tiistai 15. joulukuuta 2009

15. Sinkkiämpärit vanhaksi 

Olen hulluna läkkipeltiin, en tiedä mikä siinä materiaalissa niin viehättää, parasta on vanha, patinoitunut ja kulunut sinkkipelti, moisia esineitä on harvassa ja etsivän hommia täytyy suorittaa kovin paljon kirpputoreilta. Joten mitäs jos tehtäisiin patinaa aivan kotikonstein?

Vaikka K-raudasta tai Motonetistä voi löytää peltisankoja erittäin edullisesti, ne ovat vain hurjan kiiltäviä ja suorastaan säihkyviä. Nämä olisi tarkoitus nyt muuttaa useamman kymmenen vuotta vanhemmaksi näin:Pese ensin ämpärit kunnolla teräsvillalla, luulen että pata-patakin käy, niin että pinnasta lähtee kaikki mahdollinen öljy ja rasva pois. Hinkkaa kunnolla ja suosittelen jotain tehokasta astianpesuainetta pesuun. Seuraavaksi tarvitaan etikkaa sekä sumutinpullo. Suojaa alusta jolla työskentelet muoveilla ja sumuta ämpärit tasaisesti etikalla ympäriinsä ja anna vaikuttaa ainakin pari tuntia. Tämä ei ole kovin hyväntuoksuista puuhaa mutta jos voit, niin tee tämä puuha jossain jossa etikan haju ei pääse ainakaan koko kotia kiertämään. Toista käsittely niin monta kertaa kuin tarvitsee että tulos miellyttää, näihin meni muutamia kertoja sekä annoin vaikuttaa yön yli rauhassa. Pese sangot välillä, pelkkä vesi riittää.Ja siinä se oli, ämpärit ovat kauniin mattapintaiset ja valmiit! Hieroin pintaan vielä hiukan liitujauhoa, tämä ei ole välttämätöntä, vain korosti saumakohtia kivasti. Jos haluat kulumaa lisää, näitähän voisi kolhia mielin määrin mutta kunnon elämän merkithän tulevat sitten ajan kanssa. Käytössä tämä patina vain paranee!Laita vaikka joulukuuselle jalaksi..Tai ulos ulkotulille, vain soraa puolilleen ja roihu sisälle. Muista vain sijoittaa tarpeeksi kauaksi talosta ja sen katoksista. Tunnelmaa talvi-iltaan!

With just plain vinegar you can give your shiny zinc-metal objects a beautiful patina. I used the method on buckets, first just wash the surface very thoroughly using steel wool and fairy liquid, scrub it well to remove all grease and oil, brand new buckets are often treated with something for protection. Then just spray vinegar evenly with a mister and allow it to affect for atleast couple of hours, first protect the place where you are spraying the vinegar, this is not the most pleasant smelling job, do it somewhere where the smell isn't so bad and won't travel to every room in the house. Repeat as many time as needed, wash occationally and once they are done. You can use them for Christmastrees, or use them for candles, big and small, what ever you  can think of! Love zinc...

13 kommenttia:

 1. KaunistaKaunistaKaunista!!

  Aivan ihana blogi sinulla. Sain paljjon ideoita ja inspiraatiota.

  Kiitos!

  VastaaPoista
 2. Taas niin hyvä idea ja ohjeet, patinoitu on paljon kauniimpi kuin uutuuttaan kiiltävä:)

  VastaaPoista
 3. Tuo patinan olen saanut melkein vahingossa. Minä tykkään myös pläkistä. Minun isossa pläkkikannussa oli kukkia pihassa muuttui sateiden myötä mataksi ja ehkä vireriäksikin. Kun sitä kyselin kerrottiin ,pläkki ei tykkää ulkona sään vaihteluista.

  VastaaPoista
 4. Tämä joulukalenteri on kyllä ihan paras, kiitos kaunis kaikista tähänastisista vinkeistä! Meillä on korvattu etikka tämän tapaisissa askartelu- ja siivoustarkoituksissa veteen liuotetulla sitruunahapolla (apteekithan myyvät sitruunahappoa 100g pusseissa). Ei haise ja toimii mainiosti.

