keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Vartiotuvan makuuhuoneen remontti osa 6: Panelointi ja maalausta

Kiinteä kaappi ennen

No niin, täällä viimein sillä kiire vei taas ja se huominen vähän venähti mutta ei kai se mitään, nimittäin nyt sitä remonttiraporttia riittää.

Minun piti kertoa että mitä me niille makuuhuoneen seinille keksittiin! 
No, tästä kaapista se ajatus sitten lähti.

Kiinteä kaappi joka päätettiin jättää huoneeseen näytti tältä ennen, pinkopahvin alta paljastui mukava raollinen suora panelointi, jota päätettiin jatkaa muutamalle muullekin seinälle. 

Emme halunneet tapella puukuitulevyn päälle tapetoinnin kanssa, joka repeilee aina vuodenaikojen mukaan, ainakin näin meillä aina. Emme halunneet pinkopahvitellakaan seiniä, fiilis kaipasi jotakin kulutuksen kestävää. 

Tässä kaapin seinä on saanut jo ensimmäisen pellavaöljymaali-kerroksen.

Täsmälleen samanlevyinen paneeli löytyi edullisesti ja nopeasti paikalliselta sahalta Ara-Puulta, paneelin väliin jää automaattisesti 3 mm väli, nyt en muista laisinkaan miksi tuota profiilia sanotaan. Leveyskin oli täsmälleen sama kuin kaapin paneelissa, hauska sattuma.

 Ongelma oli vain tämä:
Huoneessa oli kerrankin alkuperäiset listat paikoillaan ja niihin ei aiottu koskea. Eli miten paneeli asettuisi listoja vasten kauniisti?

Mieheke keksi soveltaa aiemmin teetettyä listamateriaalia tähän tarpeeseen. Kokeilua, sirkkelöintiä ja kattolistaa vasten tuli loistava lista joka piilottaa paneelin pään ja on kattolistan reunan peilikuva, siro kuin mikä.
Aika loistava eikö?

Tässä valmista seinää ja uusi tuuletusräppänä joka löytyi kadonneen tilalle Metsänkylän navetalta.

Kahteen seinään halusin täydellisen värisävyn mintunvihreää

Tein värin hiukka erikoisella tavalla mutta kun olin varma että se onnistuu.

Sävytin siis kaupassa Uulan 3 litran puulattiamaalin Helmi-värisävyyn ja lisäsin siihen Ottosonsin köpenhamnsgrön lys-väriä kunnes tulos oli juuri täydellinen.

Halusin väristä taatusti mattapintaisen, vähän edullisemman, kuitenkin pellavaöljymaalin ja sävyn tiesin onnistuvan Ottosonsin avulla. Väriä tarvitsin yhteensä maaliin vain ehkä yhteensä sellaiset 4-5 teelusikallista.
Helmi-sävy teki maalista jo ihanasti sammutetun sävyisen.


Vielä tarvitaan vähän väriä mutta sävystä tuli aivan mahtava.

Ulkoseinässä on alla puukuitulevy joka oli loistavassa kunnossa. Ikkunalistoiksi käytettiin taas tätä samaa kattolistaksi teetettyä listaa jota ei tässä huoneessa tarvittu oikealle paikalleen koska ne kattolistat olivat jo siellä.
Metsästämme sitten toinen kerta sopivaa mallia oikeiksi ikkunalistoiksi.


Mutta siis vielä tämän huoneen katosta. Se on ollut yksi murheen kryyni alusta alkaen. 

Maali rapisi siitä alas yhdeltä alueelta ullakolla tapahtuneen katon jiirin vuodon takia ja päätettiin sitten poistaa siitä maalit kokonaan. Aiemmin olin vain kaltannut kolmesta huoneesta maalit joka sekin on yksi infernaalinen työvaihe mutta niin oli tämäkin.

Speadheater eli infrapunamaalinpoistin on ollut meillä niin ahkerassa käytössä jo näinä vuosina että se on tienannut itsensä monenkertaisesti takaisin. Niin se oli käytössä nytkin ja vähään aikaan en halua nähdä koko vempainta.
Onneksi sain vartiotuvan loputtoman energiseltä asukkaalta tässä työapua sillä hermo ja hartiat olivat niin koetuksella.

Täten lupaan ja vannon, että jos katosta vain vähän hilseilee maali, ei se haittaa pätkääkään, mitä pienistä, ei pidä tavoitella täydellisyyttä. En poista enää maaleja ellei ole aivan välttämätöntä.


Yksi hirsiseinä jätettiin huoneesta paljaaksi, se on sisäseinä ja oli haisevien pinkopahvien alta mielenkiintoisen tumma ja monivärinen. Teoriamme on että talo on rakennettu kierrätyshirsistä ja siksi seinä on näin erikoisen värinen. 

