lauantai 26. maaliskuuta 2011

Vanhan kansan viisauksia

Nyt on laitettu monta asiaa testaukseen, esimerkiksi kun mieheke teki tänään ruisleipää ensimmäistä kertaa, juurikaskuidulla ja runsaskuituisena, maistuu mahtavalta. En olekaan leipää syönyt nyt melkein kahteen kuukauteen niin tämä oli hyvä makunautinto, leipää karkkipäivänä.

Laitoin ohraa emaliastiaan, tällaisen pohjastaan jonkinlaisen ruoanlaitto-tapaturman kokeneen vuoan siihen pystyi helposti uhraamaan, maksoi 0,50 e kirpputorilla. Nyt sitten katsotaan kuinka nopeasti se ruoho kasvaakaan!

Ja vielä yksi testaus,
Isä opetti juuri yhden vanhan kansan viisauden:
Kun Marianpäivänä (joka normaalisti on 25.3.) tuo sisälle koivunoksia veteen voi ennustaa niiden avulla kevättä.
 Niin monta päivää kuin menee että hiirenkorvat oksiin ilmestyy,
yhtä monta viikkoa menee kevään alkuun.

Eilen hain ne sisälle, ja nyt katsotaan miten käy.
Jos laitan ne patterin päälle, aurinkoon sekä annan paljon vettä, tuleeko kevät nopeammin?

Mukavaa viikonlopun jatkoa kaikille!


Been testing a lot of things lately, hubby made delicious super-high-fiber ryebread today, with sugar-beet-flakes, yum! I planted some barley in a slightly damaged enamel dish that I bought from the fleamarket for 50 cents, now we'll truly see how fast the grass grows. And also tested an old saying that my dad just taught me: When you bring inside some birch-branches on 25.3. (Maria's day) you can predict the Spring. As many days as it takes for the leaves to appear, equally many weeks are there in store before the Spring will arrive. Here goes, testing testing!

keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Ompelunurkkaus

Kevät kun nyt, toivottavasti kohisten, lähestyy, niin laitoin ompelunurkkauksen uuteen uskoon, että voi sitten tehdä ihan oikeasti ompeluksia. Alakertaan vähän kaiken rempan keskelle, mutta silti omaan nurkkaansa tein kunnon tekemistilan. Aiemmin ompelukone oli omalla pöydällään yläkerrassa olohuoneen nurkassa, aivan älyttömässä paikassa mutta nyt tämä toimii.

Siellä on kaikki esillä mitä kaipaakin katsella...

Ja kaikki tarvittava sekä herkullinen vanha untuvatyyny joka löytyi Tampereelta kirpputorilta (tämä on harvinaista) eräänä päivänä talvella vain 2 eurolla.

Piristäviä vaikutuksia tällaisilla kuoseilla eikö totta?

Vanhan kauniin tyynyliinan käytin uusiksi, ompelin pyöreän ympyräisen yhteen sivukappaleeseen, tein nauhakujan ja täytin pussukan vanulla. Nauhaksi pääsi sellainen paidassa ollut tukinauha, jotka aina säästelen ompelutarpeiksi. Se mitä tästä tulikaan ja paljon lisää inspiraatiota löytyy taas  
 
Nurkkausta koristamaan pääsi myös ystävältä syntymäpäivä-lahjaksi saatu paperinukkeposteri, pala taidetarvikeliikkeen liimapaperia, pikkuisen vettä jolla liiman saa tarttumaan ja ripustus käy noin vain kaapin kylkeen.

Näistäkin vanhoista kankaista vielä tulee jotain, minut tuntien aika usein tyynyjä, taitaa olla jonkin asteinen tyynymania varmaankin, yltyy vain näin keväisin.

Re-arranged my sowing corner, or more like recreated it completely, now it works! And looks mighty fine. More pictures on the subject in my Patinaa-column, click over here (sorry that is just in finnish).

maanantai 21. maaliskuuta 2011

Kasvitieteilijä

 Suuret kiitokset ja kumarrukset näin mahtavasta kirja-innostuksesta, olen ihan ilosta mykkyräisenä täällä palautteesta, tiedättekö muuten,suuri rooli kirjan syntymisessä on ollut teidän ihanien lukijoiden kannustuksissa, joten isot aplodit kuuluu myös teille!

