sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Maalämpöä

Olen saanut monta toivetta että kertoisin lisää asemalle tehdystä maalämpö-remontista joten tässä tulee paljon lisää infoa aiheesta joka olikin jäänyt vielä vähän pintaraapaisulle!

Tässä on meidän öljykattila kun sen ensimmäisen kerran näimme aseman näytössä, huomatkaa seinällä pakollinen naku-tyttökalenteri vuodelta -82 jota hiukan retusoin, öhöm...

Asemalla oli öljylämmitys vielä kun sen omaksi saimme, ja öljyn kulutus oli aivan astronomisen huikea kertoman mukaan, joten aivan ensimmäisinä remonttikohteina 2008 oli vuorossa lämmitysjärjestelmän muutos. Asta-messuilta Tampereelta löysimme yrityksen nimeltä Greenheat jolta löytyi oikeat koneet meidän tarpeisiin. Maalämmitys piti nimittäin liittää suoraan alkuperäisiin vesikiertopattereihin, sekä haussa oli tarpeeksi suuri kone näin suureen rakennukseen niin että lämpöä riittää tarpeeksi.


Ensimmäisenä muutoksena 6000 litran öljysäiliö nousi maasta näinkin näppärän näköisesti kunnon kaivinkonetaitajan avulla, paikallinen yritys radan toiselta puolelta oli tässä meidän valinta. He myös hoitivat kaikki pintakaivuut pihassa mitä tarvittiin.

Ja seuraavaksi oli vuorossa kahden maalämpökaivon porauksen vuoro, sillä yksi ei riittänyt aseman neliöille. Molemmat kaivot piti porata noin 250 metrin syvyyteen sillä kesti n. 50 metriä ennen kuin vastaan tuli kallio. Poraus kesti useamman päivän ja muutti sateisena kesänä pihan todelliseksi liejuksi mutta mikäpä siinä, rapatessahan aina roiskuu! Taloakin piti paketoida hiukan pressulta, jotta kura ei olisi aivan kaikkialla.


Ammattilaiset hoitivat kaikki asennukset ja syksyllä saatiin jo koneisto hönkäämään lämpöä asemalle. Kaivot piiloutuvat pihaan näkymättömiin ja järjestelmä on muutenkin lähes täysin huoltovapaa ja helppokäyttöinen.

Lämmönjakohuoneessa hönkii nyt jääkaappien näköiset koneistot lämpöä putkistoihin ja lämmönsäätö tapahtuu koneistosta käsin joten lämpöpattereiden termostaatitkin ovat jääneet nyt tarpeettomiksi.

Laskelmien mukaan investointi tulisi maksamaan meillä itsensä takaisin jo noin 8 vuodessa joka on huikean nopeasti eli remontti on kannattanut ehdottomasti. Remonttiin saimme myös ARA-energia-avustusta kun muutimme lämmitysjärjestelmän ekologiseksi, ja tästä oli suuri apu meille, suosittelen sen hakemista jokaiselle samassa tilanteessa olevalle.

16 kommenttia:

  1. Hyvä postaus! Meillä on juuri lämpöremontti vanhassa talossa käynnissä. Arvoimme maalämpöä, mutta päädyimme ilmavesilämpöpumppuun -saa nähdä miten toimii.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen aihe! Meillä 10 vuotta sitten valmistunut rakas, oma koti. Lämmitysmuotona maalämpö, vesikiertoisella lattialämmityksellä. Olemme olleet todella tyytyväisiä. Ekologisuus, helppokäyttöisyys ja huolettomuus miellyttävät kovasti. Naapurustossa moni tuskailee jatkuvasti kallistuvan öljyn tai sähkön kanssa.

    VastaaPoista
  3. Meilläkin on paljon mietitty lämpöjuttuja, vaikkei vielä ole taloakaan.

    Olisi kiinnostava tietää, millaisessa suuruusluokassa remontin hinnassa liikuttiin, mutta ymmärrän kyllä, jos et halua rahasta kirjoittaa.

    Vanha keskuslämmitys on hyvä pohja tehdä muutoksia, kun ei tartte juurikaan repiä rakenteita auki. Yllättävän äkkiä maalämpö maksaa kyllä itsensä takaisin.

