maanantai 9. helmikuuta 2009

SalapoliisityötäKuvat: Lämmityslaite Oy:n julkaisu, 1917. Helsingin yliopiston digitoitu kirjasto

Muistatteko vähän aikaa sitten kuvassa karahvien kanssa olleen Lämmityslaite Oy:n pakettikortin? En olisi uskonut tämän lapun perusteella selviävän muuta kuin tämän yrityksen historiaa mutta miehen uskomattoman salapoliisityön avulla selvisi paljon enemmän.

Helsingin yliopiston digitoidun arkiston avulla selvisi että Lämmityslaite Oy on vastannut kaikista lämmitysjärjestelmistä Parolan asemaan vuonna 1918 kun rakennusta vielä rakennettiin vanhan palaneen aseman tilalle. Lappu on siis aivan yhtä vanha kuin talokin ja säilynyt lattian sisässä turpeen seassa hyvässä kunnossa. Samaisesta arkistosta selvisi mallikuvia ajanmukaisista helloista, liesistä ja uuneista, jopa rakennuskustannukset ja asennusohjeet. Asemalla on ollut "Ihanne"-lämmitysjärjestelmä, ja nyt meillä on tiedossa jopa vähän alkuperäisten uunien malleja. Ja nyyhkis, kaikki uunit kaikissa huoneissa ovat olleet ilmeisesti kaakeliuuneja...

4 kommenttia:

 1. Miksihän niistä ihanista kaakeliuuneista piti kaikkien aikoinaan päästä eroon? Takana oli varmaan joku Aikansa kutakin -ajatus. Harmi ja sääli. Vaikea on samanlaisia enää löytää.

  VastaaPoista
 2. Yhteen aikaan oli ihan puumi,että kaikki uunit vain pois.Muistan kun tuli sellainen "POD"valopetroolilämmitin,Mikä meillekin hankittiin ja uunit jäi sit käyttämättä.Olevinaan päästiin helpommalla.Voi sitä valopetroolin hajua jos sattui vähän roiskahtamaan lattialle.Hyi...
  Kyllä salapoliisityö kannatti.Mukavia tuollaiset yllätykset,joita vanhat rakennukset kätkee sisäänsä.

  VastaaPoista
 3. Tuija: Kai se oli niin ihanan uutta ajatus että säästyy puulla lämmittämisen vaiva, katsotaan jos edes pari uunia metsästettäisiin maailmalta takaisin asemalle joku päivä.
  PikkuBertta: Se oli kyllä hurja buumi ennen vaihtaa lämmityssysteemejä, taisi tuo öljy ja valopetroolikin olla silloin niin valtavan halpaa.

  VastaaPoista
 4. Selasin näitä sun vanhempia juttuja kun oman talon remontti on alkamassa ja blim, meillä nököttää juuri tuollainen uuni tulevan keittiön nurkassa. :)

  VastaaPoista