lauantai 2. huhtikuuta 2016

Lankkupenkki Diy BenchSängynpääty kaipasi penkkiä ja olin moista suunnitellut jo pitkään, nyt se tuli viimein tehtyä. Että olisi sellainen kaunis sängyn jatke ja laittaahan tähän mitä vaan, enimmäkseen kaikkea nättiä.

Lankku Metsänkylän Navetalta ja jalat olin kuorinut jo odottamaan viime syksynä kapeista riu'uista. No, siinä sitten sahatessa huomasin että mikäs nyt on kun sahaus on näin älyttömän hidasta ja hikikin alkaa puskemaan. Ajattelin että no, vanha lankku on aina kovempaa kuin uusi koskaan että ei tässä mitään. Mutta kun pääsin porausvaiheeseen ja porat hyytyvät alkutekijöihin, tajusin viimein että tuli sitten löydettyä tammilankku. Ei sitten sen kovempaa ja painavempaa. 

Oikea poranterä ja vinkkejä puusepältä niin monta tuntia myöhemmin oli kaikki 4 reikää porattu ja penkki valmis. Siitä tuli ihan äly-ihana vaikka itse sanonkin, tiukkaakin tiukemmat liitokset ja niin kaunis pinta ettei usoiskaan.

Työvaihekuvat ja tarkemmat ohjeet ja ne puusepän vinkit löytyvät Iltalehden sivuilta nyt viikonvaihteen lehdestä, sieltä Tuunari-palstalta eli ei tämä hankalaa ole, minäkin tein tämän ihan itse ilman miehistä apua. Niin, ja helpommalla pääsee tietty kun ottaa kuusta tai mäntyä, sillai ihan vinkkinä vaan.


Vanha pahkakuuppa on isän tekemä jo aikaa sitten, eli ehtaa suomalaista käsityötä. Se oli pakko  saada omaan kotiin, näyttää vain paranevan ajan myötä.


Pommi-kissa, melkein 3 v, ei ole sellainen totteleva poseeraaja mutta sen kerran kun kuviin tulee ja on näin nätisti, pitihän sitä kuvaajan tehdä työtä käskettyä. Penkki hyväksytty, selkeästi. Aivan ällistyttävää että paikaksi ei valikoitunut uusi lampaantalja joka on ihan kuolattavan kaunis.

Tämä on sellainen pitkään suunnitelmissa ollut hankinta, heti siitä hetkestä kun Tiirinkosken Tehtaalle tuli ensi kertaa löydettyä, tässä aivan vieressä kun on, olen hipeltänyt Ninan kasvattamien lampaiden taljoja ja miettinyt että sellainen on pakko joskus saada. 

Tämä on jotain aivan muuta kuin millä sattuu myrkyillä käsitellyt karvat, vaan hämeessä kasvatettu, ekologisesti parkittu ja vielä upea kihara Gotlannin lampaan talja. Nyt kun osui kohdalle tällainen harvinainen vaaleanharmaa komistus niin siihen kun tartuin ei voinut enää päästää irti. Siis oikeasti, mieheke voi todistaa, kun tätä silittelin niin seuraavan kerran hellitin vasta kassalla.

Nykyään tekee mieli aina vaan enemmän miettiä että mitä sitä tulee ostettua kotiinsa ja millaisten kankaiden ja materiaalien kanssa on kosketuksissa, koska onhan sillä hurjasti väliä. On niin remontissa niin on siispä sisustuksessakin. 

Aurinkoista viikonloppua kaikille, nyt tais kevät alkaa, eilen näin ekat leskenlehdetkin!


I made a bench, a long overdue idea and now it's done. Great for the bedroom and I think of it as an extension of the bed to store almost anything but I think it will mostly be something extra pretty. 

I bought the plank from Metsänkylän Navetta and started working on it. When sawing it I started to wonder that why is this taking so long and I don't seem to be getting anywhere. Because I've worked on a fair amount of wood and done all sorts so I just put it down on the fact that it's super old wood of course. By the time I got to the drilling part and every machine seemed to freeze when trying to get just 4 holes in it, or just one hole, it finally hit me, I had chosen oakwood. It was so hard and felt impossible to drill but with tips from a real carpenter and the right kind of drill and many hours and buckets of patience later, it was done.

All me, didn't even get help from the hubby. Cause for a celebration, it is Beautiful with a capital letter, even though I say it myself.

Matches perfectly with my new purchase, a sheepskin from Tiirinkosken tehdas. Grown right here in Häme, just a few kilometres from us, ecologically tanned leather and it's silky Gotland sheepwool. This is something completely different than the sheepskins one can buy that are tanned with incredible toxins, even chrome. I had planned getting one of these for years already, now that I spotted this light grey one I could not let go, had to get it.

It really makes a difference what you have around you in your home, whether it's the stuff that you use in your reno or your decor and it's getting more and more important to me daily.

Oh, the instructions and pictures for the bench and the carpenter advice can be found in this weekend's Iltalehti-magazine here in Finland. And the kitty in the pictures is our girl cat, Pommi, almost 3 years and she is a real super social heart breaker.

Have a great sunny weekend, spring finally started!

14 kommenttia:

 1. Kiva kun taas kirjoitat vähän useammin.

  VastaaPoista
 2. Aivan IHANA, rakastuin ensisilmäyksellä. Oot sä vaan taitava likka, että tuollaisen megahienon penkin osasit rakentaa.
  Aurinkoista viikonloppua.

  VastaaPoista
 3. Aivan mahtavan kaunis ja niin ihanasti harmaantunut tuo lankkukin!
  Taito kun on hyppysissäsi niin ei noita miehiä tarvita:)

  VastaaPoista
 4. Vau! Upea penkki! Meiltä löytyy myös tuollainen vanha penkki makkarista, tosin hieman pienempänä :) Ja majailee meillä Pommi-niminen kollikissakin kotona :D

  VastaaPoista
 5. Teidän makkari on kyllä aika täydellinen, en muuttaisi mitään!

  VastaaPoista
 6. Kaunis penkki, todella! Mitä ajattelet, kestäisiköhän tuollainen lankkupenkki saunan pesuhuoneessa? Meillä on ollut vaikeuksia löytää hyvää puupenkkiä pesuvatien alle. Tuollainen olisi tosi kaunis ja piituus olisi helppoa tehdä juuri sopivaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tottahan toki sopisi, liitoksetkin pysyisi tiukkana kosteuden ansiosta ja en itse käsittelisi millään vaan antaisin harmaantua :) Meilläkin on käsittelemättömiä puupenkkejä saunan pesuhuoneessa, hyvin pärjäävät ja itse asiassa pesuaineetkin patinoivat niitä vähän kuulaaksi ajan kanssa :)

   Poista
 7. Kertakaikkisen kaunis penkki! Ja Pommi ymmärtää selkeästi hyvän tammilankun päälle, mahtavan mallikas kisu :)

  VastaaPoista
 8. Ihana! Tuollainen on saatava meidän ulkosaunaan.

  VastaaPoista
 9. Upea penkki, mutta tuo pahkakuuppa erityisesti kolahti. Tallinporstuassa on talteenotettuna jättiläispahka. Heräsi into, että mitähän siitäkin saisi tehtyä. Voisi tulla hedelmävati : )

  VastaaPoista