torstai 22. kesäkuuta 2017

Vajan muodonmuutos osa 2 / Shed makeover part 2


Puutarhavaja on nyt yksi lempparipaikoistani. Tänne tekee mieli tulla ihan vain istuskelemaan ja ottamaan vaikka pikanokoset, sen verran mukava paikka se on nyt. 

Pöytätaso on päällystetty vanhoilla purkulaudoilla joissa oli alunperinkin loistava vaalea sävy pinnassa. Nämä löin kiinni nauloilla kun en halunnut ruuveja paistamaan pintaan. Samoja lautoja siis kuin hyllyissä, ihanasti eri vanhoja vaaleita sävyjä.


Verkkolokerikko sopi tänne kuin nakutettu, tämä tuli tehtyä Tuunari-palstalle jo kauemman aikaa sitten. Todella tukeva kun kiinnitti nurkista, palat asennusnauhaa vain ja ruuvit tarvittiin. 


Löhöilytilaan pääsemiseksi vein vajaan myös rottinkinojatuolin että olo olisi mahdollisimman mukava kun suunnittelee seuraavia puuhailuja.


Vihdoin myös Jamie Oliver-työkalut löytyvät kaikki ja ovat ihanasti esillä. Näitä oli ihan pakko hamstrata kun olivat hurjissa aleissa parisen vuotta sitten, tai täytyy myöntää että miehekehän näitä hamstrasi minulle kun pyysin. Nyt on kaikkea voikukkaraudasta lähtien, osa on todella toimivia ja toiset enemmän vain kauniita.

 


Tavarat jotka olivat ennen epämääräisissä kasoissa lattialla ovat nyt loistavasti paikoillaan. Syville tukeville hyllyille mahtuu kaikki tarvittava. Siellä täällä taloa kuljeskelleet puutarhavaja-romppeet löytyvät nyt yhdestä samasta paikasta. Lisää kuvia tulossa vielä, nyt ihanaa Juhannusta kaikille!

The lady shack, as my hubbie lovingly calls it, is finally done. This is one of my favorite spots at the moment, for even just a quick nap in the rattan armchair. Light colours, recycled timber and all the shed essentials are where we can find them. Most of the stuff used to be in random piles on the floor, now the large shelves house everything. The net shelf is a DIY for a magazine, finally it found a perfect place on the wall. 

More inspiration and pictures are on their way very soon, but for now, have a great midsummer night's eve!

keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

Vajan muodonmuutos osa 1 / Shed makeover part 1


Joka päivä kun on ollut hyvä keli, tai vaikka ei niin mahtava, olen puuhannut parisen viikkoa meidän ulkovajan parissa. Mielessä se oli ollut jo pitkään että tästä pitää tehdä oikeasti toimiva ja kaunis, sellainen unelmien puutarhavaja.
Tai ainakin niin unelmainen kuin saa 2,6 x 3 m vajasta.


Tässä on ennen räpsäys jonka maltoin ottaa juuri ennen maalauksen aloitusta. Seinät raakalautaa jotka kaipasivat valoa mutta kivasti virttynyt lattia, jolle päätinkin olla tekemättä mitään. Vaja on 60-luvun saunarakennuksessa ja tiesin että vähällä vaivalla tästäkin saisi upean.


Seinät maalasin yhdellä lempparimaaleistani, Into-maalilla joka oli sävytetty Kaoliini-sävyyn. Heti kun on vähän sävyä valkoisessa maalissa, peittää se paljon paremmin. Sitten maalasin monta päivää ja noin tasantarkkaa 6 litraa meni maalia ja halusinkin että yksi kerros saa riittää. Pieni tila raikastui valtavasti! Valoa tuli paljon ja ikkunattomuuskaan ei enää haittaa. 


Vajaan oli heti selvä että pitää saada kaikki puutarhatyökalut paikalleen
ja niitä varten piti tehdä ihan hillitön naulakko.

