perjantai 13. marraskuuta 2009

Pigmentit

Teidän ihanien lukijoiden toiveesta, tässä tulisi oma pikakurssi pigmenttien käytöstä maalinsekoittelussa! Nämä ovat siis kokeilutarvikkeet, jos olet oikein rohkea, sekoita suoraan maalipurkkiin.

Tarvitaan:

Pigmenttejä, sellaisia kuin itseä hotsittaa kokeilla (mm. Bauhausista löytyy suuri valikoima)
Kertakäyttömukeja
Kertakäyttölusikoita
Hyvä kynä
Paperia mihin testata maaleja
Sihti
Tukeva maalinsekoituskapula
Maalia, minä testailen tässä valkoiseen Uulan mattaan puulattiamaaliin

Kannattaa suojata alusta, tämä tuppaa olemaan vähän sotkuista puuhaa vaikka kuinka koittaa olla söpösti.

Sekoita maali huolella ja hartaasti pohjia myöten, sitten maalia ihan vain vähäsen mukiin.

Kertakäyttölusikoilla on helppo annostella pikkuisia määriä pigmenttejä maaliin, sekoita oikein huolella jokaisen lisäyksen jälkeen, kunnolla pohjia myöten, että pigmentit todella sekoittuvat joukkoon. Oksidi-pigmentit (rautaoksidimusta, kromioksidivihreä..) tuppaavat tarvitsemaan sihtiä, ovat mokomat paakkuisia ja vaikeampia sekoitella, mutta ei huolta, ankaraa sekoittelua vain. Lisää pieniä määriä kerralla...

Ja puhtaalla lusikalla on hyvä testata maalia paperille, kirjoita jokaisen kohdalle sillä hyvällä kynällä mitä lisäsit milläkin kerralla, ja ihaile tuloksia! Lopullinen tarkastelu kannattaa katsoa kun maalit ovat kuivuneet paperilla. On myös hyvä varata esimerkiksi jokin maalauskohde mihin testata mukin sisältöä, niin saa maalin kulumaan. Vaikka pieni rasia, tai laudanpätkä tai ihan mikä vain.

Näin kokeillen huomaat minkälaisilla suhteilla värejä kannattaa lisätä kun sekoitat suurempia määriä, litra on vielä helppo toteuttaa, 3 litraa vähän vaativampi. Kokeile rohkeasti, on vaikea oikeasti mennä vikaan.

Pensseleitä mitä voin suositella pellavaöljymaaliin (ja muihinkin maaleihin!) ovat kunnon rengassiveltimet ja lakkasiveltimet, kun on tullut kaikenlaisia kokeiltua niin huonommilla hermo menee, karvat lähtevät (siis pensselistä mutta mahdollisesti päästäkin sillä hetkellä) ja maali pikemminkin lähtee pois kuin päätyy kohteeseensa. Näillä jaksaa maalaillakin!

Malliesimerkki lämpimään harmaaseen:

Litraan pellavaöljymaalia:
Kasselinruskeaa n. 65 % (arvio)
Vihreää umbraa n. 35 % (arvio)
himpsaus rautaoksidinmustaa (litraan laitoin puoli teelusikallista)

Lisäsin värejä kunnes tummuusaste oli sopiva. Katsoin väriä vielä aamulla, mahtava oli yhä.


Mixing pigments and paint yourself is ridiculously easy, it's always possible to get exactly the perfect colour you are looking for. Plastic cups are perfect for testing, and don't forget to write down on each colour what was added, trust me, one forgets too easily.

11 kommenttia:

 1. Loistava ohjeistus! Eikun kokeilemaan.

  VastaaPoista
 2. Samaa mieltä, siis loistava ohjeistus ja pensseleihin kannattaa panostaa, irtoavat karvat ovat todella ärsyttäviä!

  VastaaPoista
 3. Oi,kivaa! Selitit kaiken niin hyvin,että varmaan minäkin voisin uskaltaa kokeilla tuota!
  Pari vanhaa yöpöytää odottaa kunnostusta ja uutta maalia pintaan..niitä varten voisi kyllä sekoitella ihan oman värinsä.
  Sitten joskus,kun on aikaa:)
  Mutta kiitos ohjeesta,käyn varmasti vielä lunttaamassa sitä joku päivä!

  VastaaPoista
 4. Näillä ohjeilla uskaltaa jo kokeilla. Ja ihanintahan on, että saa just sitä väriä mitä haluaa. Noi vihreätkin on niin herkun värisiä :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos hyvistä ohjeista!

  Nyt ei enää ole mitään syytä olla kokeilematta!

  VastaaPoista
 6. Todella hauskaa että ohjeista tuntuu heti olevan hyötyä! Mahtavaa :)

  Vielä unohdin mainita, että maalin kannattaa antaa vielä istuakin yön yli ja sekoittaa sitten uudelleen (siis ihan maalipurkin jos sekoittaa) niin voi tarkistaa uudella sekoituksella että onhan väri hyvin sekaisin. Ja aivan pohjia myöten!

  VastaaPoista
 7. Kiitos ohjeista! Nyt taidan uskaltaa kokeilla.

  VastaaPoista
 8. Those greens you´ve mixed up here are just beautiful! I made my own colour once with some leftovers of pink, red and yellow paint, but it turned out to a funky orange which I didn´t like at all, haha :D
  I do prefer your soft colours here!

  VastaaPoista
 9. oletko onnistunut myös intoa sävyttämään samalla tekniikalla - vai vaatiiko värijauhe silloin hiertämistä?

  VastaaPoista
 10. Anonyymi, en ole vielä Intoa sävyttänyt, en usko että on sinänsä mitään eroa, jos tuntuu että pigmentit ovat liian karheata laatua, hiertää pienemmissä määrin kerralla palettiveitsen ja lasilevyn avulla ne hienoksi. Jos haluaa helpompaa menetelmää niin pigmenttisävytystahnoja (esim Domus Classicalla) on myös saatavilla.

  VastaaPoista