Kiire sitten vei koko viikoksi, höh, lomakin meni ja oli mutta onnekkaalta tuntui olo kun sai olla kotona. Eniten olen inspiroitunut viime päivinä näistä mahtavista kasvioista ja eläinkirjoista, piirroskuvia ja upeita sivuja. Kolusin antikvariaatteja ja etsin itselleni kunnon kokoelman. Kirpputorilta 50 senttiä maksanut vanha upea lasten nahkavyö ja niputin vielä kirjat kuin koululainen ennen vanhaa.

Nyt sitten ihailen ja opettelen ...

Jätän kirjat minne sattuu auki herkuilta aukeamilta ja ihailen vain kuvia pohjattomasti. Siitä on monta vuotta kun muksuna omistin kasvion ja mökillä menin joskus ympäriinsä ja tunnistelin kasveja. Se oli mukavaa. Näyttää olevan yhä mukavaa.

Löytyivät sienikirjat, eläin- ja kalakirjat, hyönteiset ja monet kukka-aiheiset, pehmeälle paperille painettuna, minä hipeltelen sivuja. Löytyi jopa yksi kirpputorikierroksella parilla eurolla, kirja on kokenut niin kovia että pohdin raaskinko ottaa siitä sivut toiseen käyttöön.

Jokaisella aloittelevalla kasvitieteilijällä pitää olla vähän multaa kasvikirjan välissä.

Eikö olisi muuten ihanaa kun näitä saisi vielä kirjakaupoista? Taskukokoisina ja juuri oikealla paperilla, kanniskelisin niitä kokoajan mukana.

Psst, muuten, meillä kävi viime viikolla asemalla radiokin, täältä pääsee katselemaan vähän tunnelmia.Kiitos Nina!

I searched and scoured many antiquarian bookshops for old botanical-books and such, and found a whole collection. Old drawn pictures, printed on soft paper, just admiring the pages and learning at the same time. Books on mushrooms, animals, bugs, flowers, you name it. Also found an old leather belt  for 50 cents at the fleamarket and I bound them together to look like a students school-bookpile, just like old times. 
A little bit of dirt between a flower-book is a necessity for any learning botanist, right? A lot if inspiration in these beauties..

tiistai 8. maaliskuuta 2011

Kirja

Huoh, nyt ei tarvitse enää pitää salaisuutena, saa kertoa!
Tämän projektin vuoksi minä olen ollut blogistakin aivan hukuksissa, kuulumisia ei ole, no, kuulunut melkein ollenkaan viime vuoden ajan ja remonttiakaan ei olla esitelty pitkään aikaan ja aivan hävyksissä ollaan oltu.  
Nimittäin,
olen tehnyt kirjaa!

Vintagen viemää - kirja
ilmestyy aivan pian, huhtikuussa tarkalleen sanottuna, ja on ollut kyllä haastavaa tälle höpöttäjälle olla siitä ihan hiljaa täällä teille.


Kirjassa on siis luvassa älyttömästi ideointia, rakentelua ja sisustamistamateriaaleissa on runsaasti yllätyksiä tiedossa ja kuvia niin paljon että sukat tulevat pyörimään jaloissa.
Voi miten innoissani olen, vaikea enää itsekään malttaa odottaa ja niin kamala huojennus kun nyt saa tästä kertoa!
Tässä aivan pieniä, pieniä makustuksia ja tunnelmia kirjasta, olkaa hyvä, ja lupaan että lisää on aivan varmasti tulossa.






Tästä keväästä tulee sisustuskevät!