Yli 40 tappia yksistään meni tähän pisimpään naulakkoon, Askartelukaupasta tapit ja reiät tein pylväsporakoneella vanhaan kierrätyslautaan. Tämänkin vielä maalasin ja tein muutaman lyhyemmän naulakon runkopalkkien väleihin.Vastakkaiselle seinälle tarvittiin hyllyt ja säästin aikaa ja vaivaa Ikean kannattimilla.


Hyllylaudat on vanhaa purkulautaa ystävien ulkorakennuksesta jota kävimme purkamassa muutama vuosi sitten. Ihanaa lautaa jota olenkin jo käyttänyt sinne sun tänne. Laudat olivat vähän synkän tummat alapuolelta niin annoin niille pikaisen valkopesun. Lusikallinen, jos sitäkään, valkoista maalia isoon mukilliseen vettä ja sitten sively pariin kertaan, aurinko kuivatti ja eikun paikalleen.
Takimmaiset laudat sovitin tukipalkkeihin lovettamalla.Pöytätasoa räknäsin päässäni todella pitkään, että millaisen siitä tekisi. En halunnut pystyjalkoja tielle joten kaikki piti saada piiloon. Kunnon kakkosneloset ja pystylauta edessä hoiti rungon tarpeeksi tukevaksi, kunnon ruuvit työhön ja tästä tuli mahtava.


Nainen ja sähkötyökalut, kyllä oli mukavaa puuhaa tämä vaja. Huomenna näytän valmiin lopputuloksen!

Our shed make-over got started a few weeks ago, an idea that had been brewing for long and now it was time. This small 2,6 x 3 meter space needed a brightening update and functionality. No window made it very dark and it was just a dump for everything and one could not find anything.

Slightly greyish white was the key, one coat of paint was enough to bring light into the space. All the garden tools needed a huge hanging rack so I made one, actually four of them to hang all big and small tools in their place.

The shelves are made of recycled wood and Ikea shelf brackets, I white washed the boards ever so very slightly from the surface so they wouldn't be too dark. The table is wall to wall and I wanted to make it with an "invisible frame", so no legs in the way. Some two by fours and more recycled boards, it came out fantastic. One woman and power tools, I had fun making this shed. Tomorrow I will show you the outcome, can't wait!

keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Savimaali osa 2Nyt on olohuoneen savimaalaus viimein edennyt seinille asti, sävyn valkkausta ja suunnittelua löydät täältä ja nyt lähti oikeasti maalaus vauhtiin. Nämä omat projektit aina venyvät kun töiden puolesta tekemisprojekteja on jokainen viikko mutta omat etenevät vähän aina omalla painollaan.

10 litran savimaalin päätin siis sävyttää lämpimän harmaaksi ja ihan parhaat olivat nämä valmiit pigmenttisävytteet joissa ei ole muuta kuin pigmenttiä ja vettä. Musta ja vihreä umbra riittää tähän sävyyn, ylivoimaisesti enemmän vihreää umbraa jos haluat että väri on lämpimän harmaa, mustalla saa sinertävää harmaata. Itsellä kului 2 purkkia vihreää umbraa ja 1 purkki mustaa josta jäi paljon jäljelle.

Tuli ihan mittailtua tarkat määrät miten paljon laitoin värejä mutta sitten tuli tehtyä pieni yllärimoka. Testasin pahville väriä kunnes totesin että nyt on mahtava sävy, menin ja vetäisin väriä seinään testiksi ja kun se siitä vaaleni, oli väri aivan liian tumma. Piti siis peruuttaa lisäämällä valkoista maalia eli suosittelen että testatkaa tulevaa sävyä aina suoraan paikalleen.

Laita teelusikallisia kerrallaan, sekoita rauhallisesti väri ensin maalin pintaan ja sitten vasta kunnolla pohjia myöten. Tämä on helppoa puuhaa.Maalaaminen on aivan fantastista kun valmista tulee hetkessä, savimaali kuivuu heti mutta mitään rajoja ei jää näkyviin vaikka maalaa aivan toista laitaa jo kun palaa takaisin. Tätä maalia kerrankin saa maalata ristiin rastiin, väri jää eläväiseksi mutta ei laikukkaaksi. Jos tulee roiskaistua jonnekin niin rätillä saa sen kuivuneenakin pois. Maali ei myöskään haise oikeastaan tippaakaan.

