perjantai 6. marraskuuta 2009

Maalausta, maalausta

Viime aikoina olen enimmäkseen...

Sekoitellut maaleja ja testannut pigmenttejä, olo on kuin kemistillä. Enpä tiennyt että kasselinruskealla saa upeita pehmeitä harmaita, vihreällä umbralla rusehtavia harmaita ja näiden kanssa sekoitettuna himpsusen rautaoksidinmustaa, täy-del-lis-tä lämpimän harmaata. Olen virallisesti hulluna pigmentteihin.

Tämä upea harmaa pääsi ensimmäiseksi muuttamaan nämä hurjat miehekkeen työhuoneen listat takaisin kauniiksi..

Nimittäin tämä värisävy on hyvin lähellä alta pilkottanutta alkuperäistä värisävyä. Kylläpä oli aikakin saada huutava keltainen piiloon.

Tässä huoneessa on listojen kanssa oltu luovia muinoin, on lattialistat ovikarmilistojen kanssa sulassa sovussa sekaisin. Annetaan olla, on niin persoonallinen lisä.

Olen myös kunnostanut vanhaa possupatteria...

Tottakai unohdin ottaa ennen kuvan, sillä patteri oli niin älyttömien värilääryjen peittämä että turhaan yritettyjen hionta- ja rapsutusraadantojen jälkeen totesimme että hiekkapuhallus on ainoa joka tähän tepsii. Täällä patteri sai hellävaraisen hiekkapuhalluksen kun se sinne raahattiin, ja voi ryökäle nämä osaavat painaa vaikka tämä on vain pieni possu.

Ruosteensuojapohjamaalia kaksi kerrosta ja Uulan ovi- ja ikkunapellavaöljymaalia kaksi vai kolmeko kerrosta ja patteri odottaa nyt uudelleen asennusta. Pellavaöljymaalin valkoisen värin sinkkivalkoiset ja liitujauho säilyttävät loistavasti sävynsä kuumissakin kohteissa eivätkä kellastu, oli varma valinta millä maalata tämä kuumana käyvä pikku possu.

Maalikokeiluja tuli samalla testailtua moneen paikkaan, pieniä eriä supernopea sekoitella, nämä lasinaluset vähän virttyneellä ulkonäöllä mutta kauniilla muodolla saivat testata yhtä värisävyä.

Vanhaa vihreää nimittäin. Nyt tänä viikonloppuna vähän rentoutusta ehkä, talven suunnittelua ja kylävierailuja. Nämä ihanat rasiat löytyivät Pienestä Patinasta, kiitos Katleena kun maltoit niistä luopua! Mukavan pehmeätä viikonloppua kaikille!

Lately I have been mostly mixing paints, testing pigments and succeeded in creating a perfect grey! This colour was ment for the hubbies workroom, the crazy yellow got finally covered up. Also I restored an old radiator, it needed to be sandblasted gently and then painted with linenoilpaint. And these rather weathered looking coasters got a new colour aswell. It's official, I'm absolutely mad about pigments. Have a nice weekend everybody!

23 kommenttia:

 1. Oi, olen ihastellut pigmenttien käyttöäsi on aiemminkin. Pitää ehdottomasti itsekin päästä kokeilemaan!

  VastaaPoista
 2. Hyvät harmoniset värisävyt näissä, niin kuin teillä aina. :)

  VastaaPoista
 3. Vau, mitä ihania sävyjä. Sekoititko kaikki sävyt tuosta samasta Uulan pellavaöljymaalista? Sillä voisi varmaan maalata pönttöuuninkin sitten? Mitähän siihen alle laittaisi, jos uunissa on jotain alkydimaalia tms. nykyisin?

  VastaaPoista
 4. Laura, tämä on kyllä niin koukuttavaa, en osannut arvata kuinka helppoa se on!

  Elsailona, kiitos kamalasti :)

  Pellon pientareella, listojen maali on Uulan lattiaöljymaali ja patteriin tuli ovi-ja ikkunaöljymaali, tämä on puolikiiltävä ja uula suosittelee että toimii pönttöuuneillekin. Onko alkydimaali alkanut irtoilemaan? Meillä on yksi pönttöuuni juuri työn alla miehellä, siinä on jokin alkydimaali suorastaan palanut pintaan kiinni, kellastunut ja halkeillut, eli ei ole toiminut. Siihen ei ole auttanut muu kuin poistaa maalinpoistoaineella, Uulalta löytyy myrkytöntä. Sitten ruosteenestomaali, Tikkurilan lajiketta ollaan käytetty, ja sitten Uulaa pintaan :)

  VastaaPoista
 5. Edelleen sitä mieltä, että blogisi on aivan huippu!
  Mielenkiintoista pigmentointiä, superihana possu ja inspiroiva työhuoneprojekti.

