keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Arvontaa ja saarekepöydän teko osa 1

Kiitos ja kumarrus
kaikista kommenteista kirjaan, ihana kuulla että on jo onnistunut ilahduttamaan!
Tässä kirjasta jasmikkeita teillekin ja vinkki arvontaan,
nimittäin Ennenvanhan ihana Liinu haastatteli minuakin sivuille ja siellä on nyt myös viikon ajan mahdollisuus voittaa ei vain 1 vaan peräti 3 Vintagen viemää-kirjaa, tästä vain klikskliks osallistumaan. Kiitos Liinu jutustelusta!

Sitten vuorossa on meidän tämän hetkinen yksi projekteista, nimittäin saarekepöytä yläkerran keittiöön! Tämän pöydän kanssa on nyt käytetty melkein kaikki eko-tekniikat mitä mieleen tulee näin huonekalun kunnostuksen kanssa.

Upea pöytä löytyi tarkoitukseen ja loistavassa kunnossa, mutta tekemistä riitti. Maalit lohkeilivat joten Speedheater pääsi taas apuun sitä poistamaan. Mutta se kansi...
Upea, ainakin 3 cm paksu käännettävä pöydän kansi oli joskus varmaan 60-luvulla läärätty jonkinlaisella lattiamaalilla joka oli täyttänyt kaikki upeat kuluneet pinnan urat ja ei lähtenyt edes Speedheaterilla pois. Voiko olla, mutta niin siinä kävi..

Eikä meidän luotto-maalinpoistoaineella Uulan ympäristöystävällisellä aineella, johon turvaudumme aina tarvittaessa. Loistavaa ainetta, en kertakaikkiaan ymmärrä miksi kaikki maalikaupat eivät myisi vain, ja ainoistaan tätä: 
Hinta on sama kuin super-myrkyillä, tämä on suomalaista ja vaaratonta! 
Jos sitä ei saa sinun lähi remppakaupastasi niin vaadi sitä. Voimme suositella.

Joten, kun halusin pinnan niin terveeksi että voisin vaikka syödä siltä, päädyimme hiomaan pinnan. Ensin hyvin karkealla 40 hiekkapaperilla nauhahiomakoneella, seuraavaksi vähän hienommalla ja lopuksi 240-karkeudella ja 320 hiekkapaperilla. Hioimme kunnes puun pinta melkein hohti. Kaikki urat saivat olla, vanhat kolhut ja muut, hioin niin vähän kuin ikinä pystyin että sain vain hirveän maalitökötin pois.

Pöytää piti nimittäin myös korottaa vähän, olemme aivan lyhykäisiä ihmisiä molemmat mutta sen verran korkea pitää saarekkeen olla että voi työskennellä äärellä helposti. Korotusta varten mieheke höyläsi paksua parrua vähän sopivampaan paksuuteen käsin höyläämällä...

Sitten täytyikin porata pienemmät reiät, merkata kappaleet osumaan toisiinsa merkkauspiikeillä, porata suurempi reikä, tehdä tapit paksusta pyörökepistä ja vielä tapittaa toisella tapilla jotta jatkot eivät pyöri paikallaan. Kamalasti hiomista että osat istuivat jalkojen jatkoiksi hyvin.... huh mikä lista!

Ja kittaus aivan perus puukitillä ja taas ankaraa hiontaa ja kittausta ja hiontaa. Mitään uutta pöytää tästä ei yritetäkään tehdä mutta ehdottomasti toimiva. Nyt on jo melkein valmista---
Sitten olisi vielä vain se maalin valinta, joten kysäisen teidän mielipidettä:  
Kumpi harmaa olisi mukavampi?
tällä värillä sitten maalaamme rungon, emme kantta, antaa siinä puun patinan näkyä. Löytyisi helmenharmaata ja lämpimänharmaata pellavaöljymaalia, mitäs sanoisitte vai olisiko se hieman sekoitus molempaa?
Pian valmis lopputulos kunhan vain maali sitten kuivaa...


Thankyou so much for all the comments on the book! Great to hear that it's already giving inspiration.

Here is our current project at hand, namely our island for our upstairs kitchen! It's an old, wonderful table that we needed to fix for the use: To raise it up a little to make it a better working place and remove the bad paint that had been smudged on the surface. The deck of the table seemed hopeless first: We tried our infra-red paint-remover, didn't work, we tried our super-good ecological paint-remover-gel from Uula, a finnish manufactorer, didn't work (it always works!), not this time because the paint was in the deep grooves. So, we sanded it, carefully and and preserving as much as possible of the patina. Now, after all the work it's nearly finished, just need to choose the paint, natural linen oil paint ofcourse! Which of the greys do you think is better?