Maalasin vanhan tapetin päälle ja kaikki virheet kuten repeämät oikeastaan nyt vain kuuluu kokonaisuuteen ja niistä tuli loistava pari. Ruma tapetti peittyi mutta patina jäi, mä olen niin onnellinen tästä lopputuloksesta. Tämä on just se fiilis mitä en halua remontoida pois, sitä ei saa koskaan takaisin. Nyt seinä korostaa sellaista satavuotiaan talon tunnelmaa ja on ihanaa että tässä ei ole mitään virheetöntä, se on täydellinen juuri näin.

Värisävy muuttuu jännästi valon mukaan ja on hiukan erilainen eri aikoina päivästä, minusta pelkkää plussaa.

Samalla maalasin Ottossonsin pellavaöljymaalilla lattialistat jotka olivat hirveän punaruskeat. Kermanvalkoinen sävy on sopivasti harmahtava ja sopi aivan suoraan vanhojen ovilistojen väriin.


Suuressa olohuoneessa riittää maalaamista, joten etenenkin seinänpätkä kerrallaan niin ei tarvitse tyhjentää tavarasta koko huonetta yhdellä kertaa.


Savimaaleista ja muista chalk paint-maisista maaleista puheen ollen, teimme suuren jutun uusimpaan Ihana-lehteen testaten ja kokeillen lukuisia maaleja, jotta olisi helpompaa löytää oma suosikki ja kohteen mukaan tottakai. Ja tehtiin omaakin äärimmäisen helppoa liitumaalia = chalk paintia!

My claypaint project is finally moving forward, I mixed a beautiful warm grey myself using green umbra and black. The green umbra gives beige and brown shades even though the name sounds green. Use about 3 to 1 or even 4 to 1 ratio more of green umbra than black to make the grey warm. Remember to test the paint directly on the surface to get the right shade. I tested only on paper and thought it was perfect and only then tested it on the wall. And it was way darker than it should have been! Had to mix it a little with white again but it turned out perfect. It has so much to do with the paintable surface, how porous it is and so on.

I painted straight over the old wall paper and the beautifully uneven paint surface with the old damaged wall paper became a perfect pair. This is exactly the patina that I don't want to renovate away, because I can never have it back. Everything should not be new, straight and flawless, actually I hardly ever like the flawless in anything. I wanted to highlight the feeling of a hundred year old house as this is one.

Claypaint in itself is so easy, odourless, breathable and healthy that it has won my heart. It's so eco that you can't paint furniture with it because when you wash it, you end up washing the paint away. But for ceilings or walls, it goes on almost anything. It's like traditional lime paint but lime paint will not stay on your wallpaper or wood surfaces because it is so alkaline. This paint will.

It will take a while to paint the whole room because I'm painting one segment at a time but you can paint with claypaint in parts without any patches or boarders forming up.

And in the new Ihana-magazine here in Finland, we made a big issue on dozens of different chalk paints and such to help you plan your favorite paint project for summer!

sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Portugali osa 2Ferragudo
 Sagres

Poikkesimme myös aivan Portugalin lounaiskärjessä Sagresissa jossa oli huikeat kalliomaisemat ja ihan älytön tuuli tuona päivänä, mutta ei haitannut. Kauniin majakan sisäpihalla ei tuullut lainkaan ja jäätelö maistui siellä niin hyvältä.

 Lagos

Piipahdimme myös Lagosissa ihan nopeasti mutta se vaikutti hurjan turistiselta meidän makuun, hinnatkin paikallisessa marketissa olivat pöyristyttäviä Portimaon minimarkettien rinnalla. 


