torstai 2. joulukuuta 2010

Korjaajan ohjeet


 Nyt vihdoin tämä kaivattu opus on täällä! Jokaisen vanhan talon omistaja ja rakastaja hyötyy tästä, kun Talotohtori-kirja kertoo vanhasta talosta olennaiset, tämä kirja kertoo kuinka korjata sitä. Eli muistatte ehkäpä tuon Perinnemestari-sarjan tv:stä, nyt on pistetty paljon tietoa myös kansiin. Tätä olen ainakin minä kaivannut paljon, nimittäin
Perinnemestarin Remonttikirjaa.

Vanhan talon omistajien täytyy normaalisti kaivella tietoa miten korjata mitäkin oikein ja rautakaupoista ei tässä ole apua, muovia tarjolla joka ikisessä asiassa pyytämättäkin. Joten neuvoja kaipaa taatusti moni, tätä kirjaa voin kyllä lämpimästi suositella.

Perinnekorjaus on todella helppoa, halpaa ja ekologista. Usein aikaa vievää kyllä, mutta ehdottomasti sen väärtti. Unohtakaa pvc-pinnoitetut laminaatit, uretaani-maalit ja muut hyödyttömät muovipinnoitteet, on olemassa parempiakin materiaaleja.

Kirjassa on ikkunoiden kunnostamiset..
Ja tärkeät neuvot hengittävyydestä..

ihan perusteellisempia talotekniikka-asioita unohtamatta. Loistavaa. Niin ja sisustusosiokin, hyvähyvä.


Ja vielä vinkki omasta puolestakin, siis testattu ja hyväksi havaittu, joka Remonttikirjastakin taisi löytyä, nimittäin kun ikkunoista vetää näin talvella on siihen täysin 
perinteinen ja ekologinen apu: 
Ikkunaliimapaperi
Ei sisällä muovia, estää vedon ikkunoista ja kiinnittyy, ja lähtee irtikin pelkällä vedellä. Olen teippaillut ikkunoita meillä niin paljon kuin vain olen kiireiltä ehtinyt (en ole ikkuna-ruutuja vielä laskenut mutta menin sekaisin 700 kohdalla, hui) ja tämä niksi todella toimii ja lopettaa vedon ikkunoista.

Leikkaa sopivan kokoinen, tai vähän sinnepäin pala paperiteipistä, upota veteen, vedä sormilla nauhasta ylimääräinen vesi pois ja painele sisäikkunan ja karmin raon päälle. Kostea rätti auttaa tarvittaessa.

Yksi 100 metrin rulla on todella, todella riittoisa, ikkunaliimapaperia saa ainakin Rakennusapteekista ja Metsänkylän navetan uuden tavaran liikkeestä Domus Classicasta.

Näitä niksi-ideoita on varmastikin luvassa lisää ensi vuoden puolella, ja tänä jouluna en harmien harmi ehdi joulukalenteria pitämään mutta aivan ideoitta en teitä jätä, luvassa on kyllä tekemistä vielä ennen joulua, lupaan!

25 kommenttia:

  1. Onko se parempi vai huonompi kuin Rakennusapteekin käsikirjat? Mulla on ollut ajatuksena blogata jossain kohtaa omista vanhojen rakennuksien korjauspohdinnoista. Tuntuu vaan, ettei muka koskaan ole aikaa sellaisiin pidempiin teksteihin ja pohdintoihin.

    Anu

    VastaaPoista
  2. Nonnih. Meinasin hommata tuon teille joululahjaksi. Mietin siis jotain muuta ;)

    VastaaPoista
  3. Tää pitää kyllä ehdottomasti saada itsellekin, ohjelmassa oli kyllä paljon tietoa, mutta vähän pintapuolisesti, niin tämä varmaan korjaa sen puutteen. Ja näyttääkin vielä ihan hyvältä:)

    VastaaPoista
  4. Hei, ompa mahtavaa että tuollainenkin on tehty. Talotohtori on tullut opiskeltua ja onhan se aika mielenkiintoista netistä yrittää selvittää korjausohjeita... Aika sumplimiseksi menee monesti :)

    VastaaPoista
  5. Tack för tipset, den boken skall vi skaffa! Kul att du skrev om fönstertejpning, jag håller just på här i butiken med det. Fast hur enkelt det än är, är det på något sätt svårt att få gjort! :-)
    Skön adventstid!

    VastaaPoista
  6. Kiitos vinkistä, tuo kirja lähtee pukin konttiin ehdottomasti!

    VastaaPoista
  7. Anu ja Ninja, tuota rakennusapteekin käsikirjaa en olekaan vielä hankkinut, katsonut vain mutta aina on loppunut ennen kuin olen ehtinyt nappaamaan. Minusta se on tuntunut vähän liikaa tuotekatalogilta, joka se tottakai onkin, kun siinä on heidän valikoima myös, mutta ohjeet ovat olleet kyllä tarpeellisia. Samoin on ollut jo monesti aikomus enemmän tästä aiheesta puhua, mainiota kun muillakin on samat ajatukset :)

    KatiO, voi ja nih, näinhä me, mutta hei mitä vaan sä aina loihdit itse on enemmän kuin ihanaa, eihän me mitään niin tarvita, muuta kuin nähdä teitä!