    VastaaPoista
  4. Näyttäähän sulla noita lukijoita piisaavan, mutta joukon jatkoksi ripustaudun, koska ensimmäinen kosketus blogiisi sattui noin hyvästä aiheesta.
    Täytyy perehtyä perheeseesi ihan ajan kanssa. Maatalouskoululaistyttäreni on näköjään liittynyt lukijaksesi jo aikaa sitten, täytyy kysyä häneltä "tiivistelmä ja esittely".

    VastaaPoista
  5. Sähkönhinta tulee varmasti vain nousemaan, joten vaihtoehtoiset energia/lämmitysmuodot nousevat kunniaan. Toiveissa on saada tuo maalämpö käyttöön muutaman vuoden sisään. Vesikiertoinen lattialämmitys laitetaan nyt ensin sähkölämmitteisesti.

    VastaaPoista
  6. Leena, tämä on ehdottomasti hyvä aihe, meillä oli paras maalämpö näin suuressa mittakaavassa, ilmavesilämpöpumppua tulemme varmasti hyödyntämään muissa tiloissa niin tulee joku päivä ajankohtaiseksi myös se.

    Heli, ekologisuus on kyllä se paras osa, ja helppous. Mukava kuulla että teilläkin on hyvät kokemukset, meille arvioitiin että vuosittainen kulutus oli lähes 9000 litraa öljyä sillä kulutuksella mitä vuokralainen sai aikaan, aivan kertakaikkiaan pökerryttävää joten ei mietitty hetkeäkään vaihtoa.

    Liisa, maalämpö-muutoksista kannattaa pyytää useita tarjouksia, ja riippuu niin paljon kohteesta miten hinta määräytyy. Oli kyllä hyvä tehdä vanhoihin lämpöpattereihin, meillä olisi mennyt lattiat täysin uusiksi jos olisi yrittänyt putkia sinne laittaa, mainio konversio :)

    Sirkku, mukava kun liityit lukijaksi, toivottavasti on paljon iloa!

    Anne, näinpä, maalämpöhän toki käyttää myös sähköä mutta ei onneksi öljyä, ja hinnat vain kipuavat. Onneksi ei ole lämpö maasta katoamassa :)

    VastaaPoista
  7. Meillä on myöskin maalämpö, vesikiertoisilla pattereilla. Hyvin on toiminut, vaikka emme vielä ole suurtakaan eroa huomanneet sähkölaskuissa (mutta toisaalta, meillä on jos jonkinlaista remonttia ja keittiön kuivausta ollut tässä..). Helppokäyttöinen on kyllä! Meillä mies veti putket ja asensi patterit itse, joten hinnaksi tuli n. 15000e yhteensä porauksineen ja pumppuineen, pattereineen ym.

    VastaaPoista
  8. Meillä myös harkinnassa öljylämmityksestä maalämpöön siirtyminen. Kuulin vain huhua(toivottavasti ei pidä paikkansa)että ihan joka paikkaan ei saa noita 250 metrin reikiä porailla...varsinkin jos naapurit ovat jo ehtineet! Meillä päätöstä kypsytteli yllättävä öljypula; hinnasta viis, mutta kun toimitusajaksi luvattiin kolmisen viikkoa joulun tienoilla! Onneksi meillä on monitoimikattila, siirryimme tuhlaamaan sähköä...
    Jota kuluu kuulemma maalämmölläkin?
    Maalämmön hinnasta meillä ei ole hajuakaan mutta sen huolettomuus houkuttelee, pelleteistä olemme kuulleet muuta...

    VastaaPoista
  9. Miia, hyvä kun on ollut teilläkin sopiva valinta :) sähkölaskun suuruuksista ei saatu me kokemusta ennen öljylämmityksen vaihtoa joten ei osata verrata sitä osuutta, mutta jos laskisi yhteen pökerryttävät öljykulutukset + sähkön niin alakynteen jäätäisiin heti niin että hups vaan.

    Niinu, se tarkoittaa vaan sitä että jos porakaivoja (normaalisti syvyys siis n. 200 m kalliota) on liian tiheässä, ei siitä riitä maalämpöä kaikille. Sähköä kuluu tottakai myös maalämmön kanssa, sähkö pyörittää koneita ja kun pakkaset vetävät hyvin alas, pyörii koneet valitettavasti sähköllä kokonaan. Mutta sähkönkulutus kattaa meillä tällä hetkellä siis käyttösähkön sekä lämmityksen ja on erittäin kohtuullisissa luvuissa verrattuna uusiinkin taloihin :) On ollut meillä erittäin huoleton, tuttavilla on pellettilämmitys, ja se tosiaan on jotain aivan muuta. Ainakin säilytystila mitä vaatii ja huolto on aivan omaa luokkaansa.

