sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Köysivalaisin DIY Ropelight


Tehdään taas jotain, syksyllä kaipaakin valaisimia!

Köysivalaisin on ollut jo pitkään tekolistalla, materiaalit odottamassa vaikka kuinka kauan, mutta parempi myöhään kuin ei ollenkaan eikös? 

Tämä ei ole vaikea, vaatii vain sähkäriä sähköosille ja vähän malttia.

Tarvitset:
Komean messinkisen lampunkannan kytkimellä
Maadoittamattoman valaisinpistokkeen
Vedonpoistajan
Kuumenematon led-polttimo
18 mm juuttiköyttä
Pellavanarua
2-napaista valaisinjohtoa

Aivan kaikki materiaalit löytyivät Domus Classicalta paitsi valaisinjohto jonka hain Clas Ohlsonilta ja tuo ohut pellavanaru on omista varastoista, taisin ostaa Tallinnasta. Vain 2-napainen valaisinjohto mahtuu köyden sisään, joten 3-napainen johto ei nyt käy. Sen vuoksi täytyy myös käyttää maadoittamatonta pistoketta.

Sähköalan ammattilainen tarvitaan sähköosien kasaamiseen, johdon täytyy olla noin 50-70 cm lyhyempi kuin köysi, sillä köysi vähän lyhenee tässä kieputuksessa. Voit myös jättää valaisinpistokkeen asennuksen aivan viimeiseksi, kun todella tiedät kuinka pitkäksi valaisin tulee.

Vedonpoistaja on must have, se varmistaa että valaisin on turvallinen, ja näin kukaan ei voi vetää lampunkantaa irti johdosta vahingossa. Vedonpoistaja on tuo pieni muovikappale lampunkannan tyvessä.


Juuttiköyden voi siis kieputtaa johdon ympärille niin että johto jää sen sisään ja aivan turvallisesti, mahtavaa sanoisin! 

Aloita lampunkannan tyvestä. Avaa köydenpään teippi ja kääräise köysi mahdollisimman pian johdon ympärille, sillä köysi purkaantui kuin mikäkin. Älä käytä liimaa vaan kieputa ympärille pellavanarua ja solmi se piiloon. Liima voi aina syövyttää johtoja ym. joten se on todella nou-nou valaisinhommissa.

Siisti narun päät lyhyeksi lampunkannan tyvestä jos haluat. Varo ettet leikkaa katkaisijanarua, siksi kääräisin sen itsekin turvaan.


Kieputa pikkuhiljaa köyttä auki ja johtoa sisään. Johto haluaa mennä kierteelle kun tuleekin kiepillä ja samoin köysi luonnostaan haluaa mennä aina vaan enemmän kierteelle. Joten, kieputa molempia suoraksi vuoronperään. Kierteellä olevan köyden sisään on vaikea saada johtoa, joten tiedät ja tunnet sen jos siinä on liikaa kierrettä.


Viimeisenä kääräise köysi pellavanarulla pistotulpan tyveen. Ja taaskaan ei liimaa, vain lankaa.Tuli aika komea eikö?


Kangaskatos sai hetkeksi väistyä, piristi ihan vaihtelun vuoksi. Köysi saa toistaiseksi roikkua katossängyssä. 

Tämä led-polttimo ei testienkään jälkeen kuumene pätkääkään, joten valaisimen voi jättää vaikka kerälle.It's long been on the to-do-list, this ropelamp, I've even had the materials waiting forever, but better late than you know :) 

It's hard to give exact advice on a light ficture because the electrical parts are different everywhere but you can roll 2-pole lamp cord inside 18 mm jute rope and it will fit inside very nice and snuggly!

Ropelamp

You will need:
Lampholder, brass with a switch 
2-pole lamp cord
Lamp plug
Strain relief for the lamp holder
18 mm jute rope
linen string

I found all the items except one from Domus Classica and the 2-pole lamp cord from Clas Ohlson. 

Here in Finland an electrician has to assemble the electrical parts and I recommend that the lamp cord should be about 50-70 cm shorter than the rope, because the rope will shorten a little. Even better if you can leave the plug unassembled and have it attached as the almost last thing. You will need this type of plug that isn't grounded with the 2-pole cord, no other will do.

Start with the root of the lamp holder and wrap the rope around the strain relief. Attach it with the linen string very quickly because the rope will unravel amazingly fast and you will suffer from many headaches trying to wrap it tight after that. Don't use glue with the string because you never know what glue might do to the electrical parts, they might even start to dissolve so glue is always a no-no. Then continue to wrap the rope around the cord.

The cord and the rope will want to develope a spiral and you want to prevent that. So unravel the spiral from both every 10 cm along the way. It will be very hard to get the cord in the rope if it's on a spiral so you will know if you haven't managed to straighten it enough.

At the end, wrap the rope around the cord right before the plug with the linen string. 
And you're done!
Always, always use an led light bulb that doesn't heat up at all when you have a lamp with natural materials so close to the light bulb. This light is about 5 metres long but you can make it as long as you like, have fun!

9 kommenttia:

 1. Wau, tulipa tosi kivan näköinen lamppu. Olet kyllä varsinainen ideanikkari <3

  VastaaPoista
 2. Aivan mielettömän kiva idea!
  Olen viimeaikoina mieltynyt kyllä noihin joka paikassa nähtäviin "vanhan ajan" tyylisiin polttimoihin. Pikkuhiljaa varmaan näitä alkaa ilmestymään meidänkin kämppään - hyvin aloitin jo työtilani troikkavalojen polttimoilla. Tämä köysivalo sopii kyllä teille erinomaisesti!

  VastaaPoista
 3. Nyt on komiaa! Ja vielä helppo idea toteuttaa.

  VastaaPoista
 4. Siis VAU! Ihan jjjjääääätävän hieno on! <3

  VastaaPoista
 5. Hauska!Sopisi hyvin meidän pojan huoneeseen.Pitääkin Ukkelilta kysyä mitä tarvikkeita löytyisi jemmasta:)

  VastaaPoista
 6. Wow! Olin ensin, että ei näytä kovin ihmeelliselle, kunnes tuli tuo sänkykuva ja wow! Siis paksu köysi ja tosi pitkä johto! Upea keksintö :)

  VastaaPoista
 7. Nyt ei mahda mitään, tuli mieleen "Hang 'Em High"
  https://www.youtube.com/watch?v=lKITYu7z-AY

  VastaaPoista
 8. Blogisi on aina vain yhtä ihana!❤️❤️

  VastaaPoista