tiistai 13. joulukuuta 2011

Ateljee osa 3: Kirjapainolokerikko


Työhuoneesta jälleen, mutta eihän sitä itselleen voi mitään kun on vielä niin paljon näytettävää! Tämä on varmaan se toiseksi tärkein huonekalu ateljeessa heti työpöydän jälkeen.
Nimittäin, tämä kirjapainolokerikkolaatikosto, löytyi sattumien summina eräältä maatilalta meille ja on odottanut jo yli vuoden varastossa. Nielee järjettömiä määriä tavaraa, oho.

Sehän oli maalattu joskus oranssiksi,
ja sitten niin ja näin vain puoliksi valkoiseksi,
joten maalasin sen kertaheitolla Uulan helmenharmaalla lattiapellavaöljymaalilla vain kerran ja annoin elämän näkyä.

Muuten, jos kuivumisajat mietityttää kunnon pellavaöljymaalilla niin tässä esimerkki miten mukavan nopeaa kuivuminen olikaan: 
Maalasin edellisenä päivänä 6 tuntia ja aloitin vasta iltapäivällä jolloin oli jo pimeää ja lopettelin 21 jälkeen. Seuraavana aamuna oli jo kaikki osat kosketuskuivia ja illalla kaikki niin kuivia että olisin voinut samantien ottaa käyttöön.Ei tarvittu valoa yöllä, ei erikoista tuuletusta, eikä lisälämpöä.
Ja minä diggaan pellavaöljymaalin tuoksua, se on terve tuoksu. 
Ei mitään uretaanialkydeja, muovipinnoitteita ja mitä muuta.

 
30 vetolaatikkoa täynnä lokeroita, ja kooltaan niin suuri että kuvaan ei meinaa mahtua. Tähän tulee kaikki työkalut (ei kuitenkaan suuret) jotka nyt ovat vallanneet siivouskomeron kompastumiseen asti. Ja materiaaleja niin paljon kuin vain mahtuukaan.

Kaapin päälle laitoin valaisimia, myös tämän Villavalon jonka ohjeet löytyvät Vintagen viemää-kirjasta, 
on siinä vaan niin kaunis valo..

 
Laitoin sen vanhan lääkäri-instrumentti-vitriinin sisään. Sulassa sovussa valaistun M-kirjaimen kanssa, ja vanha lääkärin lämpölamppu odottaa vielä uusiovalaistusta, pelittää kyllä, mutta 300 W lampun teho on ihan sillai hitusen liikaa arkikäyttöön, eikös joo?

 
Lisää huonekaluja, nurkkia ja muita ylläreitä tiedossa vielä työhuoneesta pian, nyt jätän vähän yllätykseksi, mutta paljon on vielä näytettävää. 
Joulu ja työt teettävät nyt minulla niin paljon puuhaa että saatan olla hetkisen hävyksissä blogista mutta palaan heti kun ehdin, ehkä nopeammin kuin luulenkaan, tämä joulukuu meinaa loppua ennen kuin ehti alkaakaan, kuinka se nyt tällaisen pikavaihteen laittoikaan päälle?

Räntäisestä säästä huolimatta, ihanaa tiistaita teille ihanille ja paljon hymyä!
Älkää antako joulun stressata, koitetaan ainakin estää.

From the workroom, again, but can't help myself 'cause there is so much to show! This old printer's drawer we found from a farm has been waiting in storage for over a year to be put into use. It was painted orange, and then half white, I guess the painter got bored midway through the job. So I painted it with linenoilpaint to a nice shade on pearl grey. Love the smell of good linenoil paint, it's a healthy sent.

It stores about a million things and huge amounths of tools and others such. The lamps on top of it are an old doctor's odd-warmth treatment lamp or something of the sort, led-lighted letter M and a woollen light I made in our book Vintagen viemää, it really has a nice light to it. 
The Christmas time and work are trying to bury me into stress so I might not have a lot of time to pop here for a little while, but I'll come back as soon as I can, maybe sooner than I think. 
Have a great tuesday!

15 kommenttia:

 1. voi nyt mä oon kade! Lucky you. Nää on todella kiven alla nykyään, nämä keililaatikot. Niissä on siis aikoinaan säilytetty metallisia kirjasimia, joista latoja mudosti sanoja, lauseita, artikkeleita...Yhteen aikaan oli muotia ripustaa ne seinälle ja täyttää kaikenmaailman tilpehöörillä. Mutta tuossa alkuperäisessä käytössään parasta! Onnea sulle löydöstä!