Yhtenä päivänä satoi ja saimme täydellisesti buukattua sille päivälle viinitilakiertueen joka oli todella henkilökohtainen ja uniikki kiertue. Mukaan tuli yksi kanadalainen turisti ja tämä sopi meille todella hyvin, mainio opas Fabio selitti meille kaiken viininvalmistuksesta ja jaksoi vastailla kaikkiin kysymyksiin mitä vain keksittiin. Kaksi viinitilaa ja lounas vuoristomaisemissa sopi upeasti sadepäivään. Sain poimia oman appelsiininkin tilan puista, pyyntö ihan huvitti itseänikin mutta oli kuitenkin tärkeä pikku juttu. Oli muuten niin hyvän makuinen appelsiini että vertaansa vailla.

Meidän suosikki oli Quinta do Morgado da Torre-viinitila, sieltä ostimme useita tuliaisia itselle ja eläinvahdeille kotona.


 Alvor
Itse varmaan suosittelisin että Alvor olisi kaikkein näpsäkin kohde jos mietit minne mennä Algarvessa (näin meidän kokemuksen mukaan), erityisesti jos ei välitä ajella ympäriinsä, meillä ajelua tuli vähän liiankin kanssa. Alvorissa oli lempeä rauhallinen tunnelma, paljon kivoilta vaikuttavia ruokapaikkoja, ei liian turistimeininki kuten Lagosissa (jossa poikettiin eikä niin ihastuttu) ja ihan giganttisen kokoinen yli 7 kilometrin ranta jonne taatusti mahtuu kaikki ketkä haluaa. Ja oli siellä myös ihana laiturimainen megapitkä kävelyreitti rannan vieressä joka myös testattiin.


Ostin kahdesta eri antiikkipaikasta joihin satuttiin osumaan, en edes katsonut mitään vanhan tavaran mestoja etukäteen, vanhoja umpimessinki-nuppeja 6 kappaleen setin sekä posliinikupin toisesta.


Luottojutut matkalla olivat Eccon kevyet tennarit, korikassi pitkillä hihnoilla ja hamam-pyyhe jota käytin enimmäkseen lämmikkeenä, huivina ja vaikka minä muuna, ehdottomasti suosittelen näitä mukaan. Takana olevan uuden korin ostin paikalliselta peräkärry-kirppistorilta jonne sattumalta osuttiin, niitä kuulemma on Ferragudossa aina joka kuun toinen sunnuntai.


Samasta antiikkipaikasta Ferragudossa kuin messinkinupitkin, löysin vielä merisiilejä 3 kappaletta kympillä sekä toisessa lasikuvussa on rannalta kerätyt simpukat. Tarkoitus on lisätä mukaan kaikki muutkin simpukat muilta matkoilta ja saavat olla sulassa sovussa sitten keskenään. Tuo niin mieleinen tasselipumpulla varustettu parfyymipullo vieressä sisältää itse tehtyä huonetuoksua, jonka ohjeen voit käydä lukemassa täältä

Suosittelen lämpimästi Algarvea, pikkuisen paikkaa vaihtamalla sai koettua aivan erilaisia ruokaelämyksiä, rannalla kalaa ja vuoristossa lihaa. Viinit oli hyviä ja tosiaan hyvää palvelua sai kaikkialla. Ruoka ei ollut ylihintaista, ihan pikkuisissa paikallisten suosimissa kahviloissakin 2 henkeä sai paikallisen bican eli espresson, cafe latten ja kaksi jälkiruokaa yhteensä noin 4 euroa, alle tai vähän yli. Menisin ehdottomasti uudelleen, paikalliset suosittelevat toukokuuta parhaimpana aikana, ei vielä kuulemma liikaa turisteja mutta on jo aivan tasaiseen +25 astetta joka päivä.

I would definitely recommend the Algarve coast, especially Alvor would seem like the best choice if you don't want to drive around too much. Huge beach, relaxed vibes and a small village feel. The locals recommend to travel in May when it's already hot but not too crowded. 

