maanantai 11. tammikuuta 2010

Työhuonetta ja materiaaleja


Muistatte varmasti miehen työhuoneen ja sen monivaiheisen remontin? No, nyt tämä huone on vihdoin viimein Valmis!
Tulossa on paljon raporttia tästä huoneesta, tuskin maltan odottaa, mutta ensimmäisenä vielä vähän työvaiheita...

Lattia oli tässä huoneessa onneksi säästynyt muovimatoilta, mutta ponttilautalattian raot olivat tässä huoneessa aivan toivottaman täynnä kaiken maailman hiekkaa ja roskaa, eli pitkä työvaihe oli kaivaa nämä raot puhtaaksi. Paras työkalu tähän oli kuvassakin näkyvä erittäin tärkeä rautalankahäkkyrä, yksinkertainen aina parasta! Ja puhdistettavaa todella riitti...

Lattian ja listojen välistä myös veti paljon sillä huone on nurkkahuone joten jotakin piti keksiä. Vanhan talon halvin ja helpoin niksi on pellavaeriste ja tämänkaltainen tilkitsijä, jonka mieheke veisti purkupuusta ja toimii loistavasti. Pellavaa vain lattian ja listan väliin ja tällä tiukasti rakoseen, johan loppui veto ja nopeasti!


Halusimme pitää lattian täysin alkuperäisenä, onhan se jo loistavasti kestänyt 90 vuotta ja varmasti vielä toisen mokoman kestää kevyesti. Halkeamat ja raot kuuluvat tässä huoneessa asiaan, mutta osin laudat olivat kuluneet huonokuntoisiksi kun maali oli kadonnut kulkureiteiltä pois jo kauan sitten ja kulunut sitten askelten alla.

Päätimme, hionnan sijaan, elvyttää lattiaa vernissalla! Vernissa turvottaa syöpyneitä puunsyitä ja kovettaa pehmennyttä puuta ja palauttaa sitä hämmästyttävän paljon terveemmäksi.

Tarvitaan vain vaikka Uulan keitettyä pellavaöljyä (sama kuin vernissa), puuvillariepu tai pensseli ja hienoa teräsvillaa. Levitetään pellavaöljyä kuluneille puualueille ja hierotaan villalla, käsittely täytyy toistaa muutamia kertoja, mutta on nopea tehdä. Puulle pellavaöljy on kuin spa-hoito, tällä tekniikalla voi myös käsitellä huonekaluja jolloin lopputuloksena on samettinen lopputulos. Tai jopa hiekkapuhallettuja puuosia, jos niin onnettomasti on jollekin puuparalle tehty, se on nimittäin kuin happoa puulle.


Seuraavaksi olikin vuorossa maalaus, itse sävytetty pellavaöljymaali, lattia hengittää ja me tiedämme mitä aineksia myös me hengitämme huoneessa. Kyllähän sitä ihminenkin mieluiten päälleen valitsee pellavaa, villaa, puuvillaa ja vaikka silkkiä, joten tottakai talolle myös puuta, turvetta, selluvillaa, pellavaa ja hengittävää maalia ylle.

Nyt olen oikein kamala ja näytän lopputuloksia vasta huomenna ja hurjasti sisustamista myös luvassa! Voi kun olen tätä jo odottanutkin...

Kiitos myös valtavasti teidän kauniista kommenteista ja sähköposteista, uskomattoman paljon jo arvontaan osallistujia, aivan mahtavaa!

Toiset kiitokset kuuluvat niin ihanasta lehtijutusta asemasta Merville Etelä-Suomen Sanomissa, juuri sain myös kuulla että juttu taitaa pulpahtaa toisiinkin maakuntalehtiin, aivan upeata, kiitos vielä kerran!

The renovation is finally ready in the hubbies study, lot's of posts coming up, of the before-and-afters and ofcourse, the decorating and furnishing! We used traditional materials, that are also completely natural, in renovating this room as well as with the whole house. We want to know the materials that go in to this house, they are the same that we will be breathing in every day as we live here. Can't wait to show you the results, lot's of vintage beauty coming up!

16 kommenttia:

 1. Ihailen tietämystänne ja haluanne käyttää hyviä materiaaleja. Ehkä se myös onnistuu paremmin jos edellinenkin maalikerron on "luomua": esim. olisin halunnut maalata kellarin pelkällä kalkkimaalilla valkoiseksi mutta maalarisetä sanoi, että ei onnistu, ellei poista kaikkea lateksia alta...

  VastaaPoista
 2. Oi, tuskin maltan odottaa näkeväni kuvia valmiista huoneesta!

  Tosi hienoa minustakin, että käytetään remontoimiseen niitä oikeita aineita ja keksitään välineitä, jos valmiina ei löydy. :)

  VastaaPoista
 3. eilen tänään huomenna, harmi kun on moiset tökötit päätyneet kellariin, näinhän se aina talon kanssa, monen asian kompromissi aina on remontointi, soveltavaa ideointia :) Siinä olisikin hurja työ irrottaa maali seinästä, huh!

  Laura, oikeat aineet ovat meistäkin niin kamalan helppoja :) Ihanaa kun odottelet, toivottavasti tykästyt!