    VastaaPoista
  10. Meidän asemallamme pöhisee pattereissa myöskin maalämpö. Ja suositella voin kyllä minäkin! Helppohuoltoinen ja vaivaton ja lisäksi päästiin eroon noista karmeista öljylaskuista. Ja ekologinen omatuntokin on hiukan puhtaampi... Meillä ei porattu kaivoja vaan kaivettiin putkistoa maaperään. Edullisemmaksi tuli sillä konstilla, koskapa noita kaivoja olisi tarvittu kaksin kappalein.

    VastaaPoista
  11. Oi kuinka kade olen noille piilotetuille kaivoille.... meidän porarit tekivät vastoin ohjeistusta ja jättivät kaivot niin pintaan että muovinen kansi on ihan nurmikon tasolla. Olimme kyseisenä päivänä töissä joten ei ollut työvahtia paikalla... ja porakaivot sijaitsee paraatipihalla ihan talon edessä!!! Kun vihaisena soitin porausfirmaan niin käskivät ostaa Tarjoustalosta pyöreitä puuritilöitä ja peittää niillä kannet ja ostaa kukkaistutus päälle... Arvaa vaan huusinko luuriin että tuleeko hän sitten kesällä kiertämään ruohonleikkurilla niitä ritilöitä.... Olen vieläkin NIIN vihainen! ja mitään ei ollut enää tehtävissä, sillä korjaus olisi vaatinut kollektorisysteemin tyhjentämistä ja kaiken aloittamista alusta... ja lisäksi tuhosivat nauhuspenkin. Kevättä odotellen siis. Jos nauhukset sais pelastettua ja pihaa muotoiltua jotenkin että kannet sais edes jotenkin fiksusti maisemoitua. Mutta lämmitys toimii ja ollaan sisäasennustyömiehiin enemmän kuin tyytyväisiä (Strandell Kemiöstä). Porausfirma vaan sai raivon valtaan.
    -Hennaliisa-

    VastaaPoista
  12. Voi kiitos tästä postauksesta!
    Näillä järjettömillä pakkasilla olemme taas joutuneet miettimään, mitä puulämmityksen kaveriksi kannattaisi keksiä. Meillä vaan kun ei ole niitä pattereitakaan valmiina, niin maalämpösysteemin asentaminen voisi olla hankalaa?

    VastaaPoista
  13. I can't read Finnish... but this makes me smile because we're having ours changed next Tuesday for both new oil heater & solar system.
    I hope you're warm now, because i heard about cold temperatures in Finland...

    VastaaPoista
  14. Susanna, voihan sitä asennuttaa samalla vesikiertopatterit, tai lattialämmitys jos on lankkulattia jonka voi avatakin, tai sitten ilmavesilämpöpumppu on varsin hyvä vaihtoehto tosiaan :) Suosittelen tutkailemaan vaihtoehtoja, kun ainakin lisää apuja puulämmityksen ohelle niin siitä voi muodostaa itselle sopivan kombon :)

    Valerie, thank you so much :) We changed our oil-heating to geothermal heating, been a great change and were saving a fortune, but not this month, it is true, it's deep-freezing here! -30 again in night-time and -13 celsius at daytime. Cannot wait for spring, really cannot ;)

    VastaaPoista
  15. Me vaihdettiin myös öljyläämitys maalämpöön vuoden vaihteessa. Työ ei ollut todellakaan noin siistiä kuin teillä. Keväällä nähdään mitä tuhoa kaivajat teki...
    Meidän uudessa talossa oli kulutus edellisten asukkaiden mukaan 7000 litraa, ja laskettiin, että näillä hinnoilla saamme sen muutamassa vuodessa takaisin.
    Ainakin meillä on lämpöä riittänyt, vaikka on ollutkin tosi kova pakkastalvi.

    Mia -Willa Oliviasta

    VastaaPoista
  16. Hyvin samalta näyttää tuo teidän öljysäiliö. Meiltä löytyy tuollainen myös. Sille täytyisikin tehdä puhdistus ja tarkastus lähiaikoina. Maalämpöä mekin olemme suunnitelleet. Vielä ei kuitenkaan ole tehty päätöstä. https://www.viialanvesi.fi/palvelut/kevytoljysailion-tarkastus

    VastaaPoista