33 kommenttia:

 1. IIiihana pöytä <3 ehdottomasti noista toi tummemman harmaa :)

  VastaaPoista
 2. Kaunis pöytä ja maksaa varmasti vaivan noin miljoonakertaisesti takaisin :) Itse taitaisin päätyä harmaiden sekoitukseen :)Ja nyt kyläilemään Ennenvanhaan! Oikein mukavaa viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
 3. Tummempaa laittaisin. :)
  Pöytä on upea ja taatusti vaivan arvoinen!

  VastaaPoista
 4. Tykkään, että tummempi sopii paremmin, kun silloin puun syytkin näkyy paremmin, mikä taas sopii tällaiseen vanhaan huonekaluun!

  VastaaPoista
 5. Kaunis pöytä,tosiaan! Ja varmasti vaivan arvoinen. Itse tuskailen juuri, että minkä valitsisin tulevan sohvapöytämme pintakäsittelyksi. Se on vaaanha lankkupuinen arkku, josta olen hionut vanhan maalikerroksen pois. Mietin ensin petsaamista + lakkaa mutta joku vihjaisi myös sävytettävistä lakoista. Isä suositteli huonekaluvahaa,mutta epäilyttää, kun haluaisi pinnasta kestävän ja kosteutta hylkivän enkä ole vahaa koskaan käyttänyt.. Saanko arkun vain pilalle sotkemalla vahan kanssa?! Puuh, kun voisi vain kävellä kauppaan, että "tätä minä haluan,kiitos!". Ja kun en missään nimessä halua kiiltävää pintaa, joten lakankin pitäisi olla himmeä,jos siihen päädyn.. ja ja.. Liikaa vaihtoehtoja :D

  VastaaPoista
 6. Keittiösaarekkeesta tulee tosi hieno! Pidän enemmän tummanharmaasta :)
  kram Tini

  VastaaPoista
 7. Jos et halua sekoitella, niin kallistun tummaan minäkin ;-D

  VastaaPoista
 8. Tummanharmaa on kyllä minunkin mielestä kauniimpi, vaikka sitä on varmaan vaikea arvioida kuvan perusteella?

  Siitä pöydästä tulee vankka! Ja myrkytön!

  -Pia-

  VastaaPoista
 9. Hi
  It looks great to bad I dont understand a word of it. The first picture is beautiful:)
  I bought your book and received it yesterday, now I only have to learn finnish;)
  take care
  hugs sandra

  VastaaPoista
 10. Tämä koko blogi on täynnä ihanuuksia. Onnea uuvesta kirjasta. minä varasin sen kirjastosta, köyhä kun olen.

  VastaaPoista
 11. Tummempi harmaa!

  Meiltä löytyy kanssa noita vanhoja pöytiä, joita on maalattu vaikka millä. Ensi kesänä on tarkoitus ottaa yksi pöydänkansi käyttöön mökille.

  VastaaPoista
 12. Mä sanoisin että sekoitus tai tumma. Koska jos kansi ei tule tolla, niin se vaaleampi jäisi ehkä vähän mitäänsanomattomaksi. Tietty se väri on luonnossa vähän eri, mutta varmasti tulee hieno!

  Ostin eilen sun kirjan! Oli todella ihana, hyviä vinkkejä ja kauniita kuvia. Saat olla ylpeä teoksestasi.:)

  VastaaPoista
 13. Olihan homma pöydässä! Minä valitsisin tummemman harmaan.

  VastaaPoista
 14. Meillä huonekaluentisöinti-koulussa ei opettaja suositellut ollenkaan nuita maalinpoistoaineita, ne ovat ihan kauheita myrkkyjä! Maalin ja lakan poistamiseen käytettiin sikliä, joka on kyl melko fyysistä touhua.

  VastaaPoista
 15. Miia, on kyllä hieno yksilö, ja kun on suorat jalat niin onnistuu tuo jatkaminen :)

  Heidi, uskon kanssa että lopussa se vaiva palkitaan, vaikka kesti monet kuukaudet että pääsimme tarttumaan toimeen, piti niin funtsata miten toimitaan ensin!

  Ilona, taitaa saada paljon kannatusta tummempi, alkaa päättämätön mieli kallistumaan siihen suuntaan myös :)

  Sara, hieno perustelu!

  Hannah, vahalla on oikein helppo tehdä, se on sitten vain vahaa tulevaisuudessakin, mutta sillä varmasti saa vettähylkivän pinnan. Olen Osmon sävytettyjä vahoja käyttänyt, superhelppoja ja puuvillakankaalla vaan pintaan. Bloom-merkkisiä, super-eko-vahoja on myös tullut juuri Suomeen, niitä aion itsekin vielä testata, ovat saaneet vaikka mitkä sertifikaatit :) Niin, ja vaha on juuri himmeä, ei lainkaan kiiltävä, suosittelen!
  itse en diggaa tippaakaan lakkoja, jätän ne väliin, ja aina aineksissa jotakin muovia.