Oh, finally I get to tell you some fab news! The reason why I've been so gone from the blog and hardly at all around for the past year, is because I've been writing a book, Vintagen viemää, which is coming out in April and I cannot wait! Decoration, construction and ideas after ideas for home decor and a little even outdoors, that is what the book is all about. I'll tell you more before it arrives, I promise, here are some pictures to give you a tiny taste of what is to come! Super excited, and thrilled...

perjantai 4. maaliskuuta 2011

Johdot neuleeseen


Mahtavaa kun piditte kylppärimuutoksesta, kumma joka kerta miten pieni juttu voi ollakin noin suuri muutos.
Viikonlopuksi lisää tekemis-inspiraatiota: Johtojen kaunistusta! Hain pienestä lankapuodista Fai da te-neuleputkilankaa (26 euroa maksoi jättivyyhti) kun huomasin sen näyteikkunassa...

Nappasin tylsän perusjatkojohdon..

Ja pistin sen uuteen kuosiin:
Teipillä vain pistokkeen pää tasaiseksi jotta tapit eivät tarttuisi neuleeseen pujottaessa ja sitten pujotin neuleputken johdon ylle. Neule oli niin joustavaa että pistoke mahtui hyvin kulkemaan. Neuleen toista päätä en päätellyt heti vaan laitoin narun silmukoista läpi jotta ei purkaantuisi, vasta lopuksi päättelin molemmat päät. Tippa liimaa alapuolelle päättelykohtiin ja siinä se!

Tein samalla parikin, nämä jatkojohdot saavat kiemurrella vaikka keskellä huonetta, ei tarvitse piilottaa.

Näpsäkkähän neuloo neuleputkea ihan itsekin, tämä kiireinen haki valmista kun aika ei riittäisi. Seuraavaksi paketoidaan varmaan valaisimien johdot ja menisihän tämä putki vaikka verhotangon päälle ja mitäpä tästä ei keksisi...
Ensi viikolla luvassa jotakin joka pistää varmasti ainakin omat sukat pyörimään, siihen asti,

Inspiroivaa viikonloppua kaikille!

Bought Fai da te-tubeyarn from a small yarn shop and decided to fix the extension cords. I don't have to hide these cords anywhere. I guess next I'll use it on light fictures and who knows what else. 
Have a great inspiring weekend everybody!

keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Kylpyhuoneessa

Tätä lupasinkin näyttää kun sain vain aikaiseksi, pieni muutos kylpyhuoneeseen, nimittäin pyykkihuoltoon! Meidän yläkerran kylpyhuone on vähän ankea, no okei, aika paljonkin ankea joten ennen kuin sinne mitään remonttia puuhataan (viimeisenä listalla) niin vähän sisustuspiristystä.

 Vanha naulakko jonka kunnostin muutama vuosi sitten löysi vihdoin paikkansa täällä ja pesuaineet pääsivät kätevästi paikoilleen. Muistan miten naulakossa oli sitkeä sissi maalipinta päällä, hinkutin sen tunnollisesti pois ja koukuissa vasta haastetta olikin mutta lopputulos on mahtava. Kuultovahaa päälle, mietin silloin pitkään mitä haluaisin pintaan ja olen kyllä yhä tyytyväinen valintaan.

Koukkuihin mahtuu vaikka mitä...

Ja ensimmäisenä halusin pyykit lajitteluun pyykkikorin sijaan, käyttöön pääsivät armeijan vanhat merimiessäkit, kulunutta kaunista puuvillaa ja ripustuskoukuiksi Armeijan Reserviläisten kaupasta Hämeen Linnan vierestä vanhat armeijan avaimenperä-koukkusysteemit.

Ihanan karua yksityiskohtaa, nyt sitten testataan käytännössä kuinka säkit toimivat, vielä voisi harkita jotenkin merkata mitä mihinkin menee mutta en halua painaa säkkeihin tekstejä, ovat niin mahtavia nyt, vanhoine paikkauksineen kaikkineen.


Had to do a little bit of interior pep in our bathroom, renovation here is the last one on our list but to a really dull room this made the world of difference. Old sailor-sacks now hang on this antique coat rack that I restored a few years back. We'll sort our laundry in these. Also the washing powders are handy now and I can reach them, weren't so handy before. The room looks so much better now.