  VastaaPoista
 6. Kiitos vastauksista! :) Irtoillut on luukun päältä, kyllä. Taidanpa kokeilla sitten tuota Uulaa, hienoa jos kestää kuumaa, pintahan kuumenee todella paljon pönttöuunissa.

  VastaaPoista
 7. Olet todella ahkera! Ja työsi jälki on HUIPPUA! Pääset tekemään kyllä kaikenlaista kun laittelette asemaan kuntoon.

  Ihanata viikkistä!

  VastaaPoista
 8. Saisko esittää toivomuksen bloggauksen aiheesta. Nimittäin se voisi olla pigmenttien sekoitusta tumpelolle :)
  Miten se n teet ja millaisilla välineillä? Onko oikeasti kuinka vaikeaa?

  VastaaPoista
 9. Hienoa on sekoitella pigmenttejä, harvoin saa rumaa väriä aikaiseksi :)
  Oletko ehtinyt koittamaan vihreän umbran ja okran seosta, siitä tulee kaunis kaunis lämmin harmaa...

  VastaaPoista
 10. Ihania sävyjä. Maalien sävytteleminen on kyllä mukavaa puuhaa.

  Ja kiitokset tuosta Uulan lämmönkestovinkistä. Meilläkin on maalausta kaipaava pönttöuuni. Tuppaa alla oleva tulenpunainen tunkemaan jonkun päälle lisäämän lateksin läpi...

  VastaaPoista
 11. Ihanaa kemistin työtä!!
  Minun mieheni on värisokea ja tuollaisten sävyjen selittäminen on täysin turhaa- hän kyllä erottaa tumman ja vaalean mutta onliko se harmaa, vihreä vai punainen?...Itse näen pienekin eron. On joskus vaikeeta kun pitää valita ja mileipiteet eroavat aika reilusti...

  VastaaPoista
 12. Missfrida, kiitos kaunis :) tämä työhuone nyt kutkuttaa niin kovasti saada valmiiksi, tekisi mieli olla rassaamassa koko ajan.

  Pellon pientareella, hienoa kun on apua, mies tuossa lisäsi vain että ei tarvitsisikaan pakosti pohjalle pönttöuuniin ruosteenestomaalia, kun on sinkittyä peltiä. Pian näytämme miten uunin kunnostus sujuu täällä :)

  Elsa, kiitos kiitos, tuo maalaaminen on kyllä mukavan tyynnyttävää puuhaa, ja meillä usein minä maalaan huonekalut ja tarkat puuhat kun jaksan väkertää ;)

  Katja, tottahan toki! Kun sekoittelen seuraavan pönikän niin kuvaan malliksi neuvot. Ei ole ollenkaan vaikeaa.

  Valkoinen persilja, täytyykin pistää okra ostoslistalle!

  Kati, lakkaöljymaali on rakennusapteekista saatavan pönttöuunin kunnostusoppaan mukaan paras, mutta Uula kyllä suosittelee tuota ovimaalia myös :)

  Kamomilla, tuo onkin haastavaa, ehkä siinä voi siispä käyttää lopuksi veto-oikeutta valintaan ;) on se kyllä tarkkaa myös itselle värisävyt, kauan pitää vertailla että on löytynyt sopiva.

  VastaaPoista
 13. Aivan ihania sävyjä, vihreä, harmaa jne...

  Mukavaa viikonloppua!

  Kirsi

  VastaaPoista
 14. Voi kun näitä sinun juttuja on mukava seurata. Itse olen toivottoman huono maalinsekoittaja, ainakin silloin kun piti koulussa piirustus-maalaustunneilla öljy- ja akryylivärejä sekoittaa :) Mutta saat tuon näyttämään niin mukavalta ja innostavalta touhulta, että alkaa minuakin kiinnostaa :)

  VastaaPoista
 15. Oi ja just ihania värejä!!Juu laita selvät ohjeet sekoittelusta niin tämänlainen vatipääkin ymmärtää. Ja SUURkiitokset sängynmaalaamisohjeista! niin ja ps. onko sinulla tunteja enemmän vuorokaudessa kuin muilla ihmisillä?

  VastaaPoista
 16. Niin ihania sävyjä, oih ja voih. Ovi on kerrassaan elegantti pehmeään harmaaseen kiedottuna. Ja vanha vihreä on edelleen yksi suosikkini. Rakastan noita vanhoja pattereita, olivat yksi asia mitä rintamamiestalossa aina kaupungista kaipailin. Meilläkin odottavat jossain vaiheessa maalausta eli tästä sain hyviä vinkkejä. Aikaisemmassa kodissa maalattiin vastaavat hopeansävyisellä kiuasmaalilla, olivat ihan makeet :)

  VastaaPoista
 17. Uskaltaako kysyä paljonko tuon patterin hiekkapuhallus maksoi?