  VastaaPoista
 2. Ooo.. Villavalo! Olen himoinnut vastaavaa Artecnican Midsummer lightia, tässä kuitenkin oiva vastine siitä aidosta alkuperäisestä haaveillessa. Laitoin kirjasi samantien kirjaston varausjonoon, saa nähdä joutuuko pyytämään pukilta joululahjaksikin! =)

  VastaaPoista
 3. Hyvin kaunis kaappi ja ottaisin kerkeästi itsellenikin jos vaan jostain sellainen pomppais. Vaikka tuon tilan kanssa on kyllä niin ja näin. Siellähän voisi säilyttää vaikka mitä! Vov!

  VastaaPoista
 4. MISTÄ ihmiset noita laatikostoja löytää? Tai siis edullisia, himoitsinhan vuosi sitten itselleni yhtä joka Hki keskustassa maksoi muistaakseni 1800. En kestä, niin nättiä teillä!

  VastaaPoista
 5. Voi miten ihanaa olikaan tänään . Tuo valaisin on upea ja niin suloinen valo. Kaappi tosi mahtava ja hyvä säilytyspaikka.

  VastaaPoista
 6. Voi mikä ihanuus tuo laatikosto! ja kaikki taas niin hyvin toteutettuna!

  VastaaPoista
 7. Sk lehdessä oli myös tuon varjostimen ohje.Ainoa ongelmaon, että en löydä teknistä eli palonkestävää huopaa mistään kaupasta enkä ohjeessa tarkoitttua kokoa. Mistä tilasit/ ostit sitä? Akryylipohjaiset huovat, joita useimmassa paikassa on, syttyvät kuumassa lampussa palamaan.

  VastaaPoista
 8. nortti, tuo keililaatikosto olikin ihan uusi nimi! Musteläiskät ovat joo muistona vanhasta käytöstä laatikoissa, taitaa olla vieläkin "muotia" käyttää laatikoita yksitellen. Tämä oli kyllä niin hassu onnen kantamoinen löytö, kiitos, mukava kun näitäkin sattuu :)

  Heidi, jaiks, joo :D

  Annukka, no tässä vielä parempi, omin käsin voi tehdä ja aiommat materiaalit, toivottavasti pidät kirjasta!

  Thilda, on kyllä tavaran nielijä, vähän pitää pohtia mitä kaikkea mahtuu laatikoiden korkeuden puolesta mutta jos nyt vihdoin meidän haalitut nippelit ja nappelit sekä ruuvit ja muut löytyisivät pian vain yhdestä paikasta sen sijaan että noin viidestä :)

  SannaH, kiitos kaunis, tämä olikin todella hassu sattuma, tapasin rompetorilla myyjät joiden kanssa sattui juttu kulkemaan niin että he kertoivat heillä olevan kokonainen laatikosto myytäväksi asti. Sähköpostitellen sitten menimme käymään kuvia nähneenä ja pian oli lokerikko meillä, sekä uudet ystävät. Kannattaa käydä rompetoreilla yms. ja sitten tähyä huuto.nettiä!

  Sirkkis, kiitos todella paljon, villavalo on kyllä yks ehdottomista lemppareista, oli hetken villalevy muissa koristuskäytöissä ja vitriini onneksi suorastaan odotti sitä omakseen :)

  Maria, ihana kun pidät!

  Laura, en ole tehnyt tuota Suurkäsityö-lehden tiivistelmää ohjeesta joten en tiedä mitä siitä on jäänyt uupumaan.
  Mutta juuri tällaisten kysymysten vuoksi tein Vintagen viemää-kirjasta niin tarkan, siellä on ohje mitä polttimoa käyttää valaisimessa sillä kuumat lamput eivät käy, mitä materiaalia laitetaan lampun sisään villan ja polttimon väliin sekä kirjan lopusta löytyy hankintapaikat kaikkiin materiaaleihin myös aitoon villalevyyn (ei tarvita mitään palonkestävää), katso sieltä :)

  VastaaPoista
 9. Kerropas, onko tuo nyt sitä Uulan lattiamaalia, missä ihan lukeaa lattiamaali vai pelkkää pellavaöljymaalia? Uskoisin, että tarkoitat nyt pelkkää pellavaa, kun meillä tuo valkoinen Uulan lattiamaali ainakin katkusi aika pahasti, vaikka ei niin pahasti kuin muut.

  Lattiamaalitouhut on muutenkin niin sekavia, en tiedä enää, onko Permo pahasta vai ihan jees, onko Uulan lattiamaali ihan samaa kamaa kuin muutkin, mutta kalliimmalla hinnalla ja onko se Permo nyt kestävämpää vai mitä ihmettä. Te ootte varmaan sutineet useamman paikan jo, mikä on perinteisin ja kestävin? Meillä on vasta yksi lattia maalattu Uulalla ja kuivumisesta ei ainakaan ollut mitään huonoa sanottavaa. Kiiltävämpi se tietysti saisi olla, mutta ihan hyvin omasta mielestäni kestää, kun ottaa huomioon sen, että meillä on iso koira ja ei ole vielä kovin pahoja jälkiä saanut aikaan.