We also visited a personalized wine tour which we enjoyed very much. Sagres was a nice visit too to see the majestic cliff views. Ferragudo was adorable and we loved it as well as Alvor. We tested Lagos which felt very touristy to us and we would recommend all the others instead. Portimao was also very nice, our hotel was just a little bit out of the way but in a very tranquil spot.

I brought back a big basket, some antique finds that we happened to stumble across and collected seashell that are now in that dome waiting for others from new trips. My recommended items to take with were light Ecco shoes, basket bag and hamam-towel, hands down super handy and comfy. Hope it inspired!

lauantai 15. huhtikuuta 2017

Portugali osa 1


Lähdimme pitkästä aikaa matkalle rentoutumaan, vähän etelämpään kuin tavallisesti ja ensimmäistä kertaa Portugaliin, joka on ollut haavelistalla jo jonkun aikaa. Maaliskuun puoliväli on sinänsä vielä vähän viileämpi aika mennä Euroopassa melkein minne vaan mutta päätettiin ottaa riski ja suunnata Algarveen, ihan Portugalin etelärannikolle.

Nopeasti kuvailtuna oli kyllä niin kaunista, valtavan ystävällisiä ihmisiä, todella väljää kun ei ollut turisteja vielä paljon ollenkaan ja ei tuo +19-23 lämpoastetta nyt kauheasti talvelta tuntunut vaikka siellä talvi kuulemma vielä olikin heidän mielestä.

En osannut millään rankata kuvia vähemmäksi niin nyt tulee kahdessa postauksessa hurjasti kuvatykitystä ja omat vinkit ja tuliaiset! On omia kuvia ja miehen kuvia sekaisin, toivottavasti inspiroi.
Ferragudo


Praia da Rocha

Portimâo oli pieni kaupunki jonne suunnattiin ja se tuntui oikein loistavalta valinnalta, erityisen kauniita olivat molemmin puolin olevat kylät Alvor ja Ferragudo joihin tykästyttiin syvästi.

Hotelli löytyi täältä, rauhallinen paikka joen rannalla ja todella omassa rauhassa, liikenne ei häirinnyt ja linnut vain lauloi rannassa. Aamupala oli täällä aivan loistava, mitään ei puuttunut. Pienenä miinuksena oli sijainti, oma vuokra-auto oli aika lailla must ja kun sää oli vielä viileä niin ei ulko-altaassa, joka oli kunnon infinity pool, voinut uida kylmän veden takia siis.
Praia da Rocha

Portimaossa ja Alvorissa on loistavat rannat ja olisi siellä voinut jo ruskettaa itseään tosissaan. Me käveltiin ja kerättiin samalla simpukoita, teki niin nannaa rentoutua kun sai vähän hiekkaa varpaiden väliin.Ruoka oli yleisesti loistavaa, kala-annokset erityisesti. Sardiineja hiiligrillissä tai vaikka uunissa paistettua mustekalaa mutta ehdottoman parasta oli cataplana-merenelävä-muhennos, eli sellaisessa spessussa kasarissa tehty suussa sulava ihanuus, aina kahdelle. Erityisen hyvää muhennos oli täällä ja mustekala täällä ja sitten tottakai ihan perus paistettu kana joka on paikallista perusruokaa, jota saa monen mielestä parhaiten täältä.Maaliskuussa ei vielä päässyt paattiretkille joissa olisi päässyt näkemään rantojen luolia hurjat määrät niin että niihin mennään paatilla ihan ajaen, huhtikuusta eteenpäin näitä järjestetään. Mutta ei se haitannut, meistä tuntui että saatiin ihana annos merta näinkin.


Praia dos Três CastelosWe took a little trip to Portugal, to the Algarve coast in the middle of March. A good dose of sea and sun did the trick as well as the seafood that we were hoping to eat.  Really felt relaxed and the chance of scenery was long overdo and Portugal has been on our bucket list for some time. So here is a huge amount of pictures, both mine and hubby's, hope it inspires. In the small links you can find our hotel and some great food destinations. More inspiration to come tomorrow!