  Tini, uskon kanssa!

  Mags, selkeässä johdossa tummempi sävy :)

  Pia, vaaleanharmaa on kyllä todella lähellä melkein valkoista, tosiaan se tumma houkuttaa. Tulee kyllä niin myrkytön että voisi vaikka nuolla, pintaan tulossa jotakin aivan uutta myös!

  Sandra, oh, forgot the english at first! Just added it in :) I hope the pictures will inspire even the text causes difficulty!

  Liisa, kiitos paljon, sitähän voi tarjousmetsästellä myöhemmin jos tuntuu talletettavalta :)

  Pami, perus-hyvät-talonpoikaispöydät rokkaa kyllä aina ja kaikkeen, hyvä suunnitelma.

  Henna, Tummaan taitaa joo, omakin päätös nyt kallistua juu. Ja kiitos oikein paljon! Todella mukava kuulla :)

  Katja, onhan tässä kyllä ollut, eilenkin kun sitten putsasin hiomapölyjä pois niin alkoi jo ollakin fiilis että jo saisi ollakin valmis ;)

  piitzi, voi että kun olisit lukenut tekstin oikeasti, juuri kerroin että Uulan maalinpoistoaine on myrkytön, ympäristöystävällinen ja vaaraton. Lisää tietoa aineesta löydät tuosta linkistä tekstissä juuri siinä kohdassa jossa siitä puhun.

  VastaaPoista
 16. Oooh mitkä tuolit ja pöytä!!! Upeita kuvia!!! <3

  VastaaPoista
 17. Ihana pöytä! Minä maalaisin tuolla tummemmalla. Minkä valmistajan nuo maalit muuten on?

  VastaaPoista
 18. Vielä kysymys. :) Kävisiköhän tuo maali ruokapöydän, siis ennenkaikkea pöytälevyn maalaamiseen? Et kestääkö se hyvin yms. Mulla ihan normi pirtin pöytä ja penkit, ei mitkään vanhat. Kiitos jo etukäteen!:)

  VastaaPoista
 19. Kiitos maalinpoistoainevinkistä, olen kategorisesti kieltäytynyt käyttämästä niitä kun en tiennyt että on tuollainen myrkytön vaihtoehto.
  Ihailen kykyäsi antaa lyhyet ja selkeät työohjeet, näitäkin voi soveltaa moneen projektiin. En ota kantaa väriin, mutta olen varma että lopputulos on joka tapauksessa hieno.
  Kirja on aivan yliveto!

  VastaaPoista
 20. Tumma laittaisin pintaan; upea pöytä ja varmasti toimiva valmiina. Kiitti tuosta maalinpoistoainevinkistä!

  Mukavaa pääsiäistä sinne teille!

  T. Sari Puumulista

  VastaaPoista
 21. Tummanharmaa käy paremmin kyseiseen huonekaluun, vaikka värinä vaaleampi on enemmän mieleeni.

  VastaaPoista
 22. Tuskin maltan odottaa että mieheni kotiutuu suomenreissulta kirja kainalossa....hrmh, tuohan kuulosti siltä että kirja on tärkeemoi kuin mies, hi hi!
  Hauskaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
 23. Taidan olla vähemmistönä mutta minä kannatan vaaleampaa harmaata.

  Pidän hirmuisesti vanhoista (siis todella vanhoista) huonekaluista. Niissä se puu on jotenkin ehtinyt "tekeytyä" ja on pinnaltaan (vaikka siellä maalin allakin) aivan erilaista kuin uudet puuhuonekalut. Äitini harrastaa entisöintiä ja on monta jo menetetyksi luultua huonekalua pelastanut. Vanhaa kunnioittaen hän niitä entisöi, kulunut pinta saa näkyä. Kaikkia kalusteita ei edes pintakäsitellä yltympäriinsä vaan kalusteesta riippuen vanha pinta saa jäädä näkyviin ja tehdään vain paikkalakkausta. HÄnen luonaan käydessä aina niiden kalusteiden kauneutta ihailen. Teidän saarekepöydästä tulee samanlainen tuntu kuin äidin entisöimistä.

  VastaaPoista
 24. Mä valitsisin tummemman sävyn itselleni. Meillä on yksi tommonen samanlainen vihreä tuoli kun teillä näytti olevan monta. Se on aivan ihanan värinen ja mallinen, olen harmitellut kun en silloin löytänyt kuin yhden. On tarkoitus kerätä kaikki ruokapöydän tuolit vanhoiksi versioiksi. Onnea kirjasta ♥ Ennenvanhaan siis vierailulle...