  VastaaPoista
 10. Villalamppu näyttää hauskasti Boontjen Icarukselta. :)

  VastaaPoista
 11. Vadelma, Uulan lattiapellavaöljymaalista on kyse, sitä löytyi valmiina niin sillä mentiin. Minusta tuoksu on varsin mukava, öljymaali aina haisee mutta siinä tietää että hajut johtuvat hyvistä aineksista. Pelkkä Uulan pellavaöljymaali on se jolla saa kiiltävämpää, paras on kysyä Uulalta jos haluaa kiiltävää lattiaa, sieltä saa hyvät neuvot mikä toimii :) Ovi- ja ikkunamaali on sellainen hintsusti kiiltävä, varmaan sekin voisi toimia.

  Permossa on pellavaöljyn lisäksi muovisidosaineksia, siksi se ei ole täysi pellavaöljymaali mutta onhan se keksitty jo 30-luvulla, käytetty moneen ja on meilläkin sitä "testiksi" tulossa yhteen huoneeseen ja varmaan yhteen portaikkoon. Vähän ristiriitainen maali, mutta ei siis hengitä kuten Uula. Mutta kyllä diggaan Uula lattiamaalia, riittoisaa, kuivuu nopeasti ja on aito. Ja en ole kyllä huomannut että olisi kallista, nimittäin on niin uskomattoman riittoisaa. Yhdellä litran purkilla tuli kerran maalattua yhden huoneen lattia kahdesti, sipaistua sitä vielä listoihin, oveen sekä sävytettyä jämiä muuhun käyttöön. Sävytetty valkoinen on sitten aina paras ottaa jos valkoista haluaa, sävyttämätön valkoinen pohja on todella huonosti peittävää, onkin tarkoitettu vain sävytyspohjaksi! On meillä ollut kyllä kestävä maalipinta vaikka sitä ei vielä moneen huoneeseen ole päästy laittamaan, samoja kokemuksia ystävillä joilla on useampia kissoja ja paljon kulutusta muutenkin.

  Jos huonekaluja haluaa maalata helposti niin löytyyhän niiltä myös vesiliukoista hengittävää Into-huonekalumaalia nykyään joka ei haise lainkaan, sitä en ole vielä tullut testanneeksi.

  Niina K, minusta hiukan enemmän Midsummer lightilta mutta parhaiten kyllä itseltään Villavalolta :)

  VastaaPoista
 12. Aijaa, me maalattiin nimenomaan sävyttämättömällä ja ainakin Terrassa oli saatavilla sitä sävytettävää valkoista maalia (joka oli ainoastaan sävytystä varten) JA sävyttämättömänä käytettävää valkoista maalia. En sitten tiedä, olisiko ihan uusi juttu, lattian maalauksesta on joku pari kuukautta. Vedettiin kaksi kerrosta ja tuli ihan peittävä kyllä. Joskin varmaan maalataan myöhemmin harmaalla, kun suht mattapintaisena se imaisee ison koiran mukanaan tuoman kuran aika tehokkaasti ja lattia ei ole ikinä valkoinen :D

  Mutta pitääpä kokeilla sitä pellavaöljymaalia seuraavan kerran, tässä tuleekin portaiden maalaus hiljakseen ajankohtaiseksi.

  Oon huomannut, että Uulan hinnat kyllä vaihtelee aika paljon jälleenmyyjästä riippuen..mutta eihän mulla muista maaleista olekaan vielä kokemusta, kaveri vaan kivenkovaa väitti, että Uula tulisi paljon kalliimmaksi. Eiköhän me Uulassa pysytä, kun se on nyt todettu toimivaksi.

  Permo ei kyllä taida enää nykyään olla yhtään samaa ainetta, kuin 30-luvulla. En yhtään muista millä meillä on kotikotona maalattu vuosikaudet, ilmeisesti vähän millä sattuu, väriskaala on ainakin ollut hyvin laaja..

  VastaaPoista
 13. Mistä sait kauniin lehti valo?
  Voitko kirjoittaa minulle minun sähköpostiosoitteesi kertoa siitä minulle?

  VastaaPoista
 14. trashtopleasure, the lamp is not store bought, it's DIY, you can find instructions for it in my book Vintagen viemää, published 2010.

  VastaaPoista