  VastaaPoista
 5. Kiitos, Tämä vinkki tuli tarpeeseen =) Minä rakastan myös laillasi noita vanhoja ämpäreitä ja niitä olen monesti mummolta vaivihkaa pyydellyt ;) No nyt ei enää tarvitse kun voin tehdä näin omia!!

  VastaaPoista
 6. MissB, ihanaa kun inspiroi, kiitos itsellesi kehuista :)

  Inkivääri, kiiltelevä pelti on jotenkin aivan eri henkistä, mutta kerrankin on patinoitu ämpäri joka ei ole mistään rikki tai pohja kulunut reikäiseksi ;)

  Studio-sirkkis, tämä olikin pikapatina-temppu, kun on aikaa niin mielellään pistän sään hoitamaan patinoinnin, ulkona se tosiaan onnistuu ilman vaivaa.

  AnniP, Kiitos kovasti kehuista! sitruunahappo korvaa juu, astianpesuaineen, vaikka en ole sitä aivan öljyyn kokeillut. Patinointivaiheessa ämpäriä ei vain kannata tällä pestä sillä sitruunahappo kirkastaa ja puhdistaa patinan pois, tämä kannattaa muistaa...

  Niina, näitä olen itsekin harkinnut aina kirpputorilta ostella, mutta tuppaavat olemaan järjestään niin rikki ja likaisia ja siihen nähden aivan liian kalliita omaan makuun että mukavaa kun on ehjää ja "vanhaa" sinkkipeltiä :)

  VastaaPoista
 7. Oletko kokeillut mitä tärpätti tekee? Patinoitusko nopeammin? Jotain huonekalujen heloja olen ainakin tärpätillä saanut kulahtamaan melko nopeasti.

  VastaaPoista
 8. Roihutelineenä mainio. Tuo vinkki menee käyttöön tänä jouluna. Tack ^^

  VastaaPoista
 9. Liian kiiltävät sinkkiastiat saa myös patinoitua jättämällä ne lasten hiekkaleluiksi pariksi kuukaudeksi. Testattu! =)

  Ihanat sankot! Tuo pikkukuusi on söpö karkkinauhan kera!

  VastaaPoista
 10. Kiitos kaunis ja iso tästä joulukalenteristasi! Aivan mahtavaa luettavaa ja joka päivä jännityksellä odotan mitä seuraavaksi olet keksinyt. Tämänpäiväinen vinkki osui ja upposi täydellisesti. Olemme metsästäneet sinkkiämpäreitä tehdäksemme niistä kenkätelineen, mutta vanhoja ei löydy tarpeeksi ja uudet ovat aivan liian kiiltäviä. Mutta mutta - nythän tilanne muuttui täysin ja suuntaankin heti huomenna rautakauppaan... Kiitos!

  VastaaPoista
 11. Ihanaa että löysin tämän blogin. Olen saanut täältä jo monta vinkkiä ja neuvoa. Suuret kiitokset sinulle.

  VastaaPoista
 12. Kivoja ohjeita, löysin tänne juuri ja täytyykin kahlata koko kalenteri läpi. Iloista pakkaspäivää :)

  VastaaPoista
 13. Stella, en ole kokeillut tärpättiä, itse kannatan ainakin etikkaa jo luonnonmukaisuuden puolesta, sillä se on sinänsä luonnontuote, tärpätti myrkky. Ovat myös aikaslailla yhtä hajuisiakin..

  tuuluska, tämä oli miehekkeen idea-sovellus, minä kehun häntä puolesta :)

  Nonna, tuo on myös hyvä vinkki, tämä olikin pikapatinointi näin talven pimeydessä kun hiekkalaatikkokin on jäässä :D

  Wirvatuli, mahtavaa kun oli apua, nyt pääsee toteuttamaan :) Kuulostaa todella mielenkiintoiselta kenkätelineeltä, täytyykin tulla kurkkimaan!

  Sude, hienoa kun inspiroi, kiitos kommentista :)

  Merja K, kiva kun löysit, hauskaa pakkaspäivää sinullekin!

  VastaaPoista