tottakai taas muoviton ilmansulkupahvi ensin. Pinnaksi oltaisiin haluttu tähän ihana shiplap-panelointi, mutta sen olisi pitänyt olla juuri samankokoista kuin alkuperäiset seinät vastakkaisilla seinillä ovat ja kun kiireellä tehtiin niin sellaista ei löytynyt valmiina ellei siihen oltais laitettu kunnon läjä kahisevaa.

Mikään gyproc ei tulisi mieleenkään mutta uusi eko-kipsilevy Fermacell kävisi nyt täydellisesti. Se on niin kovaa ja kestävää että se yksin voisi olla seinissä tukirakenteena ja seinät voitaisiin eristää ontelopuhaltamalla takaa. Se ei siis ole samanlaista kuin tavallinen kipsilevy joka halkeaa pienestäkin iskusta, tämä on painavaa tavaraa. Pelkkää kipsiä ja paperikuitua, ei liimaa vaan puristettu kasaan. Painoeron todella huomasi kun verrattain pieniä levyjä kannoin taloon. Hiki tuli!

Ja vain pystysaumat tarvitsi ruuvata kiinni palkkeihin, mitään poikkisaumoja ei tarvinnut miettiä, niin kätevää.


Haaveena olisi sitten käsitellä tämä kipsi-pinta savirappauksella itse, katsotaan sitä kun lämpötila on täällä huoneessa taas keväisempi. 

Me ei käytetty saumoissa nyt liimaa sillä ajatus siitä tökki sekä huone oli kylmä kun työtä tehtiin, koko tila olisi pitänyt saada lämpimämmäksi että liimaa olisi voinut käyttää. Katsotaan miten käy ja kuinka savirappaus onnistuu, ollaan koekaniineja.

Tehoremontti oli siitä kanssa mukavasti erilaista kun piti tehdä kerrankin todella nopeita valintoja ja ei voinut jäädä märehtimään jokaista ideanpoikasta. Aika virkistävää kun itse olen taipuvainen vähän liiallisiin pohtimisiin rempan kanssa.



Tässä vielä seiniä hivenen keskeneräisenä, kaikki saatiin hienosti valmiiksi ajoissa, huh! Tuo hauskan näköinen kolo tuolla kulmassa vie mansardikaton ryömintätiloihin, siihen tulee vielä lopuksi pikkuinen ovi.


Sen jälkeen sai eristää, tässä Ekoeriste puhaltaa katon kautta Nativo-puukuitua seiniin ontelopuhalluksena ja kyllä kävi nopeasti.  Tässä ero esim. selluvilla-puhallukseen on suurin että mukana ei ole liimaa tai mitään nestettä eli sitä ei ruiskuteta seinien pintoihin. Ekstra-plussana, eriste ei siis painu tai lohkeile kun se on puhallettu tiiviiksi yläpuolelta. Oman haasteen taas toi onteloiden suunnittelu että kaikki saa puhallettua mutta jos tällainenkin haastava monikulmainen nurkka onnistuu niin perusseinät ovat helppoja nakkeja.

Seuraavaksi siirryttiin puhaltamisessa ullakolle ja siitä vielä lisää. Tästä olen eniten innoissani tässä remppa-rupeamassa, sillä tänä talvena meillä ei palella enää niin kuin ennen. Toki kodinhoitohuoneen jätti-harppaus valmiimmaksi on ihan superia mutta kyllä tästä viluilijasta on vaan niin mukava kun ei palele entiseen tapaan.

This is the future laundry room that we also renovated at the same time with everything else in October, mad deadline! We wanted to improve the insulation of this cold room at the same time as we were having the wood fibre insulation to the attic, so no time like the present. We re-did everything on the walls and the ceiling to get a 25 cm thick wood fibre insulation there and the materials are all eco of course. 

Plasticfree windproof sheet, plasticfree windproof cardboard and eco Fermacell fiberboard. We got the room's walls ready just in just for the insulation work, wau! Then it was time for the attic above, more on that next.. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti