tiistai 16. tammikuuta 2018

Puukuitueristämistä ja kylpyhuoneen remontti osa 2 Remontista jatketaan taas, nimittäin eristämisestä vuorostaan. Kun raadettiin lokakuu että saataisiin  valmista niin kiirehdimme tietenkin tulevan eristepuhalluksen takia. Tarkka deadline sai remontissa aikaan tehokasta säpinää ja ehdimme täydellisesti marraskuun alun puukuitueriste-puhallukseen mennessä saada kaikki valmiiksi mitä pitikin, vähän meni yötöiksi mutta ehdittiin!

Vielä parisen kuukautta takaperin en edes oikein tiennyt mitä on puukuitueriste, luulin tosissaan että ekoeristeistä valittavina on vain selluvilla ja tavallinen puru jos puhallettavaa eristettä halusi. Tuli perehdyttyä kunnolla Huntonin Nativo-puukuitueristeeseen ja olin samantien täysin myyty. Lämmönvarastointikyky on peräti kaksinkertainen verrattuna mineraalivillaan ja parempi verrattuna selluvillaankin. 

Mutta se mikä minut todella vakuutti on että tämä eriste ei painu. Aseman vanhat turve-eristeet ovat 90 vuodessa painuneet peräti 10 cm ja veto on aikamoinen paikoin, ja nyt puhallettaisiin lisä-eristettä ympäri taloa. Ja tietenkin se että kyseessä on pelkästä puusta tehty eriste joka hengittää niinkuin pitääkin oli jo prioriteetti ykkönen. 


Haaveilimme alkuun että olisimme puhaltaneet vain aseman kylpyhuoneen ja vedenjakohuoneen lattiat ja puolihulluina olisimme tehneet työn itse, mutta tämä olisi ollut kyllä erittäin haastavaa. Kun perus-selluvilla-puhalluskoneet eivät jaksa puhaltaa tuhdimpaa puukuitueristettä ja oikealla paineella puhaltaminen olisi ollut suorastaan rakettitiedettä, en tiedä olisimmeko säästäneet tässä lainkaan. Kun vielä päätimme että otetaan nyt muutakin lisäeristämistä samaan syssyyn, niin hommaan valittiin tottakai ammattilaiset.

Marraskuun alussa karautti jättirekka Ekoeristeeltä pihaan ja homma aloitettiin alapohja-puhalluksilla. Mehän saimme siis vain katsella rankan remonttikuukauden jälkeen ja tämä jo itsessään oli nautinto kun osaavat tyypit pistivät hösseliksi.
Tässä vielä suurempi kylpyhuone ennen puhallusta (täältä löydät aikaisemman remonttijutun huoneesta), aivan ensimmäisenä tarkistettiin vielä eristesyvyys ennen kuin homma alkoi ja sitten saikin olla kameran kanssa tarkkana sillä puhallus kävi niin nopeasti että hyvä kun ehti kuvaamaan.Talon toisessa päädyssä olevan pikkuisen vedenjakohuoneen alapohja (joka rakennettiin uusiksi täällä) kesti vain noin 10 minuuttia puhaltaa valmiiksi, tämä kävi ihan käsittämätöntä tahtia.Seuraavana oli vuorossa aseman alakerrassa yli tuplasti suurempi kylpyhuone ja ei siinäkään tainnut edes puolta tuntia hujahtaa kun koko huone oli yksi eristemeri.
Rekassa olisi riittänyt eristemateriaalia useamman talon tarpeisiin ja useammin kuin kerran on kuulemma taloprojekteja tullut saman päivän aikana lennossa naapurustoihin kun ovat Ekoeristeeltä jonnekin kohteeseen lähteneet. Tuo päivä ei ollut yhtään erilainen ja rekasta riitti kevyesti toiseenkin taloon meidän jälkeen materiaalia. 


Puhalluskone oli rekan sisässä ja puukuitu-paaleja hävisi sen nieluihin tehokasta tahtia. 


Vaikka puhaltaessa näytti että homma on todella pölyistä, painui painava puukuitu nopeasti ilmasta alas eikä leijaillut estoitta pitkin huoneita, omasta mielestä iso plussa ja saimme purkuvaiheessa itse suuremman sotkun aikaiseksi. Tämä pikku pössy hoitui pienellä imuroinnilla ja huoneiden ovia ei tarvinnut muovittaa kiinni. 


Ekoeristeeltä vielä näyttivät meille minkä verran eristettä kuuluu painella lopuksi kasaan. Eli vain kevyesti kummuille lattiavasojen välistä, niin että päälle laitettava ilmansulkupahvi jää hitusen myös kummuille ja lopullisesti sen suoristaa lattialaudat. Näin tulee tiivis rakenne ja ei jää ilmataskuja lattian alle.
Päivä oli pakkaspäivä ja oli ihana huomata miten ilman eristeitä olleet viluiset huoneet muuttuivat hetkessä lämpimiksi kun eriste oli paikoillaan. Saatika verrattuna siihen millaisia näiden huoneiden lattiat olivat ennen purkuakin, siis vau.

Aikaa oli päivässä vielä vaikka kuinka ja seuraavaksi siirryttiinkin huomattavasti korkeammalle eristämään ja siitä lisää pian! 

It was time for insulation after the huge renovation of October and here is some info on what we chose and why.

It was absolutely certain that we would only use eco-insulation because the house needs to breathe just like it always has. We didn't even know of Hunton's Nativo-woodfiber insulation really before, I thought that there is cellulose wool or cutter swarf to choose from. But when I got to know it, it was a no-brainer that this is our insulation. The heat binding capabilities alone are double that of non-eco mineral wool and even better than cellulose wool. But the most important part for us was that it doesn't sink with time at all.

Ekoeriste did the insulation work for us and it was a joy to watch the pros at their work after such an intensive reno month. They started with the two floors in the bottom floor of the station and they were so swift with the insulation work that it took only 10 minutes in the smaller maintenance room and under half an hour with the large bathroom floors. The warmth in the rooms was instant, it was a cold November day and immediately as wood fiber was there, the cold was gone.

We had plenty more insulation done during the same day, next it was time to go from the ground floor to the attic at the station, more on that soon!


-Tehty blogiyhteistyössä Ekoeristeen ja Huntonin kanssa

4 kommenttia:

 1. Ihan aiheeseen liittymätön kommentti:olisi mahtavaa, jos joskus jaksaisit vielä kirjoittaa lisää teidän häistä! Ainakin minulle jäi aikanaan sellainen fiilis, että postauksia piti olla enemmänkin, ja kun teidän häät näytti ihanimmilta ikinä, olisi kiva nähdä lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lupaan että teen häistä sellaisen kunnon pläjäyksen vaikka tähän kevät-talveen, kiitos toiveesta! :)

   Poista
 2. I think this is one of the most significant information for me.
  And i’m glad reading your article.
  But should remark on some general things, the web site style is perfect,
  the articles is really great : D. Good job…
  ดูหนังออนไลน์

  VastaaPoista
 3. Kiva homepommi. Rahas oot heittänyt kakkulan kaivoon. Jaksui!

  VastaaPoista