    Kirsi, Sanopa muuta, jaksot tuntu aivan hoputetuilta ja pintaraapasuilta, onneksi kirja tuli, voisi tulla varmaan useampikin :)

    Jutta, totta, kauhea metsästys, ja sitten jokainen vähän sanoo erilaista usein ristiin, no tuntuu välillä sellaiselta kadonneen tiedon metsästäjältä ;) Onneksi ei enää niin usein, ja tämä aion lukea tarkkaan.

    Aja, aivan samaa mietin, aina että tarttuu siihen seuraavaan ikkunaan, tuntuu ponnistukselta, mutta nopeata puuhaa on kun aloittaa. Nyt syksyn myrskyillä eron huomasi kyllä, purrr, ei onneksi tuullut suorastaan sisään :)

    VastaaPoista
  8. Kiitos lukuvinkistä. Omiakin remontteja haluaisin jatkossa tehdä yhä ekologisemmin. Ja ikkunateippiä täytyy kokeilla, meillä ne muovihötöt eivät edes meinaa pysyä ikkunoissa kiinni, joten eivät myöskään kovin pitkään eristä.

    VastaaPoista
  9. Pitääpä heti laittaa kirja tilaukseen, kiitos vinkistä!
    Me hommattiin tuota ikkunateippiä Tampereen rakennustorilta viime kesänä ja muistettiin ne vasta kun oli - 20 astetta pakkasta. Yritettiin niitä sitten siinä laittaa, mutta eivät ne niin kylmissä ikkunoissa pysyneet. Ehkä meillä oli myös liika vähän tuota kosteutta teipissä jos ne pitää tuolleen ihan vesiastiaan upottaa. Pitänee koittaa nyt lauhemmalla säällä uudestaan.

    VastaaPoista
  10. Näyttääpä mielenkiintoiselta kirjalta!

    VastaaPoista
  11. kiitti tuosta ikkunateippi vinkistä meillä on tää talo vanha ja joka paikasta vetää. pitää varmaan laittaa teippi tilaukseen ja kokeilla et auttasko yhtään :)

    VastaaPoista
  12. Tuo on aivan loistava kirja. Vinkkinä kaikille, jotka suunnittelee sen hankintaa: vertailkaa hintoja. Kun itse ostin, oli halvimman ja kalleimman vaihtoehdon välillä eroa yli 10 euroa.

    Lisää korjausvinkkejä - ja ihan ilmaiseksi - löytyy Pirkanmaan maakuntamuseon julkaisusta Hyvä tästä vielä tulee - Perinnerakennusmestarin parhaat vinkit. Kirja on saatavilla maakuntamuseon nettisivuilta pdf:nä.

    VastaaPoista
  13. Mulle tuli myös sellainen olo, että hintaa kannattaa vertailla.

    Meillä on kaksi eri Rakennusapteekin käsikirjaa. Niissä molemmissa on lopussa muutama kymmenen sivua hyviä työohjeita.

    Mekin ollaan käytetty tota ikkunaliimanauhaa eristämiseen. Pitänee muutenkin avautua vanhoista taloista, kun ehdin.

    Anu

    VastaaPoista
  14. Samisat kirja aolen ostamassa mutta en ole vielä raaskinut :)
    Hyvältä kuitenkin vaikuttaa!

    VastaaPoista
  15. Ikkunateippiä meillä täälläkin käytetään, paras keino ja pitää takuulla tuulen ja tuiskun pihalla...kiitos kirjavinkistä!
    Eija

    VastaaPoista
  16. Mahtava kirja varmasti! Liian usein vanhoja taloja korjaillaan uusilla materiaaleilla uusin konstein, eikä ymmärretä sen sopimattomuutta. Vanhaa käsityötä pitäisi kunnioittaa. Luojan kiitos sitä onkin alettu pikkuhiljaa arvostamaan vähän enemmän.

    VastaaPoista
  17. Mäkin odottelen tuota kirjaa. Hommasin miehelle joululahjaksi. Nyt loppuu se sohvalla makaaminen ja yläpohjaa lisäeristämään siitäs saat ja tuosta ja huiskis ;D
    :)

    Taitaa sittenkin tulla minulle tuo kirja ainakin varmasti luen sitä enemmän tai mene ja tiedä.

    VastaaPoista
  18. Tuuli, ollos hyvä, parasta kun osui noin sopivasti tarpeeseen!