Mehän emme jätä missään päin ulkoseiniä hirrelle myöskään, se olisi lämmön eristyksen kannalta erittäin huono idea, vain sisäseiniä.

Tumma seinä oli vain yksi valosyöppö huoneessa ja näytti imevän kaiken sisäänsä. Joten päätettiin maalata se vaaleaksi. Liimamaalia ajattelin ensin siihen sekoitella itse mutta kun en tiennyt miten se reagoi seinässä olevaan vanhaan liitu- tai liimamaaliin, valitsin Uulan hengittävän Into-maalin, jota on aina ollut niin ilo maalata ja niinhän se oli tälläkin kertaa. Värisävy on Kaoliini.


Näin se huone vain alkaa muodostumaan, vielä katon maalaus, sähköt ja monta pientä yksityiskohtaa. näytän vielä lopputuloksen kun saadaan kaikki viimeisetkin osaset kohdalleen. Ja huikeata sisustusta varmasti tiedossa, olen saanut luvan auttaa kokonaisuudessa nimittäin tästä tulee meidän vartiotuvan asukkaiden lasten huone. Ideoita on miljoona ja yksitoista!

Tässä malliesimerkki miten kaikki vanhan talon kanssa on yhtä sovittelua. Käytämme vanhoja lattialistoja jotka saimme toisesta huoneesta ullakolta. Listat ovat paloja, huoneen seinät vaativat erikoisratkaisupaloja mutta aina se hieno ratkaisu on löytynyt kun vähän sovitellaan. 

Tässäkin muurin ja hirsiseinän yhtymäkohta, pystylista piilottaa muurin ja seinän yhtymän ja on sirkkelillä lovettu sisältä istumaan täydellisesti paikoilleen.


Pönttöuuni maalattiin valkoisekti Uulan ovi- ja ikkunamaalilla ja luukun maalasin erittäin vastahakoisesti lämmönkestävällä maalilla. Jouduin maalaamaan maalin hyvin pienissä erissä luukkuun ja hieromaan sen kankaalla mataksi, jotta lopputulos ei olisi ollut kuin jotain kimaltelevaa suoraan Europe housesta.

 Jos kukaan osaa vinkata mistä saa aitoa niin kutsuttua silakkamaalia niin kertokaa ihmeessä. Sitä kovasti tarvittaisiin. Kyllä siitä pönttöuunista nyt kuitenkin tuli varsin namu, ihana katsella.

Palataan vielä yksityiskohtien kanssa, nyt lähden taas maalaamaan, Hyvää uuden vuoden alkua kaikille!

More pictures on our renovation in the guardhouse's bedroom. Natural linen seed oil paints and paneling. The room and the self-mixed minty green colour together are so great!

20 kommenttia:

 1. Hei, hauskaa itselläni samanlainen katto ja hirsiseinä projekti menossa. Tarkemmin oliko maali Inton sisustusmaalia vai mitä? Vähän pelottaa vetää hirsiin maalia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti tsemppiä katon kanssa, on tullut herättyä useamman kerran keskellä yötä siihen kun hartioiden takia ei kierrä käsissä veri kun on tuota tehnyt muutaman tunnin, huh :)

   Eli, maali on Uulan Into-maalia, seiniin käytin täyshimmeää, en millään muulla kuin oma tekemillä liimamaaleilla, liitumaaleilla ja Intolla maalaisi hirsiseinää tai mitään muutakaan puuseinää ja Sateenkaaren värien kaseiinimaalia on tosiaan kehuttu, se varmasti olisi mainio myös. Tuo Into-maali on muoviton, hengittävä, täysin hajuton ja luonnonöljymaali, silti vesiliukonen, Ollaan maalattu sillä jo vaikka mitä, oma ehdoton lemppari. Helpon siitä tekee vielä se että se löytyy ihan normirautakaupasta ja saa sävytettynä mukaan samantien.

   Itsekin aiemmin mietin että ei me harrasteta paljaita hirsiseiniä täällä, mutta näin ne ideat muuttuvat ja ajatukset kehittyy. Tämäkin seinä ja aiemmin vartiotuvan keittiössä kun huomattiin että seinät on muinoin sata vuottakin sitten maalattu sisustuksen iloksi niin ei pidä ottaa liian vakavasti :) Mutta mene ihmeessä luonnollisen maalin linjalla ja unohda muovimaalit :)

   Poista
 2. Onpa herkullinen mintunvihreä, erittäin onnistunut sävy. Vanhoissa taloissa listoitukset on melkoisen mielenkiintoisia. Eikä mikään helpoin juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita hyviä mintunvihreitä tai vanhanvihreitä ei tunnu valmiina löytyvän millään, kaikki liiankin sinisiä, tämä onneksi onnistui toosi kivasti :)