  Kotoa löytyy täältäkin muutama vanha esine ja metallinen vekotin joitten rassaaminen omin käsin on mahdoton urakka, joten olen salaa haaveillut hiekkapuhalluksesta mutta hylännyt idean isojen hintojen pelossa. Selailin Lainisalon sivuja ja huomasin että heillä on toimipiste Jyväskylässäkin, mikä sopii paremmin kuin hyvin.

  VastaaPoista
 18. Jutta, pitkään pohdiskelin itsekin maalien sävyttelyjä, että kannattaako sitä nyt ja helpommallakin voisi päästä, kun huomattiin että toivomia sävyjä ei saanut millään valmiina niin rohkaistuttiin, vaikea on epäonnistua, se olikin yllätys!

  Nina, ei ole ekstratunteja :D Usein liian vähän unitunteja, onneksi löytyy tämä uuttera mies täältä, niin aina riittää apuja :)

  Sanctuary, ovat kyllä niin ihania vanhat possupatterit, hurja maalaus näissä on kun on niin paljon pinta-alaa, sai todella olla sutimassa ;) Hopeiset kuulostaa aikas ihanilta :)

  Minttu, tämän puhalluttaminen maksoi vain parisen kymppiä, oli ihan sovittavissa kun on niin tapauskohtaista, eli kannattaa toki soittaa ja kysyä että soveltuisiko puhallus tarvitsemillesi esineille ja onnistuisiko :) juuri tarkistin, harmi näyttäisi että Jyväskylän yksikössä ei ole hiekkapuhallus-linjaa, mutta jos saa tuotua etelämmäksi niin sittenhän se onnistuisi!

  VastaaPoista
 19. Hei!!
  Sinulla on tosi ihana blogi- olen sitä käynyt jo aikaisemmin lueskelemassa mutta nyt vasta kommentoin.
  Uulan maaleista minäkin olen kiinnostunut.. onko niillä vaikea maalata eli kuinka maali kuivaa, tuleeko helposti valumia jne.
  Minulla on vanha piironki jonka haluaisin maalata kuinka ollakkaa kuluneen valkoiseksi. Aikaisemmin kun olen maalannut Juvin puuvalmiita huonekaluja olen käyttänyt alle Liberonin tummaa tammea ja päälle Osmon valk maalia, nyt haluaisin kokeilla tuota Uulaa. En tiedä kuinka onnistuis - onko sinulla antaa vinkkejä?

  VastaaPoista
 20. Onneli, kiitos kovasti, ihania sanoja :) On helppoa maalia, mutta on öljymaalia, eli pensselien pesut työläämpiä, maalipesuaine on kätevin, nopein ja hajuttomin. Uulan maalit on aika paksuja, pitääkin maalata ohuina kerroksina niin ei nahkistu ja ei tule valumia, mutta peittää nopeasti. Olen sutinut Uulaa moneen huonekaluun, toimii hyvin moneen, ja kuluu kauniisti ajan kanssa käytössä. Uulan sivuilta löytyykin lisää tietoa :)

  VastaaPoista
 21. Upea patterista tuli. Tuollaiset olisivat kyllä ihanat:) Sinä oot kyllä näppärä nainen;)

  VastaaPoista
 22. Listat ovat persoonalliset=) Olemme ajatelleet listoja myös ja päädyimme että taloon tulee jopa liioitellun korkeat listat..peittää sen alaosan kivasti. sävy joka sait esiin on aivan passeli valinta ja varmaan ei kauas heitä alkuperäisestä maalista.

  VastaaPoista
 23. Hei! Kiitos vierailusta ja
  kommentistasi! Sulla on mielenkiintoiset jutut blogissasi, ihania, mukavia vanhoja muistoja tuovia esineitä olet tallettanut.
  Koiramme on 6 vuotta vanha cocker spanieli 'Belle'-narttukoira. Se on saanut kolme pentua kolme vuotta sitten, syntyivät koiran kasvattajalla. Belle on perheemme 'iltatähti', lapsemme ovat 22 ja 24 ja kuusi vuotta sitten kun Belle tuli meille, kaikki lellimme koiraa ihan höperönä. Ei se piloille silti ole mennyt, sillä on lempeä ja uskollinen luonne.
  Hyvää syksyn jatkoa joulun odotusaikaa! terv. blogisi ahkera seuraaja mallamarja

  VastaaPoista