    Niina, eipä tuota muovia ole tehty kestämään oikeasti, tuo paperinen liimateippi on kyllä hyvä, ja vinkkinä, toimii muuten vaikka mihin askarteluunkin sitten niiden ikkunoiden lisäksi ;)

    kati, joo, tuon huomasin samoin itse, kylmä ikkuna ei meillä niinkään ole vaivannut kiinnittelyä, mutta kokeilin aluksi märällä rätillä niitä kastella niin jotkut teipit irtoilivat sittemmin. Kun dippasi veteen niin johan pysyy :)

    Kamomilla, suosittelen tosiaan lämpimästi.

    kassu, taatusti auttaa ikkunoiden vetoon, meilläkin falskaa vielä monet ikkunat kun niitä ei ole ehditty kunnostamaan niin että saadaan karmin ja ikkunan väliin myös hengittävä nyöri-eriste, niin tästä on todella paljon apua. Ei puhalla suoraan sisään :)

    Liisa, tuo on hyvä julkaisu ehdottomasti, olenkin tuon pirkanmaan maakuntamuseon sivut linkittänyt tuonne remonttiapu-listaani :)

    Anu ja Ninja, totta, on taatusti hintaeroja! Tuota rakennusapteekin käsikirjaa olen "yrittänyt" ostaa monta kertaa, nimittäin etukäteistilannut sen jopa heidän nettisivuilta, vahvistusta vaan ei ole tullut eikä koskaan kirjaakaan. Valitin jopa linkin toimimattomuudesta ja näköjään ei toimi vieläkään, taidan jäädä taas ilman nro 3 painosta, ja olkoot siis niin, tämä Remonttikirja korvaa hyvin puutoksen! ja kirjassa onkin vähän vaivannut se valtava tuotekatalogi-osio ja ohjeiden vähyys..

    Katja, tällaista on kyllä haikailtu moneen otteeseen täällä ainakin, nuo tapetointiohjeetkin kuvineen tulee ensi vuonna todella tarpeeseen meillä het :)

    Eija, ihanaa kun niin yksinkertainen materiaali toimii niin hyvin, aivan parasta.

    Minna, tuo on juuri totta, valitettavasti, mutta kyllähän sitä vähän ymmärtääkin kun rautakaupoissa ei ole mitään muuta tarjolla kuin vääriä ohjeita, höyrynsulkumuoveja, mdfää ja laminaattia.. Täytyy tosiaan tästä extrapaljon puhua tulevaisuudessa, niin jos olis apua muillekin remppaajille lisävinkeistä. Ihana kun on muitakin joita kiinnostaa, jes!

    Niina, nuo on nuo remppajutut talvella kyllä niin että ei maistuis millään, sitten kesä innostaa paremmin :) mutta eikös se ole just sopivasti, voi ennemmin siellä sohvan nurkassa lueskella remontoinnista siihen asti ;D

    VastaaPoista
  19. Kiitos vinkistä! En omista vanhaa taloa, enkä tiedä tulenko omistamaankaan (vaikka asuntoni on toki vanha mutta olen tässä ihan vain vuokralaisena), mutta pitäähän toi ihan ammatinkin puolesta ostaa Talotohtorin kaveriksi ;)

    VastaaPoista
  20. Vaikuttaa hyvälle tuo kirja, ihan mielenkiinnosta voisi sen hankkia vaikka asuntona onkin uusi kerrostalo. 70-vuotias kotitalo maalla kuitenkin alkaa piakoin kaivata remontointia joten ehkä hankin sen äidille lahjaksi :)
    Muistan lapsuudesta miten meillä aina tiivistettiin ikkunat sillä oikealla paperisella ikkunateipillä (oli ne ikkunat silti paksussa jäässä sisäpuolelta) mutta eipä vetänyt yhtään :) Sittemmin se teippi katosi kaupoista ja joskus olen tiivistänyt kerrostaloasunnon vetäviä ikkunoita muovisella ikkunateipillä. Sen poistaminen kesän tullen on aikamoista tuskaa kun se lohkeilee ja jättää liimatahroja. Kyllä se vanha lääke on usein parempi kuin pussillinen uusia :)

    VastaaPoista
  21. helppoa? halpaa? no-no-no....tästä elämästä on kaikki helppous kaukana! ei saa huijata ihmisiä!

    VastaaPoista
  22. Kiitos vinkistä (vaikka ei mulla onneksi noin monta ikkunaa ole!).
    Verstas tulee vanhaan 50-luvun taloon, jossa paikkaamista riittää siellä sun täällä. Samoilla linjoilla mennään, joskin eri mittakaavassa! Tsemppiä ja mukavaa joulun odotusta.
    -Terhi

    VastaaPoista
  23. terve
    luin blogistasi että teitte suuren työn puulattian kanssa, mutta käytössä on kuitenkin maalömpö. varataanko lämpö siis vesipattereihin, vai laitoitteko putkiston lattian alle? olen ostanut juuri 1932 rakennetun aseman ja olisn tosi onnellinen jos voisitte vinkata yksityiskohtaisemmin remontin kulkua

    VastaaPoista
  24. outi, kiitos kysymästä, tiedätkö, täytyykin koittaa vaikka ensi viikolla kertoa tuosta maalämpöprojektista enemmän täällä blogissa, vanhoissa vesikiertopattereissa toimii maalämpö, eli öljylämmityskattilan tilalle periaatteessa vain vaihdettiin maalämpökone. Markkinoilta löytyi yksi malli joka oli tarpeeksi suuri ja tehokas, ja antaa tarpeeksi kuumaa vettä kiertoon. Mutta täytyy kirjoittaa lisää aiheesta, hyvä kun muistuttelit, on jäänyt asia vähän pienemmälle kertomiselle :)

    VastaaPoista