   Listoitukset ovat kyllä oikea pääkipu ajoittain, tehdään aina parhaamme mutta ei yritetä olla liian pilkuntarkkoja, käsinhän nämäkin on aika pitkälle käsintehty ja profiilikin muuttuu koko ajan. Nyt kun ollaan rassattu näitä alkuperäisiä listoja ja siistitty niihin tehtyjä sotkuja niin kyllä on huomattu että kyllä sitä ennenkin tehtiin vähän sinnepäin noiden listojen kanssa ja kitattiin sitten ihan villinä :)

   Poista
 3. Näyttää kivalta, etenkin toi mintunvihreä :)
  Hirsiseiniin voin lämpimästi suositella myös kaseiinimaalia (esim. Sateenkaarivärit), joka on riittoisaa, edukasta, kerralla peittävää ja hyvin miellyttävää maalata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullutkin kehuja tuosta kaseiinimaalista, uskon että on mainiota. Täytyy samoin suositella tätä Uulan Intoa, se on niin mahtavaa myös, kuivuu todella nopeasti, ei haise millin vertaa ja tulee niin upeaa jälkeä, ja saa normirautakaupasta. Luulen itseasiassa että olisiko tämä samanlaista kuin se kaseiinimaali, täytyykin kysyä Uulalta, mutta Into on siis täysin muoviton ja luonnonöljymaali ja vesiliukonen silti. Ei me muilla maalatakaan :)

   Poista
 4. Voi että mikä ihana väri. Tuo mintunvihreä siis! Ja hyvältä näyttää muutenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti, alkaa kyllä muotoutumaan aika mainioksi tämä huone :)

   Poista
 5. Ihanan raikas sävy! Ootan innolla kuvia valmiista huoneesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhanvihreän minttuinen on kyllä minun mielestä väri johon ei kyllästy sitten niin millään, jo tuossa 9 vuotta sitten päätin että se on parhaita värejä niinku ever, ja päätös näköjään pitää yhä ;D

   Poista
 6. Uskomattomia remppakuvia! Ei millään malta odottaa uusia kuvia. Voimia remppailuun.

  VastaaPoista
 7. Aivan täydellinen minttu, ihan karkki! Meilläkin on speedheater-rapsuttelutuskat vielä edessä kun pitäisi irrottaa talon ulkoseinistä lateksit ja maalata pellavaöljymaalilla tilalle. Tosin se speedheater on siinä varmasti iso apu, jostain täytyy hommata sellainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onneksi tuo Speedheater on paljon helpompi ulkona (ilmaa, sisällä on aika tukehduttavaa ja jos työskentelee puolnaamari naamalla niin sitä jaksaa kyllä vain aikansa) ja vielä pystysuoraan, vaikkakin onhan siinä hurjasti pinta-alaa, toivotaan kaunista kesää niin voi ottaa aurinkoa samalla :) Suosittelen kyllä tuota vempainta, ollaan käytetty sitä jo niin moneen sen jälkeen kun ostin vempaimen 6 vuotta sitten. Näillä on kuulemani mukaan paljon kysyntää käytettynä, että pääset siitä sitten helposti eroon kun ei ole tarvetta :)

   Poista
 8. Oi että, tykkään! Kiva minttuinen väri - sävy on todellakin syötävän suloinen. Ja pönttis on kuin parhaimmillaan, hienosti maalattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti, pönttis on nyt kyllä jotain muuta kuin ennen kunnostusta, pääsi taas arvoonsa :)

   Poista
 9. Tuo on tuttua homma, listojen sovittelu ja omien sovellusten miettiminen (niin siis miehelleni, ei mulle niinkään ;) ) mutta kyllä teillä toi homma totisesti on hanskassa. Ihanaa jälkeä ja ihana mintun sävy! Sitä ei olekaan ihan niin helppo löytää, voipi olla, että joutuu joskus palaamaan noihin ohjeisiis :)

  VastaaPoista
 10. No näin on, ja juu, meillä mies on niin taitava näissä että yhdessä saatetaan pohtia listoja mutta hän on treenannut niiden kanssa jo niin paljon että jätän suosiolla parhaalle osaamisen :) Mintunvihreät tuntuvat olevan juu aina aivan liian sinisiä niin nyt piti testata josko oikea väri löytyisi, oli vaan sellainen mutu-tuntuma että nämä sävyt menevät yhteen kuin paita ja peppu :)

  VastaaPoista
 11. Luin tässä lomani aikana kaikki postaukset. Upeata työtä teette ja kivasti osaatte sekoittaa materiaaleja ja tyylejä.

  VastaaPoista
 12. Liekkö tyhmä kysymys: voiko tuota pönttöuunia lämmittää, jos se on maalattu ovi- ja ikkunamaalilla?

  VastaaPoista