  VastaaPoista
 25. No johan on urakka. Minäkin kannatan tummempaa väriä!

  VastaaPoista
 26. Pieni lintu, kiitos oikein paljon :)

  maalaistyttö, nämä lajikkeet ovat Ottosonsin pellavaöljymaaleja, niitä saa Lundagård.fi-kaupasta! Omat kokemukset tästä maalista on että se on superhimmeä, puhdas pellavaöljymaali tosiaan joten kuivuminen kestää kauan, ikääntyy todella nätisti ja alkaa vähitellen kulumaan samantien kohdista joissa nuohotaan paljon, joten... jos kaipaat vaikka kestävämpää niin sitten parempi minusta Uulan lattiapellavaöljymaali :)

  Autuas olo, kiitos valtavasti, ihana kuulla! Sama täällä, kun kuulin aineesta niin menin valittamaan paikalliseen maaliliikkeeseen että minkä ihmeen takia teillä ei ole sitä hyllyssä mutta oli sellaista käry-ympäristömyrkkyä. Tilasivat sitä sitten hyllyyn samantien :)

  Puumuli, ollos hyvä, mukavaa pääsiäistä sinullekin :)

  S, lisää ääniä siis tummanharmaalle :)

  Eija, kiitos kannustuksista, onhan se sitten tärkeä se mieskin kun tulee sieltä hyvillä tuliaisilla varustettuna ;D Iloista pääsiäistä!

  Rhia, kiitos, koitettiinkin pitää kunnon patina ja olihan sen alkuperäinen väri vallan kaunis mutta päätettiin sitten maalata runko kun jatkopalatkin olivat niin uuden tuorukaista puuta. Aion maalata sen niin että joka kolo ja kuluma näkyy :) Niitä tunnustelee mielellään ja miettii samalla mitä kaikkea siinä onkaan kokkailtu.

  Miia, kiitos! Hei, huuto.netissä on aika mukavasti näitä tuoleja, suosittelen sieltä kurkkaamaan :)

  S, onhan tässä tosiaan riittänyt puuhaa, kyllä se varmasti sitten unohtuu kun ekat aamulatet sen ääressä nauttii :) Tai unohtuu ja unohtuu, mutta ei tunnu niin kovatöiseltä ;)

  VastaaPoista
 27. Minäkin se vähemmistönä olen vaalean kannalla! Ihanan heleä sävy.

  VastaaPoista
 28. Tykkään tummemmasta harmaasta, sekoituskin toimisi varmasti. Mulla ja vaalealla harmaalla on hiukan vaikea suhde, sillä yhdistän sen niin helposti ysäricollegeen.

  (Olenko muuten hiukan katkera, kun en jäävinä pääse osallistumaan Ennenvanhan arvontaan :P Suosittelen kaikille muille osallistumista!)

  VastaaPoista
 29. Moi! Mä valitsisin ehkä harmaiden sekoituksen. On kyllä vaikea sanoa. :) Tossa on varmasti ollut paljon hommaa, mut lopputulos on varmaan todella kaunis! Hyvä vinkki tuosta myrkyttöästä aineesta, kiitos!

  Terkeuin Liisa, Herkulliset Ajatukset

  VastaaPoista
 30. Tummempi harmaa on mun mielestä parempi :)

  VastaaPoista
 31. Kiitos mahtavasta paitatyyny ideasta!
  Heti piti kokeilla (näyte uusimmassa postauksessa) ja tykkään! Täytyy tehdä lisää.

  Kiitos ideoivan pääsi ja sen,että jaat niitä meille,olet ilo.

  Melkein joutuu tuon kirjankin ostamaan.

  Iloista kevään jatkoa!

  VastaaPoista
 32. Myönnän kyllä että luin tekstin vähän nopsaan. Opiskelin itse vuonna 2008 ja ilmeisesti tuo tuote on ollut niin uusi ettei ope tiennyt siitä tai hänellä ei ollut siitä kokemusta. Hienoa että tuommoinen tuote on olemassa, kyllähän se varmasti helpottaa suuresti maalinpoistoa.

  VastaaPoista
 33. Kyllä taas kerran olet saanut kaunista aikaan, kertakaikkiaan. Käyn usein katsomassa ja ihailemassa käden jälkeäsi. Kauniisti ja selkeästi kerrot kaikesta. Onnittelen myös hienosta kirjastasi!
  Ihailevin terveisin, Merja Uulalta

  VastaaPoista