  VastaaPoista
 4. Hei, juuri eilen mietin, että kuinka nopeasti tuo Uulan puulattiamaali kuivuu? Milloin kannoitte huonekalut huoneeseen ja monta kerrosta maalasitte? Tuolla aiomme maalata myös omat lattiamme.

  VastaaPoista
 5. Pauliina, maalasimme vain 2 kerrosta, voisi kyllä ehkä vetää myös kolmannen, mutta me emme enää malttaneet. Kuivui ensi kerralla ainakin viikon, ja toisella kerralla alle viikon kun käppäilimme jo sisään. olisiko ollut ilman huonekaluja 2 viikkoa toisen kerroksen jälkeen, sillä vielä piti sähkötöiden valmistua ennen sisustusta. Hyvin näyttää jo maali kovenneen :)

  VastaaPoista
 6. Mistäs tuollasta pellavaeristettä saa ostaa?
  Nimimerkillä kolmet villasukat päällekkäin ja silti kylmät varpaat...

  VastaaPoista
 7. Ai niin, me muuten jätettiin myös tarjous silloin tuosta Parolan asemasta, mutta kyllä olen blogiasi seurattuani todella tyytyväinen että meidän tarjous ei mennyt läpi. Upeaa työtä olette tehneet, emme olisi kyenneet samaan!

  VastaaPoista
 8. Aivan mahtavan kuuloista! Vanhat, kunnon, konstit kunniaan :) En malta odottaa kuvia!

  VastaaPoista
 9. No jopas jätit jännään kohtaan! Ei voi muuta kuin odottaa:)

  VastaaPoista
 10. Hejsan! Hittade hit av en slump, och guuuud jag älskar allt jag ser, sån fantastisk blogg helt i min smak, så stort grattis till dig! Urhärlig stil och superfina bilder....


  Kram josse

  VastaaPoista
 11. Oi oi, ihana ja tärkeä postaus, kiitos! Mulla on ihan samanlainen ja samanvärinen lattia :). Pellavariveellä itsekin tilkitsin. Odotan malttamattomasti valmiina-kuvia!

  VastaaPoista
 12. Helena, pellavaeristerullaa saa ihan vaikka Starkilta, jos heiltä ei löydy suoraan varastosta, pyytää tilaamaan :) Ja on vielä halpaakin!

  Inka, kyllä ne vanhat materiaalit ovat vaan niin pomminvarmoja :)

  Irmeli, tällä viikolla vielä päästän jännityksestä, lupaan!

  In my house, tack så väldigt mycket!

  Pellon pientareella, on mukava kyllä puhua perinnematskuista, tämänkin lattian remppa kävi hurjan edullisesti vaikka olikin työlästä, mutta onneksi sen arvoista.

  VastaaPoista
 13. Piti vielä kysymäni, millä sävytitte maalin? Pigmenteillä? Miten lattia otti maalin vastaan öljyämisen jälkeen? Tuli vasta jälkeenpäin mieleeni monta kysymystä :)

  VastaaPoista
 14. Inka, pigmenteillä sekoittelimme, tuolla aikaisemmin teinkin tutoriaalin maalin itse-sävytyksestä, löytyy perinnerakentaminen-tunnisteen alta nopeiten :) Erittäin hyvin otti maalin vastaan pellavaöljyn jälkeen, olisi varmasti imaissut nälkäisenä ja kuivana lattia kaiken öljyn maalista heti sisäänsä, koko lattiaahan emme käsitelleet öljyllä, vain maalittomat kohdat.

  VastaaPoista
 15. Oi, en ollut huomannutkaan tuota esittelyäsi pigmenteistä, aivan mahtijuttu. Itsekin tuota on tullut jonkin verran tehtyä (maalarikoulussa eritoten), mutta lähinnä itsetehtyyn maaliin. Tuli ihan hölmä olo kun en millään muista sävyttäneeni 'tehdasmaaleja' vaikka kait sitäkin siis olen tehnyt. Tehdasmaali, kuulostaa hassulta Uulan yhteydessä, mutta tehdashan se Kauvatsalla on vaikka pieni. Ja soma :) Olen muuten töissä tuossa esittelyssä mainitsemassasi puljussa, vaikka tosin eri paikkakunnalla kuin se teitä lähinnä oleva. Pitää muistaa antaa blogisi vinkiksi asiakkaille, jotka haluavat itse käyttää pigmenttejä mutta eivät tiedä mistä aloittaa. Sanallisesti sitä on aika vaikea selittää. Ainakaan niin että siitä mitään tolkkua saisi :)

  VastaaPoista
 16. Inka, olen tykästynyt Bauhausiin juuri pigmenttienkin takia, niin paljon valikoimaa! Kiitos suositteluista, olenkin monesti ihmetellyt kuinka Uulan omilla sivuillakaan ei ole ollut tietoa pigmenteistä. Itsetehtyjä maaleja pitäisikin tehdä jossain vaiheessa, ihana on tietää alusta alkaen mitä sisältävät, nyt tiedän keneltä ekspertiltä kyselen jos on kommervenkkejä :D

  VastaaPoista